Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude oblačná s teplotami do 6 °C, meniny má Kristína

Dnešná pranostika znie: Na svätého Marcela zima lezie do tela. Meniny má Kristína. Oblačno, na severe snehové prehánky. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Streda bude oblačná s teplotami do 6 °C, meniny má Kristína
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Meniny má Kristína

Ženské meno Kristína má grécky pôvod a v preklade znamená „kresťanka“. Toto meno patrí na Slovensku k populárnym a nositeľky oslovujeme Tina, Tinka, Kristínka. Meniny oslavujú 16. januára.

Kristíny konajú s veľkou rozvahou a nedajú sa len tak ľahko rozhnevať. Stoja oboma nohami pevne na zemi. Sú cieľavedomé a dôkladne študujú, či ide o filozofiu, právo alebo ekonómiu. Už v dievčenskom veku sú Kristínky roztomilé, ale aj opatrné a dosť uzavreté. V citovej oblasti oceňujú porozumenie a nežnosť.

Ich zdravie je v podstate dobré, no v detstve si vyžadujú veľkú opateru. Kristínam prospeje striedmosť v strave a častý pobyt v prírode.

Obľúbená farba týchto žien je pomarančová a biela, ochranné kamene jaspis a nefrit. Ich totemová rastlina je encián.

Stalo sa doma

1919 – Vyšlo prvé číslo novín Slovák, orgánu Slovenskej ľudovej strany (SĽS, od roku 1925 Hlinkova slovenská ľudová strana – HSĽS).

1921 – V Ľubochni sa zišiel zjazd zástupcov ľavice sociálnodemokra­tickej strany zo Slovenska a Podkarpatskej Rusi. Jeho účastníci prijali 21 podmienok na vstup do Komunistickej internacionály.

1967 – Uznesením Predsedníctva Slovenskej národnej rady (SNR) číslo 9 bol zriadený Pieninský národný park (PIENAP).

1969 – Na pražskom Václavskom námestí sa na protest proti sovietskej okupácii Československej socialistickej republiky (ČSSR) podpálil študent Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej Jan Palach.

2004 – V Mníchove zatkli Ladislava Nižňanského, bývalého veliteľa špeciálnych protipartizánskych jednotiek – Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy a Edelweissu. Podľa obvinenia mal byť v čase druhej svetovej vojny zodpovedný za vyvraždenie najmenej 146 slovenských civilistov vrátane detí. Mníchovský súd ho v roku 2005 zbavil obvinenia. Nižňanský zomrel 23. decembra 2011.

2006 – Spolu na 70,5 roka odňatia slobody odsúdil senát Krajského súdu v Nitre desať z dvadsiatich obžalovaných v kauze úverových podvodov v bývalej Investičnej a rozvojovej banke (IRB).

2016 – Motocyklista Štefan Svitko obsadil na 38. ročníku Rely Dakar druhé miesto v celkovej klasifikácii, čo je historicky najlepšie umiestnenie Slováka.

Stalo sa vo svete

1920 – Podľa dodatku k americkej Ústave nadobudol v USA platnosť zákon o prohibícii. Prohibícia definitívne skončila 5.12.1933 vydaním 21. dodatku Ústavy USA.

1962 – Na Jamajke sa začal nakrúcať prvý film o dobrodružstvách agenta 007 Jamesa Bonda s názvom Dr. No.

1964 – Na Broadway v New Yorku premiérovo uviedli muzikál Hello, Dolly!

1969 – Sovietskym kozmonautom sa podarilo spojiť počas letu dve vesmírne lode s ľudskou posádkou. Sojuz 4 sa spojil so Sojuzom 5.

1979 – V Iráne zvrhli šacha Mohammada Rezú Pahlavího, ktorý následne emigroval spolu s rodinou z krajiny.

2003 – Americký raketoplán Columbia na palube s prvým izraelským astronautom odštartoval úspešne z Mysu Canaveral na Floride. Na palube raketoplánu boli dve ženy a päť mužov. Raketoplán pri návrate na Zem (1.2.2003) havaroval a celá posádka zahynula.

2004 – Najvyšší súd Španielska potvrdil zákaz radikálnej baskickej separatistickej strany Batasuna, ktorú vláda obvinila, že je súčasťou ozbrojenej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA). Batasuna bola prvou stranou, ktorú v krajine zakázali od roku 1975.

2005 – Elvis Presley dosiahol ďalší hudobný medzník, keď sa jeho opakovane vydaný hit z roku 1959 One Night stal v poradí tisícou jednotkou britskej hitparády.

2006 – Ellen Johnson-Sirleafová sa stala prvou africkou ženou zvolenou za prezidentku. Postavila sa na čelo Libérie.

Skladba dňa

1959 – Sade (vlastným menom Helen Folasade Adu), Ibadan, Nigéria, speváčka a skladateľka. Jej otec bol Nigérijčan, matka Angličanka. V roku 1964 sa matka aj s dcérou vrátili späť do Anglicka a usadili sa v severnej štvrti Londýna. Sade začala so spevom už na strednej škole, bola členkou skupiny Arriva. Zároveň sa venovala aj modelingu, pracovala ako modelka. V júli 1984 vydala debutový album Diamond Life. Z tejto platne je aj prvý hit Smooth Operator, ktorý v hitparáde bodoval v októbri 1984. Dva roky nato získala Cenu Grammy ako najlepší nový umelec. V roku 1989 sa usadila v Španielsku. V anglickom singlovom rebríčku mala päť piesní, vydala šesť štúdiových albumov. Ten šiesty s názvom Soldier of Love vyšiel vo februári 2010. K diskografii patria aj štyri live a kompilačné albumy, v máji 2012 vyšiel koncertný album Bring Me Home Live 2011. V rámci turné Sade Live koncertovala 13. novembra 2011 v Bratislave. Na svojom konte má štyri ceny Grammy. Dnes oslávi 60. narodeniny.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM