Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Streda pripraví krajšie počasie s teplotou do 31 °C, meniny má Nina

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Keď má pršať, zelinky vydávajú omnoho väčšiu vôňu. Meniny má Nina. Slnečno, na východe búrky. Teploty 26 až 31 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Streda pripraví krajšie počasie s teplotou do 31 °C, meniny má Nina
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné 28 až 31 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Východ: slnečno, možnosť búrky, najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Meniny má Nina

Ženské meno Nina je ruské, ale má zrejme grécky pôvod a jeho význam je „pochádzajúca z mesta Ninive“. Nositeľky tohto populárneho mena oslovujeme Ninka, Ninočka.

Niny, ktoré majú meniny 12. júla, potrebujú v živote nájsť istotu, aby mohli byť šťastné. Veľmi im záleží na tom, aby ich mal niekto rád a vždy pri nich niekto stál. Naproti tomu majú dosť uzavretú povahu. Nechcú sa totiž spáliť, majú strach z omylu. Ninky vedia byť očarujúce. Sú tiež veľmi citlivé, nežné a láskyplné.

Ich zdravie je zvyčajne dobré. Majú veľa životných síl a najmä chuti do života, do práce a nikdy sa nesťažujú. Prospeje im, ak si do jedálneho lístka zaradia hrozno, jabĺčka, maliny a broskyne.

Ich obľúbené farby sú zelená, biela a modrá, ochranné rastliny fialka, prvosienka, ochranné kamene sú achát a koral.

Stalo sa doma

1260 – V bitke pri Kressenbrune (Rakúsko) sa zrazili vojská vedené uhorským kráľom Belom IV. a českým panovníkom Přemyslom Otakarom II. Uhorské vojská podnikli z táborov pri Devínskej Novej Vsi útok na Čechov sústredených na druhej strane rieky Moravy, kde však narazili na Přemyslovu obrnenú jazdu, ktorá uhorské oddiely rozprášila. V boji a na úteku prišlo podľa dobových údajov o život takmer 20.000 vojakov kráľa Bela IV. Vzápätí Přemysl vtrhol do Uhorska, kde obsadil Bratislavu a iné hrady. Po dlhšom rokovaní bol v apríli 1261 medzi oboma panovníkmi uzavretý mier, ktorý potvrdil aj sobáš Přemysla Otakara II. s vnučkou Bela IV. Kunhutou v októbri 1265.

1908 – Pri príležitosti 60. výročia Slovanského zjazdu (1848) sa konal v Prahe II. slovanský zjazd (do 17.7.) za účasti zástupcov všetkých rakúsko-uhorských Slovanov, ale aj Rusov, Poliakov, Bulharov a Srbov.

1940 – V britskom Duxforde vznikla 310. československá stíhacia peruť britského Kráľovského letectva. Jej veliteľom sa stal plukovník Karol Mareš. V priebehu niekoľkých mesiacov vznikli ešte tri ďalšie perute a českí a slovenskí letci sa zapojili do leteckej bitky o Britániu. V bojoch s nepriateľom padlo 511 českosloven­ských letcov.

1995 – Rozhodnutím poslancov sa skončila v SR kupónová privatizácia ako dôsledok schválenia zákona o veľkej privatizácii.

Stalo sa vo svete

1806 – Zmluvu o vytvorení Rýnskeho spolku pod protektorátom francúzskeho cisára Napoleona I. uzatvorilo 16 nemeckých ríšskych štátov. Podľa zmluvy mohol Napoleon pri svojich ťaženiach disponovať vojenskými jednotkami členov spolku.

1929 – Uskutočnil sa prvý testovací let 12-motorového nemeckého lietadla Dornier Do-X, v tom čase najväčšieho lietadla na svete.

1929 – Rakúsky gynekológ Herman Knaus z Grazu uverejnil svoje výskumy o plodných a neplodných dňoch žien, ktoré sa stali základom prirodzenej metódy antikoncepcie.

1941 – Vlády ZSSR a Veľkej Británie uzavreli v Moskve dohodu o vzájomnej pomoci a spoločnom postupe v boji proti nacistickému Nemecku. Obsahovala aj záväzok, že ani jedna strana nebude separátne rokovať s Nemcami o mieri.

1943 – Pri Prochorovke (Rusko) sa odohrala jedna z najväčších tankových bitiek počas druhej svetovej vojny.

1979 – Reinhold Messner vystúpil bez kyslíkových prístrojov na vrchol hory K2, považovanú za najťažšiu osemtisícovku v Himalájach.

Skladba dňa

1967 – sa narodil John Petrucci, americký rockový gitarista, člen a spoluzakladateľ progmetalovej kapely Dream Theater. Je jedným z najlepších gitaristov „mladej generácie“ a obdivovaný najmä vďaka svojej perfektnej hracej technike a skladateľským schopnostiam. Absolvoval známu hudobnú školu Berklee College of Music v Bostone a žije v štáte New York s manželkou Renou Sands a tromi deťmi.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM