Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok bude oblačný, teploty môžu prekročiť 20 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Máj, ak máš čo, daj, a keď nemáš, vyžeň na háj." Oslavuje Svetozár. Polooblačno až oblačno, na východe miestami prehánky. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok bude oblačný, teploty môžu prekročiť 20 stupňov
Zdroj: pixabay

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Východ: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Svetozár

Mužské meno Svetozár má slovanský pôvod a jeho význam je „žiariaci“. Nositeľov tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Sveťo, Sveťko.

Svetozárovia, ktorí oslavujú meniny 16. mája, sú značne emotívni a s niektorými ľuďmi nevychádzajú ľahko. Zdajú sa byť trochu leniví, v skutočnosti iba čakajú na vhodnú chvíľu, kedy konať.

Majú v sebe veľa neodolateľného šarmu a vystavujú sa na obdiv ako ich totemové zviera páv. Títo muži majú aj úžasnú intuíciu, často sa hrajú na prorokov. Keď Sveťovia vyrazia do života, zdarne ním kráčajú a takmer všetko im vychádza.

Majú obdivuhodnú vitalitu, ale potrebujú veľa spánku. Takisto si musia dávať pozor na to, čo jedia a mali by obmedziť pitie kávy.

Stalo sa doma

1785 – V Bratislave začal pôsobiť operný súbor, ktorý angažoval pre svoje divadlo gróf Ján Nepomuk Erdödy. Operný súbor tvorilo sedem spevákov a štyri speváčky. Súbor viedol Hubert Kumpf.

1810 – Na evanjelickej fare Bohuslava Tablica v Kostolných Moravciach sa uskutočnilo zakladajúce valné zhromaždenie Učenej spoločnosti banského okolia.

1880 – Vznikla Všeobecná robotnícka strana Uhorska.

1921 – V Prahe sa skončil (začal sa 14.5.) ustanovujúci zjazd Komunistickej strany Československa (KSČ).

1935 – V Prahe bola podpísaná spojenecká zmluva medzi Československou republikou (ČSR) a Zväzom sovietskych socialistických republík (ZSSR).

1945 – Vtedajšia Slovenská národná rada (SNR) vydala dekrét o poštátnení cirkevných, ľudových, stredných a vyšších škôl.

1993 – Začalo sa (trvalo do 17.5.) v Bratislave 10. generálne zhromaždenie Svetového kongresu Slovákov, ktoré sa po prvý raz v histórii kongresu uskutočnilo na území Slovenskej republiky (SR).

1998 – V Košiciach koncertoval svetoznámy operný spevák Luciano Pavarotti, ktorého privítalo takmer 10.000 ľudí.

2003 – Začalo sa referendum, ktoré trvalo do 17.5., a v ktorom občania Slovenskej republiky (SR) schválili vstup krajiny do Európskej únie (EÚ). Za členstvo v EÚ sa vyslovilo 92,46 percenta zúčastnených voličov, proti bolo 6,2 percenta. K referendovým urnám prišlo 52,15 percenta občanov SR oprávnených hlasovať.

2006 – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pripravila pre poistencov na svojej internetovej stránke detailne spracovaný návod pre vyplňovanie každého z trinástich tlačív potrebného pri historicky prvom ročnom zúčtovaní.

Stalo sa vo svete

1770 – Najmladšia dcéra cisárovnej Márie Terézie 14-ročná Mária Antoinetta sa vydala za budúceho francúzskeho kráľa, vtedy 15-ročného Ľudovíta XVI.

1843 – Vo Veľkej Británii bol zaslaný prvý telegram z Paddingtonu do Sloughu.

1868 – Položili základný kameň stavby pražského Národného divadla v dnešnej Českej republike.

1888 – Američan nemeckého pôvodu Emil (Emile) Berliner predviedol verejnosti ním vyvinuté gramofónové platne.

1908 – V Paríži založili Medzinárodnú federáciu ľadového hokeja (International Ice Hockey Federation – IIHF).

1929 – V Hollywoode (USA) odovzdali po prvý raz ceny Americkej filmovej akadémie, neskôr známe ako Oscar (1931). Najlepším filmom sa stal film Wings od režiséra Williama Wellmana. Najlepším hercom sa stal Emil Jannigs a najlepšou herečkou Janet Gaynorová.

1943 – Úplným zbúraním židovskej štvrti sa skončilo povstanie Židov vo Varšavskom gete, v ktorom zahynulo okolo 60.000 povstalcov.

1963 – Americký kozmonaut Leroy Gordon Cooper bezpečne pristál potom, čo v kozmickej lodi Faith 7 obletel 22-krát Zem.

1966 – Komunistická strana Číny vydala uznesenie (obežník), v ktorom Ústredný výbor Komunistickej strany Číny schválil základné koncepty novej politickej línie. Vydanie obežníka sa považuje za oficiálny začiatok kultúrnej revolúcie v Číne.

1974 – Juhoslovanský parlament zvolil maršala Josipa Broza-Tita za doživotnú hlavu štátu.

1975 – Japonka Juko Tabeiová vystúpila ako prvá žena na najvyššiu horu sveta Mount Everest.

1991 – Kráľovná Alžbeta II. sa stala prvou britskou panovníčkou, ktorá predniesla prejav pred americkým Kongresom.

2002 – Belgicko sa po Holandsku stalo druhou krajinou sveta, ktorá povolila eutanáziu. Dolná komora belgického parlamentu po dvojdňovej diskusii schválila zákon, ktorý umožňuje nevyliečiteľne chorým pacientom na požiadanie zomrieť s pomocou iného človeka.

2005 – Kuvajtský parlament schválil zákon o politických právach žien, ktorý im po prvý raz v histórii krajiny umožnil kandidovať a hlasovať vo voľbách.

2007 – Európska komisia (EK) a Európska centrálna banka (European Central Bank – ECB) potvrdili, že Cyprus a Malta môžu vstúpiť do eurozóny k 1.1.2008.

2007 – Nicolas Sarkozy sa stal prezidentom Francúzska, keď oficiálne prevzal úrad od svojho predchodcu Jacqua Chiraca. Hlavou štátu bol do roku 2012, keď ho na tomto poste vystriedal Francois Hollande.

2008 – Ukrajina sa po 14 rokoch vyjednávaní oficiálne stala 152. členom Svetovej obchodnej organizácie (World Trade Organization – WTO).

2009 – V Kuvajte sa do parlamentu dostali vôbec prvé ženy v histórii tejto blízkovýchodnej krajiny, na základe výsledkov parlamentných volieb získali štyri kreslá. Išlo o významný krok v konzervatívnom emiráte.

2011 – Ministri financií eurozóny schválili poskytnutie pôžičky vo výške 78 miliárd eur pre Portugalsko.

2012 – Na pôde Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia – ICTY) v holandskom Haagu sa začal proces s bosnianskosrbským generálom Ratkom Mladičom.

Skladba dňa

1965 – Narodil sa Krist Novoselic (rodený Krist Anthony Novoselic), Compton, California, USA, syn chorvátskych emigrantov, basový gitarista a spoluzakladateľ skupiny Nirvana. Túto grunge-rockovú formáciu založil spolu s Kurtom Cobainom v roku 1987 v Aberdeene, štát Washington. V júni 1989 vydali debutový album s názvom Bleach, v septembri 1991 druhý štúdiový album Nevermind. Tento získal celosvetový úspech, predaj prevýšil sumu 10 miliónov nosičov a dnes patrí medzi legendárne albumy deväťdesiatych rokov. Úspešný bol aj live album MTV Unplugged In New York, ktorý vyšiel v novembri 1994, už po smrti Kurta Cobaina.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM