Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok bude pršať na väčšine územia, teploty do 13 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: Aký je november, taký bude nasledujúci máj. Meniny má Irma. Oblačno až zamračené a na väčšine územia dážď. Teploty 8 až 13 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok bude pršať na väčšine územia, teploty do 13 stupňov
Zdroj: Pixabay.com

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 10 až 13 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Meniny má Irma

Ženské meno Irma má nemecký pôvod a v preklade znamená „veľká, silná, pevná“. S nositeľkami tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame ojedinele a oslovujeme ich Irmuška, Irmička. Meniny slávia 14. novembra. Irma má ťažko ovládateľnú povahu, a to v každom veku. Ako deti chcú na všetko siahať, všetkého sa zmocniť. Ak nedostanú to, čo chcú, okamžite zvyšujú hlas, zrýchľujú reč, búchajú do stola. Rodičia musia zareagovať pri prvej príležitosti, inak sa im Irmušky neskôr vymknú z rúk.

Mladá žena nosiaca toto meno rada študuje, avšak v práci sa realizuje len vtedy, keď ju zaujme. Jej snom je rozkazovať mužom, byť šikovnejšia ako oni a dosiahnuť, aby ju brali ako seberovného partnera, nikdy nie len ako ženu.

Tieto silné ženy sú zvodné a mužov prefíkane využívajú. Len máloktorý Irme odolá.

Ich zdravie je ako zo železa. Ak sa nudia, trápia ich všetky choroby sveta. Slabou stránkou týchto žien sú srdce a ruky, najmä na nich sa môžu prejaviť úrazy pri rozličných nehodách. Zo stravy majú vylúčiť jedlá, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Ich šťastné farby sú ružová a červená. Ochranné rastliny prvosienka, rozmarín, ochranné kamene jaspis a chalcedón.

Stalo sa doma

1778 – Narodil sa v Bratislave klavírny virtuóz a hudobný skladateľ JOHANN NEPOMUK HUMMEL, autor deviatich opier, niekoľkých klavírnych koncertov, omší a kantát pre zbory. Zomrel 17.10.1837.

1906 – Narodil sa v Trnave herec a režisér MARTIN GREGOR, vlastným menom Martin Guttmann. Členom Slovenského národného divadla (SND) bol od roku 1935, ale počas druhej svetovej vojny ho z rasových dôvodov z divadla vyhodili. Po vojne sa však stal poprednou osobnosťou slovenského divadelného a filmového sveta. Zomrel 29.6.1982.

1913 – Narodila sa v Klenovci herečka MÁRIA BANCÍKOVÁ, členka Slovenského národného divadla (SND) a bratislavskej Novej scény. Zomrela 7.1.1962.

1918 – V Prahe sa konala prvá schôdzka Revolučného (Dočasného) Národného zhromaždenia Československej republiky (NZ ČSR). Československo bolo vyhlásené za republiku, do prezidentského kresla bol zvolený Tomáš Garrigue Masaryk, za predsedu vlády Karel Kramář.

1946 – Narodil sa v Bratislave divadelný a filmový herec FRANTIŠEK KOVÁR, člen Činohry Slovenského národného divadla (SND). Hral v inscenáciách ako Hamlet, Skrotenie zlej ženy, Amadeus, či Kráľ sa zabáva, venuje sa aj rozhlasovému herectvu a dabingu.

1987 – Narodil sa v Trenčíne talentovaný hokejista – útočník TOMÁŠ ZÁBORSKÝ, hráč fínskeho klubu SaiPa.

Stalo sa vo svete

1908 – Fyzik Albert Einstein zverejnil v Berne svoju kvantovú teóriu.

1918 – Józefa Pilsudského zvolili za prvého prezidenta nezávislého Poľska.

1919 – V Maďarsku sa ujali moci konzervatívne kruhy pod vedením admirála Miklósa Horthyho.

1940 – Päťsto nemeckých bombardérov uskutočnilo nálet na britské mesto Coventry, v tom čase išlo o najväčší nálet počas druhej svetovej vojny. Nemecké lietadlá zhodili na mesto 500 ton zápalných bômb a vzdušných mín. Zo 75.000 budov bolo zničených 65.000. O život prišlo 568 ľudí.

1954 – Generál Muhammad Alí Nagíb bol pozbavený funkcie prezidenta Egyptskej republiky a internovaný do domáceho väzenia. Vlády v krajine sa následne ujal plukovník Gamál Abdal Násir.

1960 – Zrážka dvoch vlakov pri obci Stéblová neďaleko Pardubíc spôsobila dovtedy najväčšie železničné nešťastie v českých dejinách. Nehoda si vyžiadala 118 mŕtvych a 105 zranených.

1991 – Do Kambodže sa po 13 rokoch exilu vrátil princ Norodom Sihanuk.

1994 – Začala sa verejná osobná doprava Eurotunelom pod Lamanšským prielivom.

2003 – Korzickí nacionalisti vyhlásili prímerie a oznámili, že sa budú intenzívnejšie snažiť o ukončenie 30 rokov trvajúceho násilia na stredomorskom ostrove, ktorému vládne Francúzsko. Jednostranné prímerie vyhlásil hovorca tajnej organizácie Front národného oslobodenia Korziky (Fronte di Liberazione Naziunale Corsu – FLNC).

2008 – Z Mysu Canaveral na Floride odštartoval raketoplán Endeavour STS-126 smerom k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

2010 – Majstrom sveta Formuly 1 sa stal nemecký jazdec Sebastian Vettel z tímu Red Bull Racing. Vtedy dvadsaťtriročný Vettel získal svoj premiérový titul v kariére a stal sa najmladším šampiónom v histórii pretekov Formuly 1.

2018 – Bývalý macedónsky premiér Nikola Gruevski požiadal Maďarsko o štatút utečenca.

Skladba dňa

1964, Joseph Simmons (rodený Joseph Ward Simmonds), Queeens, New York City, raper, známy aj ako DJ Run, člen americkej hip-popovej skupiny Run D.M.C. Bola to jedna z prvých hip hopových formácií, založil ju v roku 1983 práve Joseph Simmons. V marci 1984 vydali debutový album Run-D.M.C., v januári 1985 druhý King Of Rock a v júli 1986 tretí Rising Hell. Rozišli sa v roku 2002, vydali sedem albumov, v singlovej hitparáde mali päť skladieb. V októbri 2005 vydal Joseph sólový album Distortion.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM