Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Štvrtok poteší vyššími teplotami, Gertrúde hrajú k sviatku punkeri

Nový deň a opäť naša pravidelná rubrika, ktorá okrem toho, že prezradí, aké počasie vo štvrtok 19. mája bude, ďalšie aj prináša tri sekcie.

Nezabudnime na meninovú oslávenkyňu, ktorou je Getrúda, tej do tancu či skôr energického pogovania zahrajú Ramones, legendárni punkeri. A prečo, má to svoju historickú súvislosť, viac v článku.

Opäť dážď. Ale len trochu

Ostatné dni nie sú z pohľadu počasia na Slovensku práve ideálne. Ranný chlad, prízemné mrazy striedajú prehánky, zrážky, kde tu vyjde aj slnko.

Vo štvrtok sa to ale o čosi zmení. Príjemných 18 až 22 stupňov ako denné maximá potešia, na severe krajiny sa nebudete sťažovať, že je o dva stupne menej, teplota stúpne aj na horách, vo výške nad 1500 m bude 6 °C.

Vlasy ani pokrývky hlavy si tentoraz držať nebudeme musieť, bude v podstate bezvetrie alebo slabý premenlivý, na juhozápadnom Slovensku východný až juhovýchodný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

Nepoteší ale premenlivá a postupom prevažne veľká oblačnosť. Vyskytnú sa prehánky a sem tam aj búrky.

Pekné slovo pre Gertrúdu

Pôvodom je z Nemecka a prekladá sa pomerne zaujímavo, ako milá kopijníčka.

U nás nositeliek tohto mena nie je zasa až tak veľa, určite ale ide silné a extrovertné ženy.

Tie majú navyše zrelú a nie príliš ľahko prehovoriteľnú povahu, ak by ste ale aj v okolí mali Getrúdu, na ktorú sa táto charakteristika nehodí, nevadí, určite jej na sviatok poprajte všetko naj a povedzte pár milých slov.

Pohľad do histórie

V roku 1883 zomrel evanjelický kňaz, štúrovský básnik Samo Chalupka. 10. mája 1928 skonal nemecký filozof Max Shcheler. V 1941 uzrela svetlo sveta česká divadelná a filmová herečka Iva Janžurová.

V 1946 sa narodil populárny Corrado Catani, samozrejme nie táto postava zo seriálu Chobotnica, ale jej herecký predstaviteľ Michele Placido.

Tento deň v 1949 je prvým v živote speváka, podnikateľa a politika Karola Konárika, v ten istý deň pre zmenu zomrel spisovateľ Peter Jilemnický.

O dvadsaťštyri mesiacov neskôr sa narodil spevák punkovej legendy Ramones Joey Ramone, Jeffry Ross Hyman.

62 rokov oslavuje známa herečka Zdena Studenová, o desať rokov menej má slovenská tenisová legenda Miloš Mečíř, olympijský víťaz zo Soulu 1988.

PREČÍTAJTE SI AJ: HLASUJTE: Hrozí slovenským hokejistom zostup z elitnej kategórie?

1998 a skvelý výkon našich horolezcov, ktorí pod vedením Vladimíra Zboju vystúpili na najvyššiu horu sveta Mount Everest. Svoj výkon ale devalvovali politickou reklamou, na vrchole totiž vztýčili okrem slovenskej a čínskej zástavy aj vlajku vtedy vládnuceho Hnutia za demokratické Slovensko.

V 2004 skonal jeden z najlepších pilotov histórie F1 Jack Brabham, ktorý má na konte tri tituly majstra sveta.

O dva roky na to sa nosič Appa dostal rekordne po 16. raz na Mount Everest.

Pieseň, ktorá nepobaví každého

Vráťme sa k menu Joey Ramone. Líder Ramones (ďalší členovia sú Dee Dee, Tommy a Johnny Ramone), kapely, ktorá urobila vo svete punkovej hudby výrazný zásah, by v tento deň oslávil 65. narodeniny.

A tak si tohto energického chlapíka, ktorý rovnako tak textami pomáhal vytvoriť scénu jedného hudobného žánru, pripomeňme aj piesňou.

Ešte predtým pripomenutie si, že Joey zomrel v roku 2001 na rakovinu ako 49 ročný.

Ramones - Blitzkrieg Bop
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM