Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Svetový deň vegetariánov bude slnečný, meniny má Arnold

Dnešná pranostika znie: Začiatok októbra hoci pekný býva, predsa v druhej polovici severák podúva. Meniny má Arnold. Slnečno. Teploty 18 až 23 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Svetový deň vegetariánov bude slnečný, meniny má Arnold
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Arnold

Mužské meno Arnold má nemecký pôvod a vo voľnom preklade znamená „orlí vládca, silný ako orol“. Na Slovensku sa s nositeľmi tohto mena stretneme málokedy. Oslovujeme ich Arno, Arko, Arnoldko, Arnie.

Arnoldovia, ktorí majú meniny 1. októbra, sú drsní, sebaistí a aktívni muži. Obľubujú dobré jedlo, príjemnú spoločnosť a túžia po plnohodnotnom živote s krásnou ženou po boku. Uprednostňujú povolania, kde sú rýchlo viditeľné výsledky ich úsilia. Stávajú sa z nich preto prevažne lekári alebo obchodníci. Pre Arnoldov má rodina veľký význam, sú silno pripútaní k domovu.

Ich zdravie je zvyčajne znamenité. Do jedálneho lístka by si mali zaradiť najmä karfiol, špargľu, kaleráb a uhorky.

Ovplyvňuje ich planéta Saturn. Ich šťastné farby sú hnedá, čierna a zelená. Ochranné rastliny kostihoj a štiav, ochranné kamene zafír a opál.

Stalo sa doma

1900 – Slávnostne otvorili Mestskú knižnicu slobodného kráľovského mesta Bratislavy v budove bývalého Stavovského snemu – dnes Mestská knižnica v Bratislave so sídlom na Klariskej ulici.

1904 – Začali vychádzať Slovenské robotnícke noviny. Bol to mesačník sociálnych demokratov, ktorý vychádzal do roku 1909, keď sa zlúčil s časopisom Napred a vznikol týždenník Robotnícke noviny.

1940 – V Bratislave vznikla Vysoká škola obchodná, dnešná Ekonomická univerzita v Bratislave.

1942 – Fúziou piatich regionálnych spoločnosti vznikli Slovenské elektrárne, účastinná spoločnosť, Bratislava. Táto spoločnosť zabezpečovala 50 percent výroby elektrickej energie na Slovensku. Udalosť sa pripomína aj ako – Deň energetikov.

1948 – Začala sa pravidelná prevádzka tlačiarne v Levoči, ktorá niesla názov Slovenská slepecká tlač. Položili sa tak základy pre tlač učebníc, kníh a časopisov pre nevidiacich. Nástupkyňou Slovenskej slepeckej tlače sa stala Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči.

1952 – Vzniklo profesionálne činoherné zájazdové Maďarské oblastné divadlo, dnes Jókaiho divadlo v Komárne.

1956 – Začal vychádzať bratislavský Večerník vo vydavateľstve Práca. Na čele redakcie stál v tom čase Ján Trachta.

1967 – Vzniklo Armádne stredisko (AS) Dukla Banská Bystrica, dnes Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica.

Stalo sa vo svete

1756 – Pruská armáda zvíťazila v sedemročnej vojne nad Rakúšanmi v bitke pri Lovosiciach.

1828 – Ako prvý novodobý poisťovací ústav začala v Prahe pôsobiť Česká vzájemná pojišťovna.

1908 – Americký konštruktér Henry Ford predstavil model T, jeden z najúspešnejších a najpredávanejších typov automobilov.

1928 – Vo Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR) sa začala päťročnica zameraná na vzrast priemyslu a kolektivizáciu poľnohospodárstva.

1936 – Generála Francisca Franca vyhlásili v Burgose za hlavu Španielska. Najvyšším predstaviteľom Španielska bol do svojej smrti 20.11.1975.

1946 – V Norimbergu sa skončil proces s 22 hlavnými nemeckými nacistickými vojnovými zločincami, z ktorých 12 odsúdili na trest smrti.

1949 – Vodca čínskych komunistov Mao Ce-tung vyhlásil na masovom ľudovom zhromaždení v Pekingu Čínsku ľudovú republiku (ČĽR).

1958 – Americký Kongres odsúhlasil zákon, ktorým vznikol Národný úrad pre letectvo a vesmír (National Aeronautics and Space Administration – NASA).

1960 – Nigéria získala nezávislosť od Spojeného kráľovstva.

1964 – Japonský cisár Hirohito, ktorý vládol v rokoch 1926 až 1989, oficiálne sprístupnil pre verejnosť prvú jazdu expresného vlaku Šinkansen medzi Tokiom a Osakou. Išlo svojho času o najrýchlejšiu a najmodernejšiu železničnú trať na svete.

1979 – Panama prevzala od USA kontrolu nad úsekom zóny Panamského prieplavu.

1982 – Helmut Kohl bol zvolený do funkcie spolkového kancelára Spolkovej republiky Nemecko (SRN), vo funkcii bol do roku 1998.

Skladba dňa

1970, Ilona Csáková, Cheb, speváčka. Spievať chcela od mala, bola členkou speváckeho zboru Motýlci. V školskom orchestri v Klášterci nad Ohří hrala na bicie. Svoju spevácku dráhu začala v roku 1985, keď vyhrala v Litvínove súťaž Mladá pieseň. Spolu s Mirkou Zajíčkovou vytvorili formáciu Alotrio a v roku 1987 obe nastúpili do skupiny Laura a její tygři. V roku 1992 odišla na sólovú dráhu. Už rok nato vydala prvý sólový album Kosmopolis. V roku 1996 robila predskokanku na koncerte Tiny Turner v Prahe. Ešte v roku 1996 prvýkrát hrala v českej verzii muzikálu Hair a v ankete Zlatý slávik získala druhé miesto za Luciou Bílou. Záver 90. rokov mala veľmi úspešný, za roky 1997 a 1998 bola v ankete Český slávik druhá, za rok 1999 tretia. Do roku 2002 vydala ešte šesť albumov. V pôvodnom českom muzikáli Kleopatra, ktorý mal premiéru 22.februára 2002 v Divadle Broadway hrala hlavnú úlohu Kleopatry. Podľa hodnotenia kritiky ju hrala a hlavne spievala výborne. Hitom z tohto muzikálu bola pieseň Teď královnou jsem já. V roku 2004 obnovila spoluprácu so skupinou Laura a její tygři a v tom istom roku vydala aj hitovú kompiláciu 22× Ilona Csáková. Hrala v ďalších muzikáloch Golem (2006) a Traja mušketieri (2008). Bola porotkyňou v tretej sérii súťaže Česko hľadá Superstar. V máji 2008 vydala štúdiový album Ilona Csáková. V muzikáli Kat Mydlář hrala postavu Žofie Pešanovej. V októbri 2013 vydala výberovku Noc kouzelná / To nejlepší. V muzikáli Sibyla, královná ze Sáby, ktorý mal premiéru 17. marca 2016 v pražskom divadle Hybernia, hrá postavu Latify. V apríli 2018 vyšiel album Pořád jsem to já. V pondelok 21. septembra 2009 sa jej narodil syn Daniel, otcom je Radek Voneš, za ktorého sa v auguste 2011 vydala. Druhý syn Dominik sa im narodil 12. septembra 2012.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM