Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Tak ako mnohé vysvedčenia, aj počasie bude na jednotku!

Oficiálny záver školského roka bude krásne slnečný. Počasie vyprevadí na prázdniny školákov horúcim dňom. Lokálne búrky hrozia v niektorých regiónoch až poobede.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Tak ako mnohé vysvedčenia, aj počasie bude na jednotku!
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne slnečno a teplo. Najvyššia denná teplota 28 až 32 °C.

Stred: Malá, popoludní miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 26 až 32 °C.

Východ: Prevažne slnečno, popoludní miestami zväčšená oblačnosť a na Spiši ojedinele prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 28 až 32, na Spiši miestami okolo 26 °C. Slabý premenlivý vietor.

Meniny má Melánia

Ženské meno Melánia má grécky pôvod a jeho význam je „čierna, tmavá“. Melánie, ktoré majú meniny 30. júna, potrebujú veľký životný priestor.

Správajú sa otvorene a nenútene aj v spoločnosti neznámych ľudí. Sú ochotné podeliť sa so svojím šťastím a očakávajú, že ich blízki podržia vo chvíľach smútku. Všetko prežívajú naplno. Melánie rady rozdávajú okolo seba lásku. Je im cudzia pretvárka.

Stalo sa doma

1949 – Narodil sa v Bratislave dramaturg, scenárista, textár (Prúdy, Elán), básnik, spisovateľ a cestovateľ Boris Filan.

1960 – Narodila sa v Žiline filmová a divadelná herečka Anna Šišková.

Stalo sa vo svete

1905 – Albert Einstein publikoval článok, v ktorom prvýkrát predstavil svoju špeciálnu teóriu relativity.

2015 – Svetová zdravotnícka organizácia (World Health Organization – WHO) vyhlásila Kubu za prvú krajinu na svete, v ktorej sa podarilo zastaviť prenos vírusu HIV a syfilisu z matky na dieťa.

Skladba dňa

V hudobnom kalendári sme si zaspomínali na Melániu Olláryovú (1928 – 2013), ktorá bola známa šlágrami a patrila medzi hviezdy 50. a 70. rokov. Z jej platne Lístoček z brezy sa predalo 600-tisíc kusov. Medzi ďalšie nesmrteľné skladby patria: Vlasy ti kvitnú mamička, Prečo sa máme rozísť, Maličká slzička, Dieťatko, Neklopkaj večer, môj milý. Z väčšiny jej piesní boli vo svojich časoch hity a mnohé sa hrajú aj dnes.

Čítajte aj: Odmena za vysvedčenie: Čo je účinnejšie ako peniaze a bitka?

Melania Ollaryova
1
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM