Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Turistickí sprievodcovia po celom svete oslavujú, meniny má Eleonóra

Dnešná pranostika znie: Keď sa mačka cez fašiangy na slnci opeká, potom v pôste za kachle uteká. Meniny má Eleonóra. Premenlivá oblačnosť, prehánky, na horách snehové. Teploty 5 až 10 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Turistickí sprievodcovia po celom svete oslavujú, meniny má Eleonóra
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 7 až 10 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Meniny má Eleonóra

Eleonóra je španielske ženské meno, pochádza asi z arabského Elinnor, čo znamená „Boh je moje svetlo“. Na Slovensku sa veľmi neudomácnilo. Ak náhodou stretneme Eleonóru, oslovujeme ju aj Eli, Ela, Eleonórka. Meniny oslavujú tieto dievčatká a dámy 21. februára.

Eleonóry majú otvorenú povahu. Často hľadajú ospravedlnenie chýb iných, ale sebe nič neodpúšťajú. Nezaoberajú sa svojím šťastím, ony ho tvoria. Sú očarujúce. Vo všeobecnosti ich vedie hlboká a skrytá viera bez toho, aby sa pokúšali nájsť vysvetlenie pre svoje presvedčenie.

Eleonóry by mali konzumovať viac mliečnych výrobkov.

Stalo sa doma

1440 – V noci z 21. na 22. februára toho roku Helena Kottannerová, komorná uhorskej kráľovnej vdovy Alžbety, ukradla kráľovskú korunu z Vyšehradu (dnes Maďarsko). Priniesla ju do Komárna, kde kráľovná 22.2.1440 porodila syna Ladislava V. Ten bol za necelé tri mesiace touto korunou korunovaný za kráľa.

1604 – Do Košíc prišli jezuiti a ich príchod predznamenal opätovný návrat obyvateľstva ku katolicizmu.

1921 – V Krompachoch vypukla veľká vzbura, ktorú vyvolali ženy robotníkov tamojších železiarní. Privolaní žandári chceli ženy rozohnať, ale na nádvorí železiarní sa zhromaždili už aj robotníci. Veliteľ žandárov dal povel strieľať, pričom štyria robotníci zahynuli a 14 utrpeli zranenia. Robotníkom sa však podarilo vtrhnúť do budovy a zabili zástupcu riaditeľa a hlavného slúžneho. V nasledujúci deň bolo vyhlásené stanné právo a zatknutých bolo 64 robotníkov, ktorých neskôr odsúdili na viacročné väzenie.

1948 – Predseda Zboru povereníkov Gustáv Husák odvolal povereníkov za Demokratickú stranu (DS) dôvodiac, že demisia ministrov za DS (20. februára 1948) vo vláde znamená aj ich demisiu.

1991 – Na zasadaní v Madride (Španielsko) bola Česká a Slovenská Federatívna Republika (ČSFR) prijatá do Rady Európy (RE).

2002 – Sociálnodemokra­tická alternatíva (SDA) bol názov novej ľavicovej politickej strany, ktorej vznik ohlásil člen jej prípravného výboru, predtým poslanec za Stranu demokratickej ľavice (SDĽ) Peter Weiss. Zanikla 31. decembra 2004, keď sa spolu so SDĽ aj Sociálnodemokra­tickou stranou Slovenska (SDSS) zlúčili so stranou SMER, ktorej názov sa k 1. januáru 2005 zmenil na Smer-SD (Smer-Sociálna demokracia).

2008 – Svoj odchod z Kresťanskode­mokratického hnutia (KDH) a z poslaneckého klubu oznámili poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za KDH Vladimír Palko, Pavol Minárik, František Mikloško a Rudolf Bauer.

Stalo sa vo svete

1613 – Ruským cárom sa stal Michail Fiodorovič Romanov z dynastie Romanovcov.

1828 – V americkom štáte Georgia vyšli prvé indiánske noviny Cherokee Phoenix.

1866 – V USA Lucy Beaman Hobbsová-Taylorová ukončila v Cincinnati (americký štát Ohio – USA) ako prvá Američanka (žena) štúdium zubného lekárstva.

1878 – V americkom meste New Haven (štát Connecticut) vydali prvý telefónny zoznam na svete (obsahoval 50 mien).

1916 – Nemecké vojská začali útok na 13 kilometrov širokom fronte proti francúzskej pevnosti Verdun. Najväčšia a najkrvavejšia bitka (tzv. bitka pri Verdune) prvej svetovej vojny trvala až do 18.12.1916.

1918 – Austrálsko-britské vojská vytlačili Turkov z palestínskeho – jordánskeho mesta Jericho.

1921 – Generál Rezá Pahlaví obsadil za pomoci niekoľkých tisícok perzských jazdcov hlavné perzské mesto Teherán a zvrhol vládnuceho šacha, posledného panovníka dynastie Kádžárovcov. V Perzii nastolili vojenskú diktatúru. V roku 1925 nastúpila na trón dynastia Pahlaví, ktorá do roku 1935 premenovala Perziu na Irán.

1922 – V Egypte sa ukončilo britské protektorstvo.

1925 – Vyšlo prvé číslo amerických novín The New Yorker.

1973 – Dve izraelské bojové lietadlá Phantom zostrelili nad okupovaným Sinajským polostrovom dopravné lietadlo líbyjských aerolínií typu Boeing 727. Lietadlo sa po streľbe ešte pokúsilo núdzovo pristáť, no vo vzduchu explodovalo, pričom zahynulo 104 osôb.

1985 – Vznikla Svetová federácia asociácií turistických sprievodcov (World Federation of Tourist Guide Associations – WFTGA).

Skladba dňa

1933, Nina Simone (vlastným menom Eunice Kathleen Waymon), Tryon, North Carolina, USA, jazzová a soulová speváčka, klaviristka, skladateľka a občianska aktivistka. Hrať na klavír a spievať sa učila v miestnom kostolnom zbore. V roku 1958 vydala debutovú LP platňu s názvom Little Girl Blue, rok nato druhú Nina Simone & Her Friends. V auguste 1959 mala v singlovej hitparáde prvú pieseň I Loves You, Porgy. Úspešné pre ňu boli hlavne 70.te roky. Ako aktivistka vystupovala na rôznych benefičných akciách, venovala sa hlavne deťom. V roku 1993 sa presťahovala do južného Francúzska. Tu aj zomrela 21. apríla 2003 vo veku 70 rokov. Na svojom konte mala viac ako 40 vydaných albumov a kompilácií. Najúspešnejšie z nich boli Wild Is The Wind (1966), Baltimore (1978) a Single Woman (1993).

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM