Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Týždeň odštartuje slnečným počasím, meniny má Sergej

S dnešným dňom sa viaže pranostika: Keď na Sergeja vetry dujú, po celú zimu nás navštevujú. Meniny má Sergej. Slnečno. Teploty 12 až 17 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Týždeň odštartuje slnečným počasím, meniny má Sergej
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Sergej

Mužské meno Sergej má latinský pôvod a význam mena je „sluha, strážca“. Obľúbené je hlavne v Rusku. Nositeľov tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Sergejko, Serjožka, Serdži.

Sergejovia, ktorí oslavujú meniny 22. októbra, sú muži dvoch tvárí. Jedna vyniká pozoruhodnými myšlienkami a druhá je schopná uskutočniť ich. Sú súčasne navrhovateľmi aj realizátormi. Ako schopní a inteligentní ľudia zavŕšia štúdium bez výraznejšej námahy.

Stávajú sa z nich skvelí vyjednávači. V citovom živote sú nestáli. Je to dôsledok ich vnútornej duality, ktorá ich často stavia pred voľbu.

Nedisciplinovanosť pri stravovaní im spôsobuje miernu stratu životnej sily. Sergejovia potrebujú v prvom rade dostatok spánku. Ovplyvňuje ich planéta Mesiac. Ich šťastné farby sú biela, zelená a modrá. Ochranné rastliny rumanček, jazmín a medovka, ochranné kamene nefrit, perla a rubín.

Stalo sa doma

1942 – Slovenský snem prijal zákon o Hlinkovej slovenskej ľudovej strane (HSĽS) a Jozefovi Tisovi udelil titul vodca.

1994 – Na území samostatnej Slovenskej republiky (SR) sa uskutočnilo prvé referendum. Týkalo sa preukazovania finančných prostriedkov použitých v dražbách a v privatizácii. Vyhlásené bolo prezidentom SR na podnet vtedajšieho poslanca Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Jána Ľuptáka (Združenie robotníkov Slovenska – ZRS). Referendum bolo pre nízku účasť neplatné.

1997 – Prvú operáciu na Slovensku na otvorenom srdci uskutočnil lekársky tím Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Košiciach.

1997 – Európsky parlament (EP) prijal rezolúciu o Slovensku, v ktorej žiadal návrat Františka Gauliedera do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) a posilňovanie ľudských a menšinových práv na Slovensku.

1997 – V Bratislave sa konalo prvé kolo slovensko-maďarských rokovaní o realizácii rozhodnutia Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v holandskom Haagu v spore o Sústave vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN).

2009 – V Bratislave sa začalo (trvalo do 23.10.) rokovanie ministrov obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization – NATO). Podujatie navštívilo 800 delegátov a 300 novinárov. Stretnutie viedol vtedajší generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Stalo sa vo svete

1797 – Francúz André-Jacques Garnerin uskutočnil prvý zoskok padákom z balóna naplneného vodíkom z výšky 680 metrov.

1883 – Predstavením opery Faust a Margaréta od Charlesa Gounoda otvorili Metropolitnú operu v New Yorku (USA).

1938 – Americký vynálezca Chester Carlson predviedol kopírovanie xerografickou metódou.

1956 – Francúzska vojenská polícia zatkla na letisku v Alžírsku celé vedenie alžírskeho Frontu národného oslobodenia vrátane jeho vodcu Muhammada Ahmeda Ben Bellu.

1962 – Demokrat, 35. americký prezident (1961–1963) John Fitzgerald Kennedy požiadal v televíznom prejave Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR), aby odstránil rakety z územia Kuby a zároveň vyhlásil námornú blokádu ostrova, čo znamenalo prehĺbenie karibskej krízy, ktorá skončila 28.10. toho roku, keď sa Kennedy a Nikita Chruščov (prvý tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu – ÚV KSSZ) dohodli na tom, že ZSSR stiahne svoje rakety pod podmienkou, že Spojené štáty americké (USA) urobia to isté v Turecku a Taliansku a nezaútočia na Kubu.

1964 – Laureátom Nobelovej ceny za literatúru sa stal francúzsky spisovateľ Jean-Paul Sartre, ktorý si však cenu odmietol prevziať.

Skladba dňa

1968 – Shaggy (vlastným menom Orville Richard Burrell), Kingston, Jamajka, jamajsko-americký rappový spevák. V auguste 1993 vydal debutový album Pure Pleasure. Na svojom konte má dnes jedenásť štúdiových albumov, deviaty a desiaty vydal v roku 2011, deviaty Shaggy & Friends v januári a desiaty Summer In Kingston v júli, jedenásty Rise v septembri 2012. Najúspeš­nejším z nich bol piaty Hot Shot, vyšiel v auguste 2000 a dostal sa na prvé miesto. V roku 1995 mal prvý hit Boombastic. V americkej hitparáde mal šesť skladieb, dve z nich sa dostali na prvé miesto. V Anglicku bol ešte populárnejší, v rebríčku mal štrnásť skladieb. Do diskografie patrí aj sedem kompilácií, tá najnovšia Best Of Shaggy/The Boombastic Collection vyšla v auguste 2008. V apríli 2018 vydali so Stingom spoločný album 44/876. V rámci spoločného Sting & Shaggy: The 44/876 Tour koncertovali 26.júna 2018 na Bratislavskom hra­de.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM