Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Týždeň sa s nami rozlúči so slnečným počasím, meniny má Stanislava

Na dnes platí pranostika: Ak veje vietor začiatkom júna, potom veje osem dní. Meniny má Stanislava. Slnečno. Teploty 22 až 27 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Týždeň sa s nami rozlúči so slnečným počasím, meniny má Stanislava
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Meniny má Stanislava

Ženské meno Stanislava má slovanský pôvod a jeho význam je „upevni slávu“. Nositeľky tohto v súčasnosti menej zaužívaného mena oslovujeme Stanka, Staňa. Meniny oslavujú 9. júna.

Sú to odvážne ženy, hoci niekedy trocha mrzuté. Nedôverujú priveľmi svojej intuícii ani šarmu. Majú ale stálu povahu. Stanislavy sa cítia nepríjemne vo svete konvencií. Neveria v šťastie, oveľa viac veria vytrvalej mravčej práci. Stanky sú presne ako levanduľa, ich rastlinný totem – voňavé a rozpínavé.

Nemali by sa trápiť nad prehrami, prospeje im častejší pobyt v spoločnosti. Ich obľúbené farby sú oranžová, modrá a zelená. Ochranné rastliny čakanka, levanduľa a palina, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Stalo sa doma

1848 – V Bratislave vyšlo posledné číslo novín, ktorých vydavateľom a hlavným redaktorom bol Ľudovít Štúr a volali sa Slovenskje národňje novini. Vychádzali od 1.8.1845.

1949 – Slovenská národná rada (SNR) prijala zákon o zriadení Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave a Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

2006 – Automobilka Kia Motors v Tepličke nad Váhom oficiálne spustila skúšobnú výrobu.

2007 – Delegáti nitrianskeho Republikového snemu ĽS-HZDS zvolili za predsedu strany opäť Vladimíra Mečiara. Staronový predseda sa tak stal najdlhšie „slúžiacim“ lídrom politickej strany na Slovensku.

2008 – Slovenský horolezec Jozef Kopold dosiahol francúzskym pilierom vrchol Gašerbrumu II (8035 m). Pre Kopolda to bola štvrtá zdolaná osemtisícovka.

2010 – Na Slovensku v bratislavskej Inchebe koncertoval svetoznámy legendárny americký hudobník a spevák Bob Dylan.

Stalo sa vo svete

1904 – Uskutočnil sa premiérový koncert Londýnskeho symfonického orchestra.

1934 – Uviedli v amerických kinách animovaný film Walta Disneyho Malá múdra sliepka, v ktorom sa prvý raz objavila postava káčera Donalda.

1946 – Po záhadnej smrti svojho staršieho brata, mladého kráľa Siama Ánanda Mahidona (Ramu VIII.), nastúpil na thajský trón Pchúmipchon Adundét (Rama IX.).

1957 – Rakúska horolezecká expedícia Karakorum pod vedením Marka Schmucka ako prvá na svete vystúpila na 8047-metrový Broad Peak v Himalájach.

1959 – Vyplávala prvá americká atómová ponorka George Washington s raketami Polaris.

1978 – Na aukcii v Londýne (Veľká Británia) predali za 2,4 milióna libier jednu z 21 Guttenber­gových biblií.

1983 – Vo voľbách do Dolnej snemovne britského parlamentu dosiahli konzervatívci na čele s premiérkou Margaret Thatcherovou presvedčivé víťazstvo.

1991 – Vyše 500 ľudí prišlo o život pri výbuchu filipínskej sopky Pinatubo.

Skladba dňa

1941 – Jon Lord (rodený Jonathan Douglas Lord), Leicester, UK, exhráč na klávesových nástrojoch a hammond organe skupiny Deep Purple. Hral v nej do roku 2002. Táto hardrocková formácia vznikla vo februári 1968. Prvýkrát sa predstavila na pódiu v dánskom meste Tastrup 20. apríla 1968. V máji 1968 vydali prvý album Shades Of Deep Purple. V auguste 1970 vydali úspešný album Deep Purple In Rock a v októbri 1970 mali v hitparáde úspešný singel Black Night. Úspešné boli albumy Fireball z júla 1971 a Machine Head v máji 1972, oba sa dostali na prvé miesto v rebríčku albumov. Na svojom konte majú 18 štúdiových albumov, ten zatiaľ posledný Rapture Of The Deep Purple vydali v novembri 2005. Do diskografie patria aj dve desiatky live albumov a rovnaký počet kompilácií. Jon Lord hral v skupine od jej založenia do roku 2002. V roku 1969 zložil symfóniu Concerto for Group and Orchestra, ktorú na koncerte v Bratislave a Košiciach odohral 11. a 12. marca 2009. Na svojom konte má viac ako desiatku sólových albumov, ďalšie nahral s formáciami Paice, Ashton & Lord, Whitesnake a Hoochie Coochie Man.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM