Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Ubehlo 49 rokov od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa

Pranostika na dnes hovorí: "Nijaké leto, nijaká zima." Meniny oslavuje Jana. Polooblačno až oblačno a na severe prehánky. Teploty 19 až 24 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Ubehlo 49 rokov od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa
Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Meniny má Jana

Význam krstného mena Jana, ktoré je u nás bežne zaužívané a má hebrejský pôvod, je zhodný s významom jeho starozákonnej mužskej podoby a znamená „Boh je milostivý“. Nositeľky oslovujeme prevažne Jani, Janka a meniny majú 21. augusta.

Janky sú ženy, ktoré objavujú dušu bytostí a vecí. Ich emotívnosť a túžba konať ich doženú veľakrát k neštandardným rozhodnutiam.

Sú rezolútne, majú pevnú vôľu a dokonalý prehľad o dianí okolo seba. Disponujú dobrou pamäťou a vrodeným citom pre diplomaciu. Ideálnym pre Janky je miesto asistentky alebo novinárky.

Stalo sa doma

1862 – Rakúsky cisár František Jozef I. schválil stanovy Matice slovenskej, čím povolil jej činnosť.

1899 – Uskutočnilo sa slávnostné otvorenie Téryho chaty, ktorá je slovenskou najvyššie položenou celoročne prevádzkovanou chatou (vo výške 2015 metrov). Nesie meno Edmunda Téryho (1856–1917), ktorý sa zaslúžil o rozvoj tatranskej turistiky a z okolitých štítov prvý vystúpil roku 1876 na Prostredný hrot a roku 1877 na Pyšný štít.

1964 – Slovenský raj bol vyhlásený za chránenú krajinnú oblasť.

1968 – Vojenským vpádom vojsk Varšavskej zmluvy (ZSSR, NDR, Poľska, Maďarska a Bulharska) na čele so Zväzom sovietskych socialistických republík (ZSSR) bola obsadená väčšina dôležitých miest v Československej socialistickej republike (ČSSR). Na mimoriadnej schôdzi sa zišla vláda a vyjadrila svoj protest vládam štátov, ktoré uskutočnili okupáciu. O ČSSR sa začalo rokovať v Bezpečnostnej rade OSN.

1989 – Na Václavskom námestí v Prahe sa konala protestná manifestácia pri príležitosti výročia okupácie ČSSR z 21.8.1968.

2008 – David Musuľbes získal v čínskom Pekingu pre Slovensko olympijský bronz v zápasení voľným štýlom v kategórii do 120 kg.

2009 – Slovenské orgány na základe príslušných právnych predpisov Európskej únie a SR odopreli maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi vstup na územie SR. Návštevu najvyššieho štátneho predstaviteľa MR v SR označili predstavitelia koalície, ako aj opozície za nevhodnú. Prezident Sólyom sa mal v Komárne zúčastniť na odhalení sochy sv. Štefana.

Stalo sa vo svete

1192 – Japonský cisár udelil samurajovi Joritomovi Minamotovi dedičný titul šógun (korunný vojvodca), čím sa v Japonsku začalo obdobie vojenskej vlády.

1911 – Vo Francúzsku zamestnanec parížskeho Louvru ukradol obraz Leonarda Da Vinci Mona Líza.

1944 – V Dumbarton Oaks pri Washingtone (USA) sa zišli delegáti Veľkej Británie, USA, ZSSR a Číny, aby sa poradili o vytvorení náhrady za zaniknutú Spoločnosť národov. Jej nástupcom sa napokon stala Organizácia spojených národov (OSN).

1959 – Havajské ostrovy sa stali 50. štátom USA.

1991 – Lotyšsko vyhlásilo nezávislosť od ZSSR.

1994 – Posledná skupina francúzskych vojakov kontrolujúcich tzv. bezpečnú zónu na juhozápade Rwandy opustila krajinu. Kontrolu oblasti odovzdala jednotkám OSN a ďalšie tisícky obyvateľov utiekli do susedného Zairu.

2003 – Americká misia v Iraku oznámila ďalší úspech: Do rúk vojakov USA padol Saddámov bratranec Alí Hasan Madžíd, známy ako chemický Alí, v júni 2007 bol obvinený a odsúdený na trest smrti.

2007 – CIA odtajnila správu z roku 2005, z ktorej vyplynulo, že tajná služba USA nepracovala pred teroristickými útokmi z 11. septembra 2001 efektívne a nedostatočne spolupracovala na odvrátení hrozieb al-Káidy.

2008 – Zlaté medaily na pekinskom olympijskom turnaji futbalistiek v Číne získali obhajkyne titulu z USA, ktoré vo finále zdolali Brazíliu 1:0.

2009 – Jamajský šprintér Usain Bolt sa na atletických MS v nemeckom Berlíne postaral o ďalšiu senzáciu. Štyri dni po svojom triumfe a svetovom rekorde na stovke zabehol vo finále 200 m v miernom protivetre fantastický čas 19,19 a opäť tak zlepšil svoj rekord o 11 stotín sekundy. Svoj predchádzajúci rekord 19,30 dosiahol na olympijských hrách v Pekingu.

2010 – Hlavného organizátora dvoch bombových útokov (marec 2010) v moskovskom metre, pri ktorých zahynulo 40 ľudí, zabili bezpečnostné sily. Telo Magomedaliho Vagabova našli v troskách domu, na ktorý zaútočili bezpečnostné sily v dagestanskej dedine Gunib.

Skladba dňa

1984 – Alizée (vlastným menom Alizée Jacotey), Ajaccio, Korzika, francúzska speváčka. Od detstva sa venovala tancu, ako pätnásťročná vystúpila v talentovej televíznej show, kde zaujala svojim speváckym výkonom. V novembri 2000 vydala debutový album Gourmandises, na ktorom bol hit Moi …Lolita. Pri vydaní tohto albumu spolupracovala aj speváčka Mylene Farmer. V marci 2003 vydala druhý album Mes Courants Électriques. Na svojom konte má štyri štúdiové albumy, ten štvrtý Une Enfant Du Siécle vydala v marci 2010, predchádzajúci Psychédélices vyšiel v decembri 2007. Od novembra 2003 je vydatá za speváka Jéremyho Chatelaina. V apríli 2005 sa im narodila dcéra Anna-Lee.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM