Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Utorok bude prevažne slnečný a horúci, oslavujú Olívia a Tadeáš

Pranostika na dnes znie: Horúce leto, studená zima. Meniny majú Olívia a Tadeáš. Prevažne slnečno. Teploty od 28 do 33 stupňov. Fúkať bude slabý vietor.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Utorok bude prevažne slnečný a horúci, oslavujú Olívia a Tadeáš
Zdroj: TASR

Západ: Slnečno. Najvyššia denná teplota 29 až 33 st. Teplota na horách vo výške 1000 m okolo 24 st. Prevažne slabý vietor.

Stred: Prevažne slnečno. Najvyššia denná teplota 28 až 32 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 st. Prevažne slabý vietor.

Východ: Prevažne slnečno. Najvyššia denná teplota 28 až 33 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 st. Prevažne slabý vietor.

Meniny majú Olívia a Tadeáš

Ženské meno Olívia má latinský pôvod a význam mena je „pestovateľka olív“. Nositeľky tohto na Slovensku zriedkavého mena oslovujeme Ola, Lívia.

Olívie sú fascinujúce, záhadné bytosti. Ide o extrovertky, vyjadrujú sa radšej skutkami ako slovami. Sú veľmi objektívne, „zdravo“ sebavedomé a pripútané k tomu, čo ich oslovuje.

Olívie rady študujú a inklinujú k rizikovým povolaniam. Ich pôvab je zreteľný a majú v sebe aj čosi nedefinovateľné.

Ženy s menom by si mali dopriať dostatok spánku. Ich rastlinný totem je šedivník. Obľúbené farby Olívie sú biela a modrá, ochranné rastliny túžobník a skorocel, ochranné kamene rubín a jaspis.

Mužské meno Tadeáš má hebrejský pôvod a jeho význam je zrejme „šikovný“, „rozumný“ alebo „smelý“, „odvážny“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame výnimočne. Oslovujeme ich Tado, Ted, Tadeáško.

Tadeášovia sú spravidla inteligentní ľudia, ktorí sa môžu opierať o nezvyčajne dobrú pamäť. Potrebujú motiváciu, od nej závisí ich schopnosť zápasiť s problémami.

Majú obdobia, keď len lenivo podriemkavajú a máločo ich dokáže prebudiť z letargie. Dochádza však aj k opačným situáciám, keď sú aktívni a je ťažké udržať ich v pokoji.

Tadeášovia sú priveľmi spútaní svojou psychikou. Žijú nepokojne a od útleho detstva treba dozerať na ich zdravie.

Obľúbené farby Tadeášov sú svetlozelená a modrá, ochranné rastliny skorocel a pľúcnik, ochranné kamene akvamarín a smaragd.

Stalo sa doma

1608 – Uhorský kráľ Rudolf II. sa zriekol uhorskej koruny v prospech svojho brata Mateja.

1741 – V bratislavskom Dóme sv. Martina korunovali za uhorskú kráľovnú Máriu Teréziu.

1937 – V Košiciach zriadili Vysokú školu technickú Dr. M. R. Štefánika. Do Bratislavy sa škola presťahovala v roku 1939 už pod novým názvom Slovenská vysoká škola technická (SVŠT). Zákonom SNR s účinnosťou od 1. apríla 1991 prijala SVŠT súčasný názov Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave.

2013 – Hokejisti Marián Hossa a Michal Handzuš získali slávny Stanleyho pohár. Ich tím Chicago Blackhawks zvíťazil v šiestom zápase finále play off NHL na ľade Bostonu Bruins 3:2 a v celej sérii triumfoval 4:2. Kapitánom neúspešného finalistu bol obranca Zdeno Chára.

2017 – Šesť dní trvajúci ostrý štrajk v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK) sa skončil. Odbory a vedenie firmy sa po celodennom rokovaní dohodli na no vej kolektívnej zmluve, ktorej súčasťou bolo ukončenie štrajku. Výroba sa opäť obnovila 26. júna o 6.00 h ráno.

Stalo sa vo svete

1876 – Uskutočnila sa známa bitka pri rieke Little Big Horn (USA) medzi indiánmi a americkými vojakmi. Indiánske kmene Siuxov a Čejenov porazili 7. jazdecký oddiel americkej armády z Fort Lincolnu vedený generálom Georgeom Armstrongom Custerom.

1938 – Inaugurovali za prvého prezidenta Írskej republiky vedca Douglasa Hyda.

1950 – Severná Kórea napadla Južnú Kóreu. Začala sa kórejská vojna.

1969 – V Spojenom kráľovstve odohrali dovtedy najdlhší tenisový zápas v dejinách Wimbledonu americkí tenisti Pancho Gonzales a Charlie Pasarell. Gonzales porazil Passarellu v 112. hre a celý zápas trval päť hodín a 12 minút.

1975 – Mozambik vyhlásil nezávislosť od Portugalska.

1991 – Parlamenty Slovinska a Chorvátska vyhlásili zvrchovanosť a samostatnosť. Nasledovali zrážky medzi federálnou armádou a jednotkami slovinskej a chorvátskej domobrany.

1996 – Uprostred americkej základne v Zahráne v Saudskej Arábii vybuchla bomba uložená na nákladnom aute, pričom zahynulo 19 Američanov a viac ako 400 ľudí utrpelo zranenia.

1998 – Demokrat Bill Clinton, 42. americký prezident (1993–2001) pricestoval na návštevu Číny. Táto návšteva prelomila izoláciu Číny od krvavého potlačenia študentských demonštrácií z roku 1989.

2008 – Najvyšší súd USA zrušil štátny zákon, ktorý povoľoval popravy ľudí odsúdených za znásilnenie dieťaťa. Išlo o prvé rozhodnutie súdu za vyše 30 rokov súvisiace s otázkou, či môže byť popravou potrestaný aj iný zločin než vražda.

Skladba dňa

1972, Mike Kroeger (rodený Michael Douglas Henry Kroeger), Hanna, Alberta, Kanada, basový gitarista skupiny Nickelback. Táto štvorčlenná formácia vznikla v roku 1995. V septembri 1996 vydali debutový album s názvom Curb. V septembri 2001 vyšiel ich tretí album Silver Side Up, ktorý sa dostal na druhú pozíciu. Na svojom konte majú v súčasnosti deväť štúdiových albumov, deviaty Feed The Machine vydali v júni 2017, predchádzajúci ôsmy No Fixed Address vyšiel v novembri 2014. Najväčší úspech im priniesol v poradí piaty s názvom All The Right Reasons, vydaný v októbri 2005, z ktorého je aj hit Photograph. V americkej aj anglickej TOP 40 mali doposiaľ zhodne deväť skladieb, najúspešnejšou z nich bola How You Remind Me, ktorá sa v Spojených štátoch v septembri 2001 dostala na prvé miesto, v Anglicku bola štvrtá.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM