Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Utorok bude slnečný s teplotami do 12 stupňov, meniny má Emanuel

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Kto nenasial hrachu v marci, nebude ho variť v hrnci. Meniny má Emanuel. Slnečno. Teploty 7 až 12 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Utorok bude slnečný s teplotami do 12 stupňov, meniny má Emanuel
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 4 až 1 a najvyššie denné 9 až 12 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 3 až –2 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 3 až –1 a najvyššie denné 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Emanuel

Mužské meno Emanuel je starozákonné, má hebrejský pôvod a v preklade znamená „Boh je s nami“. Nositeľov tohto skôr ojedinelého mena oslovujeme aj Eman, Emo, Emko.

Emanuelovia, ktorí oslavujú meniny 26. marca, patria k svojhlavému typu ľudí. Majú pevnú vôľu, čo je vryté i do ich tváre. Potrebujú lásku a pociťujú potrebu dobre sa začleniť do rodiny. Nežije sa s nimi ľahko, ale ľuďom, ktorí sú im blízki, prinášajú istotu.

Bývajú veľmi vitálni. Mávajú sklon preceňovať svoje sily, niekedy jedávajú nepravidelne.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Šťastné farby Emanuelov sú biela a žltá. Ochranné rastliny nechtík a ligurček, ochranné kamene smaragd a zafír.

Stalo sa doma

1850 – V Uhorsku založili prvé priemyselné komory ako samosprávne záujmové organizácie podnikateľov. Na Slovensku boli v Bratislave a v Košiciach.

1927 – Do peňažného obehu vydali novú 20-korunovú bankovku, ktorá vyvolala pobúrenie zo strany Slovákov. Na averze bankovky bol portrét zavraždeného ministra financií Aloisa Rašína, na reverze bol zobrazený generál Milan Rastislav Štefánik. Na bankovke boli nápisy v jazykoch všetkých menšín žijúcich v Československej republike (ČSR), iba nápis v slovenčine chýbal. Po sťažnostiach a protestoch bankovky z obehu stiahli.

1945 – Na Nitru a okolie podniklo nálet 36 lietadiel Červenej armády (oficiálny názov armády Zväz sovietskych socialistických republík – ZSSR). Napriek tomu, že sa tam nenachádzali žiadne nemecké jednotky, zhodili na toto územie vyše 70 ton bômb. Útok si vyžiadal stovky ľudských životov.

2009 – Slovenská republika (SR) odkúpila spätne od spoločnosti Yukos International UK B.V. 49 percent akcií strategického prepravcu ropy Transpetrol za cenu 240 miliónov USD (176,38 milió­na eur).

2010 – Generálnym riaditeľom Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave sa stal Ondrej Šoth, dovtedajší riaditeľ baletu Štátneho divadla v Košiciach. Ondrej Šoth prebral funkciu po Silvii Hroncovej. Na post generálneho riaditeľa SND rezignoval 21.9.2011. Vys­triedal ho Marián Chudovský. Súčasným generálnym riaditeľom SND je od 25. januára 2019 Vladimír Antala.

2018 – Nová vláda získala dôveru poslancov NR SR. Za jej Programové vyhlásenie hlasovalo 81 zo 144 prítomných členov snemovne. Pellegriniho kabinet podporili všetci prítomní poslanci Smeru-SD, SNS aj Mosta-Híd. K podpore sa pridala aj trojica nezaradených členov snemovne Alena Bašistová, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek.

Stalo sa vo svete

1812 – Ničivé zemetrasenie postihlo mesto Caracas (Venezuela). Zomrelo približne 20.000 ľudí.

1881 – Knieža Karol I. z dynastie Hohenzollern-Sigmaringen vyhlásil Rumunské kráľovstvo.

1953 – Americký detský lekár Jonas Edward Salk oznámil, že objavil novú očkovaciu látku proti detskej obrne.

1971 – Vodca Ľudovej ligy šejk Mudžíbur Rahmán vyzval obyvateľov východného Pakistanu v prejave vysielanom tajnou rozhlasovou stanicou na vytvorenie nezávislej republiky Bangladéš, čím sa začal boj o nezávislosť Bangladéša.

1973 – Po 171 rokoch od založenia povolili ženám prvý raz obchodovať v budove londýnskej (Spojené kráľovstvo) burzy cenných papierov. Prvou burzovou maklérkou bola Susan Shawová.

1995 – Na hraniciach medzi Belgickom, Holandskom, Luxemburskom, Francúzskom, Nemeckom, Portugalskom a Španielskom sa začala uplatňovať Schengenská dohoda o postupnom rušení osobných kontrol.

1997 – V USA na kalifornskom ranči v Santa Fe objavili 39 mŕtvych žien a mužov, ktorí spáchali hromadnú samovraždu. Všetci patrili k sekte Nebeská brána.

1999 – Amerického doktora Jacka Kevorkiana, prívrženca eutanázie, uznali vinným z vraždy druhého stupňa a podania smrteľnej injekcie chorému mužovi, ktorého smrť zverejnili na videopáske v americkej televízii. Stalo sa tak po prvý raz po štyroch procesoch, keď tohto stúpenca asistovanej samovraždy uznali vinným. Kevorkian sám tvrdil, že od roku 1990 pomáhal na druhý svet viac ako 130 ľuďom.

2001 – Pri požiari školského internátu v Keni zahynulo 51 žiakov.

2006 – V Škótsku (Spojené kráľovstvo) začal platiť zákaz fajčenia v uzavretých verejných priestoroch.

2012 – Americký režisér James Cameron, tvorca kasových trhákov Titanic a Avatar dosadol v malej ponorke na dno Mariánskej priekopy v priehlbine Challenger, ktorá je najhlbším miestom na zemeguli.

2014 – Stojedenčlenný estónsky parlament 55 hlasmi vyjadril dôveru novej koaličnej vláde pod vedením 34-ročného Taaviho Röivasa, ktorý je najmladším premiérom v Európskej únii (EÚ). Vláda potom slávnostne zložila sľub. Vo funkcii vystriedal dovtedy najdlhšie vládnuceho estónskeho premiéra Andrusa Ansipa, ktorý odstúpil 4. marca 2014 po takmer deviatich rokoch v úrade.

2018 – Po otrave Sergeja a Julije Skripaľovcov vyhostili vyše dve desiatky krajín sveta dovedna viac než 100 ruských diplomatov.

Skladba dňa

1948, Steven Tyler (vlastným menom Steven Victor Talarico), Yonkers, New York, USA, spevák a skladateľ skupiny Aerosmith. Táto hardrocková formácia vznikla v roku 1970 v New Hampshire, od roku 1971 začínajú svoje účinkovanie v Bostone. V januári 1973 vydali prvú LP platňu s názvom Aerosmith. Na nej bol aj prvý hit skupiny Dream On, ktorý zložil práve spevák Steven Tyler. Úspech im priniesla skladba Cryin z jedenásteho štúdiového albumu Get A Grip, ktorý vyšiel v apríli 1993 a dostal sa na prvé miesto v rebríčku. Aj ďalší album, Nine Lives, vydaný v marci 1997 sa dostal na prvé miesto. Na svojom konte majú 15 štúdiových albumov. Ten najnovší Music From Another Dimension! vyšiel v novembri 2012, predchádzajúci Honkin' On Bobo vydali v marci 2004. K diskografii patrí aj päť live a tucet kompilačných albumov, najnovší The Essential Aerosmith je zo septembra 2011. V americkej singlovej TOP 40 hitparáde mali 21 skladieb, deväť z nich sa dostalo do prvej desiatky. V roku 2001 ich uviedli do Rock and rollovej siene slávy. Na svojom konte majú aj štyri ceny Grammy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM