Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Utorok prinesie zamračené počasie a občasný dážď

Pranostika na dnes hovorí: "Na Vojtecha (bude) pekná potecha." Meniny oslavuje Vojtech. V utorok (23.4.) prevažne zamračené, na väčšine územia občasný dážď. Teploty 10 až 15 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Utorok prinesie zamračené počasie a občasný dážď
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné teploty 12 až 15 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné teploty 10 až 14 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné teploty 10 až 14 stupňov C.

Meniny má Vojtech

Mužské meno Vojtech má slovanský pôvod a znamená „tešiteľ vojska“. Nositeľov tohto na Slovensku menej častého mena oslovujeme aj Vojto, Vojtko.

Vojtechovia, ktorí majú meniny 23. apríla, sú prívetiví, rozumní a taktní ľudia. Ako chobotnica, ich totemové zviera, aj oni sú neustále v strehu. Vo svojej profesii sú svedomití, výkonní a tvoriví. Radi sa angažujú vo verejnom alebo politickom živote.

Stalo sa doma

1430 – Pri Trnave sa začala tzv. trojitá bitka s husitami, ktorá trvala do 28.4.

1921 – Rumunsko a Československá republika (ČSR) podpísali spojeneckú zmluvu, ktorá tvorila jeden zo základov vojenskopolitickej aliancie Malá Dohoda, čo bolo spojenectvo medzi ČSR, Rumunskom a Kráľovstvom Srbov, Chorvátov a Slovincov.

1991 – Slovenská národná rada (SNR) odvolala z funkcie vtedajšieho predsedu vlády Slovenskej republiky (SR) Vladimíra Mečiara a za premiéra vymenovali Jána Čarnogurského (vtedy Kresťanskodemo­kratické hnutie – KDH). Ten vo funkcii zotrval do 24.6.1992, keď sa po parlamentných voľbách Mečiar (Hnutie za demokratické Slovensko – HZDS) opäť stal premiérom SR.

1996 – Vo Vojenskom výcvikovom priestore Kežmarok-Záľubica došlo v dôsledku nedbalosti k nešťastiu, na následky ktorého zomrelo päť vojakov a ďalších 13 utrpelo ťažké popáleniny.

2006 – Strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) podpísala dohodu o spolupráci s piatimi odborovými zväzmi. Strana sa v nej zaviazala, že ak sa po voľbách dostane do vlády, bude presadzovať témy, myšlienky a projekty, ktoré sú dlhodobo blízke odborovým zväzom.

2017 – Bratislava sa stala do 24. apríla dejiskom medzinárodného podujatia s názvom Konferencia predsedov parlamentov Európskej únie. Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) privítala 300 delegátov zo všetkých členských krajín.

Stalo sa svete

1633 – Švédsky gróf Axel Oxenstjerna sa v nemeckom meste Heilbronn spojil s evanjelickými franskými, švábskymi a rýnskymi stavmi a vytvoril alianciu – Heilbronnský spolok zameraný proti Katolíckej lige.

1941 – V Solúne (Grécko) podpísala grécka armáda oficiálnu kapituláciu, pričom kráľ Juraj II. a grécka armáda odišli do egyptského exilu.

1990 – Vtedajší predseda čínskej vlády Li Pcheng navštívil Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR). Bola to prvá oficiálna návšteva čínskeho lídra v ZSSR od roku 1964.

1999 – Viac ako 10 osôb zahynulo pri útoku Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization – NATO) na budovu srbskej štátnej televízie RTS v centre Belehradu, ďalších 18 žurnalistov a technikov bolo zranených.

2010 – Grécko oficiálne požiadalo o aktiváciu mechanizmu finančnej pomoci Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu – MMF (International Monetary Fund – IMF).

2013 – Francúzsky parlament definitívne schválil zákon, ktorý umožnil homosexuálnym párom okrem uzatvárania manželstiev tiež adoptovať si deti.

Skladba dňa

1947 – Narodil sa Glenn Cornick (rodený Glen Douglas Barnard Cornick), Barrow, Lancashire, UK, exbasový gitarista skupiny Jethro Tull. Túto formáciu založil v decembri 1967 spevák a flautista Ian Anderson. Zišli sa v nej už skúsení muzikanti a názov skupiny si dali podľa mena vodcu roľníkov z 18. storočia. S vystúpeniami začínali v londýnskom hudobnom klube Marquee. V auguste 1968 hrali s úspechom na hudobnom festivale v Sunbury.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM