Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Utorok s teplotami do 14 °C a ojedinelými prehánkami, meniny má Monika

Dnešná pranostika znie: Ak sú májové hríby červivé, bude suché leto. Meniny má Monika. Prevažne polooblačno a ojedinele prehánky. Teploty 9 až 14 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Utorok s teplotami do 14 °C a ojedinelými prehánkami, meniny má Monika
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Meniny má Monika

Ženské meno Monika je pravdepodobne gréckeho pôvodu a v preklade znamená „osamelá, jediná“. Nositeľky tohto na Slovensku bežne zaužívaného mena oslavujú meniny 7. mája.

Moniky sú od prírody silné a usilovné ženy. Keď sa pustia do nejakej činnosti, sú ako ich zvierací totem škovránok, ktorý stúpa k nebu na svitaní, aby predstihol slnko.

Prahnú po poznatkoch, takže sú z nich výborné študentky. Monika môže byť napríklad majiteľkou firmy, pretože dokáže vládnuť pevnou rukou.

Sú prívetivé a sympatické. Ten, kto do Moniky uštipačne zapára, môže počítať s nemilými reakciami.

Mali by sa vyhýbať jedlám, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu. Ich obľúbené farby sú žltá, fialová a biela. Ochranné rastliny žihľava, skalica a šalvia, ochranné kamene smaragd a granát.

Stalo sa doma

1369 – Uhorský kráľ Ľudovít I. udelil Košiciam právo používať na pečati a na mestskej zástave svoj vlastný erb. Bola to prvá erbová listina pre mesto v Európe.

1381 – Uhorský kráľ Ľudovít I. vydal listinu Privilegium pro Slavis, ktorá žilinským slovenským mešťanom zaručovala také isté práva ako žilinským Nemcom.

1553 – Mikuláš Oláh sa stal prímasom celého Uhorska a ostrihomským arcibiskupom so sídlom v Trnave.

1896 – V Prahe založili Československú jednotu, ktorej cieľom bolo prehlbovať vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi. Prvým predsedom tohto spolku sa stal František Pastrnek.

2010 – Bratislavský koncernový závod spoločnosti Volkswagen ukončil výrobu vozidiel Škoda Octavia.

2013 – Slovenská reprezentácia získala na majstrovstvách Európy (ME) vo fitnes žien, kulturistike a fitnes juniorov, junioriek a masters v španielskej Santa Susanne osem zlatých medailí, dve strieborné, tri bronzové a navyše tri prvenstvá v absolútnom poradí. Spolu s prvenstvom v Pohári národov sa tak v Španielsku hrala slovenská hymna až dvanásťkrát a pre Slovensko to boli najúspešnejšie ME v histórii.

Stalo sa vo svete

1954 – Po nepretržitých päťdňových bojoch obsadili vietnamské oddiely mesto Dien Bien Phu, čo znamenalo porážku francúzskeho kolonializmu v Indočíne.

1960 – Leonid Iľjič Brežnev vystriedal na základe rozhodnutia Najvyššieho sovietu Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) vo funkcii predsedu prezídia Najvyššieho sovietu ZSSR Klimenta Jefremoviča Vorošilova, čím sa stal najvyšším predstaviteľom ZSSR.

1992 – Americký raketoplán Endeavour vyštartoval na svoju prvú misiu (STS-49).

1995 – Víťazom francúzskych prezidentských volieb sa stal Jacques Chirac, ktorý porazil svojho socialistického súpera Lionela Jospina, čím sa ukončilo 14-ročné obdobie socialistického prezidentovania v krajine. Chirac bol prezidentom do 16.5.2007.

1998 – Nemecká automobilka Daimler-Benz oznámila, že súhlasí so zlúčením so spoločnosťou Chrysler a vytvorením automobilového gigantu Daimler-Chrysler.

1999 – Vtedajší pápež Ján Pavol II. navštívil Rumunsko. Bola to prvá návšteva hlavy rímskokatolíckej cirkvi od schizmy (odlúčenie ortodoxnej cirkvi od rímskokatolíckej cirkvi v roku 1054) v krajine, kde dominuje pravoslávne náboženstvo.

2001 – Jeden z aktérov legendárnej veľkej vlakovej lúpeže Ronald Biggs dobrovoľne ukončil svoj 35-ročný útek a na vlastnú žiadosť ho dopravili z Brazílie späť do vlasti. Súkromné lietadlo na palube s Biggsom pristálo na leteckej základni neďaleko Londýna v Spojenom kráľovstve.

2008 – Novým ruským prezidentom sa stal Dmitrij Medvedev, ktorý v moskovskom Kremli zložil slávnostnú prísahu. Na najvyššom poste nahradil Vladimira Putina, ktorý vládol krajine dve funkčné obdobia, od roku 2000. Medvedev bol prezidentom do roku 2012, kedy sa hlavou štátu opäť stal Vladimir Putin a Dmitrij Medvedev sa stal premiérom.

Skladba dňa

1971, Eagle-Eye Cherry (rodený Eagle-Eye Lanoo Cherry), Štokholm, švédsko-americký hudobník, syn jazzového trubkára Dona Cherryho, mladší brat speváčky Neneh Cherry. Keď mal dvanásť, otec ho dal do hudobnej školy v New Yorku. Od roku 1993 účinkoval v hudobných programoch televíznej stanice NBC. V roku 1996 sa vrátil do Švédska, rok nato vydal debutový album Desireless. Ten sa dostal aj do anglického rebríčka albumov. V októbri 1997 mal v hitparáde prvý singel Save Tonight. Vydal päť štúdiových albumov, piaty Streets of You vyšiel v októbri 2018. Pred ním to bol štvrtý album s názvom Can't Get Enough vyšiel v októbri 2012. V anglickej TOP 40 hitparáde mal štyri skladby a Save Tonight bola najúspešnejšou, rovnako aj v Spojených štátoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM