Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V nedeľu rátajte s oblakmi a teplotami do 16 °C, meniny má Uršuľa

Dnešná pranostika znie: Keď na Uršuľu vietor duje, tuhú zimu ohlasuje. Meniny má Uršuľa. V nedeľu malá oblačnosť. Teploty 11 až 16 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V nedeľu rátajte s oblakmi a teplotami do 16 °C, meniny má Uršuľa
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 13 až 16 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Meniny má Uršuľa

Ženské meno Uršuľa je svätecké, má latinský pôvod a jeho význam je „medvedica“. Na Slovensku sa s nositeľkami tohto mena stretávame málokedy a oslovujeme ich Uľa, Uľka.

Uršule, ktoré majú meniny 21. októbra, sú rozhodné a majú veľkú odvahu. Je im blízka pozícia šéfky. V práci sú výkonné, no nekompromisné. Nie je ľahké nadviazať s nimi priateľský kontakt, lebo sú nedôverčivé.

Sú dobré pozorovateľky a zabávajú sa len po istú hranicu. Súkromie si Uršule pred inými dôsledne strážia. Majú sklon k priberaniu. Prospejú im preto časté prechádzky a plávanie. Vyhýbať by sa mali koreneným jedlám.

Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Ich šťastnými farbami sú fialová, žltá a modrá. Ochranné rastliny žihľava, šalvia, ochranné kamene ametyst a smaragd.

Stalo sa doma

1886 – V Pittsburghu (USA) vyšlo prvé číslo Amerikánsko-slovenských novín, ktoré vydával Janko Slovenský. Názov so slovenskou transkripciou sa udomácnil neskôr, pôvodne ho písali maďarským pravopisom a v šarišskom nárečí: Amerikanszko-szlovenske Novini.

1950 – Skončil sa (začal 19.10.) vykonštruovaný proces s najznámejším partizánskym veliteľom Viliamom Žingorom, ktorý bol odsúdený na smrť a popravený 18.12.1950 v Bra­tislave.

2002 – Podnikateľa Jozefa Majského zadržala polícia na hraničnom priechode Bratislava-Berg pri pokuse o vycestovanie do Rakúska po tom, čo sa v tento deň nedostavil na policajný výsluch. Vyšetrovateľ ho obvinil z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej a teroristickej skupiny v súbehu s trestným činom podvodu. Zároveň spracoval návrh na jeho vzatie do väzby.

2009 – Vtedajší generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization – NATO) Anders Fogh Rasmussen pricestoval na prvú návštevu Slovenskej republiky (SR). Jeho návšteva SR sa konala na pozadí neformálneho stretnutia ministrov obrany členských krajín NATO v Bratislave.

Stalo sa vo svete

1907 – V štrkovej jame neďaleko nemeckého mesta Heidelberg našli dolnú čeľusť predhistorického človeka Homo heidelbergensis, ktorá bola v tom čase najstarším nálezom pozostatkov človeka v Európe.

1941 – Nacistickí okupanti v juhoslovanskom meste Kragujevac vyvraždili všetko mužské obyvateľstvo srbskej národnosti v počte 7000 osôb.

1959 – V New Yorku (USA) slávnostne otvorili budovu Guggenheimovho múzea, dielo architekta Franka Lloyda Wrighta, ktorý sa však dokončenia a otvorenia nedožil.

1960 – V Barrow-in-Furness (Spojené kráľovstvo) spustili na vodu prvú britskú ponorku s jadrovým pohonom.

1966 – Vo waleskej baníckej osade Aberfan v Spojenom kráľovstve došlo k zosuvu haldy uhoľnej hlušiny, ktorá zasypala detskú škôlku a 17 domov. Celkovo zahynulo 144 ľudí, z toho 116 detí.

1967 – Vo Washingtone (USA) sa uskutočnila najväčšia protivládna demonštrácia v dejinách USA. Niekoľko stoviek tisíc demonštrantov protestovalo proti vojne vo Vietname.

1993 – Počas pokusu o prevrat zabili vzbúrenci burundského prezidenta Melchiora Ndadayeho a šiestich ministrov.

1999 – Na trhovisku v centre čečenského mesta Groznyj vybuchla riadená strela typu zem-zem. Zahynulo 140 ľudí, prevažne žien a detí.

Skladba dňa

1957 – Steve Lukather, San Fernando Valley, California, USA, sólový gitarista skupiny Toto. Táto pop-rocková formácia vznikla v Los Angeles v roku 1978. Už v novembri 1978 mali v hitparáde prvý singel Hold The Line. V januári 1979 vydali debutový album Toto. Do rebríčka sa dostalo desať skladieb tejto rockovej formácie, hitmi boli piesne Rosanna v máji 1982 a Africa v novembri 1982. Vydali štrnásť štúdiových albumov, ten štrnásty Toto XIV vyšiel v marci 2015, predchádzajúci Falling In Between vyšiel vo februári 2006. Najúspeš­nejším bol Toto IV, vydaný v júni 1982, za ktorý dostala skupina šesť cien Grammy. Z neho sú známe hity Rosanna, Make Believe, I Won't Hold You Back a Africa. K diskografii patria aj štyri live a skoro dvadsiatka kompilačných albumov. Lukather má na svojom konte aj sedem sólových albumov, najnovší Transition vydal v januári 2013. Dnes oslávi 60. narodeniny.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM