Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V nedeľu sa ochladí, môže aj spŕchnuť, meniny má Sergej

S dnešným dňom je spojená pranostika: "Keď na Sergeja vetry dujú, po celú zimu nás navštevujú". Meniny má Sergej. V nedeľu prevažne zamračené. Teploty 12 až 17 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V nedeľu sa ochladí, môže aj spŕchnuť, meniny má Sergej
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Sergej

Mužské meno Sergej má latinský pôvod a význam mena je „sluha, strážca“. Obľúbené je hlavne v Rusku. Nositeľov tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Sergejko, Serjožka, Serdži.

Sergejovia, ktorí oslavujú meniny 22. októbra, sú muži dvoch tvárí. Jedna vyniká pozoruhodnými myšlienkami a druhá je schopná uskutočniť ich. Sú súčasne navrhovateľmi aj realizátormi. Ako schopní a inteligentní ľudia zavŕšia štúdium bez výraznejšej námahy.

Stávajú sa z nich skvelí vyjednávači. V citovom živote sú nestáli. Je to dôsledok ich vnútornej duality, ktorá ich často stavia pred voľbu.

Nedisciplinovanosť pri stravovaní im spôsobuje miernu stratu životnej sily. Sergejovia potrebujú v prvom rade dostatok spánku. Ovplyvňuje ich planéta Mesiac. Ich šťastné farby sú biela, zelená a modrá. Ochranné rastliny rumanček, jazmín a medovka, ochranné kamene nefrit, perla a rubín.

Stalo sa doma

1938 – Československý prezident Edvard Beneš odišiel do anglického exilu.

1942 – Slovenský snem prijal zákon o Hlinkovej slovenskej ľudovej strane (HSĽS) a Jozefovi Tisovi udelil titul vodca.

1994 – Na území samostatnej SR sa uskutočnilo prvé referendum. Týkalo sa preukazovania finančných prostriedkov použitých v dražbách a v privatizácii. Vyhlásené bolo prezidentom SR na podnet poslanca NR SR Jána Ľuptáka (ZRS). Referendum bolo pre nízku účasť neplatné.

1997 – Prvú operáciu na Slovensku na otvorenom srdci uskutočnil lekársky tím Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Košiciach.

1997 – Európsky parlament prijal rezolúciu o Slovensku, v ktorej žiadal návrat Františka Gauliedera do parlamentu a posilňovanie ľudských a menšinových práv na Slovensku.

1997 – V Bratislave sa konalo prvé kolo slovensko-maďarských rokovaní o realizácii rozhodnutia Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu v spore o Sústave vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN).

Stalo sa vo svete

1883 – Predstavením opery Faust a Margaréta od Charlesa Gounoda otvorili Metropolitnú operu v New Yorku (USA).

1938 – Americký vynálezca Chester Carlson predviedol kopírovanie xerografickou metódou.

1962 – Demokrat, 35. americký prezident (1961–1963) John Fitzgerald Kennedy požiadal v televíznom prejave ZSSR, aby odstránil rakety z územia Kuby a zároveň vyhlásil námornú blokádu ostrova, čo znamenalo začiatok karibskej krízy.

1975 – Pristávací modul sovietskej automatickej medziplanetárnej stanice Venera 9 pristál na osvetlenej strane Venuše a po prvý raz vyslal na Zem televízne zábery z tejto planéty.

2008 – India odštartovala svoju prvú lunárnu misiu vypustením sondy Čandraján-1.

2010 – Medzinárodná vesmírna stanica dosiahla rekord v najdlhšej nepretržitej obývanosti objektu vo vesmíre človekom: kozmická loď bola kontinuálne obývaná od 2. novembra 2000, teda 3641 dní.

Skladba dňa

1985 – Zac Hanson je najmladší člen kapely Hanson. Na pódiu je od siedmych rokov. Najznámejšia je ich skladba MMMBop.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM