Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V nedeľu sa oteplí na 12 stupňov, meniny má Miloslava

Dnešná pranostika hovorí: "Februárové slnko je falošné". Meniny má Miloslava. Jasno až polooblačno, ojedinele hmla. Teploty 7 až 12 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V nedeľu sa oteplí na 12 stupňov, meniny má Miloslava
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné teploty 9 až 12 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné teploty 7 až 11 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné teploty 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Miloslava

Ženské meno Miloslava má slovanský pôvod a jeho význam je „milujúca slávu“. Nositeľky tohto mena oslovujeme aj Miluška, Milka, Milunka. Meniny majú 17. februára.

Miloslavy sú najmä nezávislé ženy, ktoré milujú prepych a pohodlie. Všetko sa ich týka, charakteristická pre ne je emotívnosť. Majú vrodený zmysel pre poéziu, krásu a eleganciu, zaujímajú sa o umenie. Mnohokrát sú názorovo v opozícii. Sú citlivé na neúspechy, pokladajú ich za urážku svojho pôvabu. Menšie zdravotné problémy sú väčšinou psychického pôvodu. Mimoriadnu pozornosť by mali venovať raňajkám.

Obľúbené farby týchto žien sú zelená a biela. Ochranné rastliny podbeľ, biela margaréta, ochranné kamene tigrie oko, topás a achát.

Stalo sa doma

1568 – V dnešnom tureckom meste Edirne uzavreli mierovú zmluvu cisár svätej ríše rímskej Maximilián II. a turecký sultán Selim II. o rozdelení Uhorska na tri časti: habsburskú (dnešné západné Maďarsko, Chorvátsko a Slovensko), tureckú a Sedmohradsko.

1867 – Cisár František Jozef I. vymenoval členov uhorskej vlády. Od roku 1849 to bola prvá uhorská vláda, na jej čele stál Július Andráši.

1990 – V Nitre sa konal ustanovujúci zjazd Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH). Predsedom sa stal Ján Čarnogurský. V roku 2000 odstúpil Ján Čarnogurský z postu predsedu KDH, vystriedal ho Pavol Hrušovský. Ján Čarnogurský ako prezidentský kandidát 11. októbra 2013 vystúpil aj z hnutia. Dôvodom bolo, že chcel ponechať voľné ruky Rade KDH, ktorá nasledujúci deň volila kandidáta na funkciu hlavy štátu. Kandidátom pre voľby prezidenta SR sa stal už bývalý predseda KDH Pavol Hrušovský. Súčasným predsedom KDH je Alojz Hlina, ktorý vystriedal Jána Figeľa.

1990 – Kardinál Jozef Tomko konsekroval v Prešove Jána Hirku za gréckokatolíckeho biskupa Prešovskej diecézy.

1997 – Rada Zväzu divadelných odborov Slovenska vyhlásila štrajkovú pohotovosť vo všetkých slovenských divadlách. Divadelníci žiadali navrátenie právnej subjektivity všetkým divadlám, ktoré o ňu prišli v súvislosti s reorganizáciou a zriadením regionálnych kultúrnych centier.

2005 – Vtedajší minister hospodárstva Slovenskej republiky (SR) Pavol Rusko a generálny riaditeľ talianskej spoločnosti Enel Paolo Scaroni podpísali zmluvu o akvizícii 66 percent akcií Slovenských elektrární (SE).

Stalo sa vo svete

1568 – V dnešnom tureckom meste Edirne uzavreli mierovú zmluvu cisár svätej ríše rímskej Maximilián II. a turecký sultán Selim II. o rozdelení Uhorska na tri časti: habsburskú (dnešné západné Maďarsko, Chorvátsko a Slovensko), tureckú a Sedmohradsko.

1913 – V americkom New Yorku otvorili prvú reprezentatívnu výstavu moderného umenia v USA, na ktorej predstavili napríklad diela P. Picassa, H. Matissa alebo M. Duchampa.

1995 – Peru a Ekvádor podpísali mierovú zmluvu ukončujúcu päť týždňov trvajúci pohraničný konflikt (malá vojna), ktorý si vyžiadal celkovo 78 mŕtvych.

1997 – Členovia novozvoleného pakistanského Národného zhromaždenia, dolnej komory parlamentu, vyslovili dôveru Navazovi Šarífovi, ktorého Pakistanská národná liga (PML) vyhrala všeobecné voľby.

1998 – Americká vesmírna sonda Voyager 1 dosiahla vzdialenosť 10,3 mld. km od Slnka, čím utvorila nový rekord.

1999 – Poľský parlament schválil členstvo krajiny v Severoatlantickej aliancii (North Atlantic Treaty Organization – NATO).

2002 – Francúzsko sa rozlúčilo so svojou národnou menou. Definitívne prestal platiť francúzsky frank s vyše 600-ročnou tradíciou a jedinou menou v obehu zostalo euro.

2008 – Kosovský parlament napriek nesúhlasu srbského Belehradu a ruskej Moskvy jednostranne vyhlásil nezávislosť od Srbska.

2009 – Demokrat, 44. americký prezident Barack Obama slávnostne podpísal v Denverskom múzeu prírody a vedy (štát Colorado – USA) zákon o štátnej podpore americkej ekonomiky, ktorého hodnota bola 787 miliárd USD (613,74 miliar­dy eur).

Skladba dňa

1972, Billy Joe Armstrong, Oakland, California, USA, sólový gitarista a spevák skupiny Green Day. Táto americká formácia vznikla v závere roku 1987 v kalifornskom East Bay. V júli 1990 vydali debutový album 39/Smooth. Úspešný bol tretí štúdiový album Dookie, ktorý vyšiel vo februári 1994 a dostal sa na druhé miesto. Najväčší úspech si však získal ich siedmy album American Idiot, ktorý vyšiel v septembri 2004 a dostal sa na prvú pozíciu. Z neho sú hity Wake Me Up When September Ends a Boulevard Of Broken Dreams, za ktorý dostali cenu Grammy ako najlepšia nahrávka roka. V máji 2009 vydali ôsmy štúdiový album 21.st Century Breakdown. Ten sa dostal na prvé miesto rebríčka v Spojených štátoch aj v Británii. V roku 2012 prišli s trojicou albumov – Uno! vyšiel v septembri, Due! v novembri a v decembri tretí Tré! Na svojom konte majú dvanásť vydaných albumov, najnovší Revolution Radio vyšiel v októbri 2016. Na svojom konte majú aj štyri kompilácie a dva live albumy, sú držiteľmi piatich cien Grammy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM