Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V nedeľu si užijeme slnečné lúče a teploty do 22 stupňov

Dnešná pranostika znie: Keď sa drží list v mesiaci októbri na stromoch pevne, to znamená krutú zimu. Meniny má Koloman. Slnečno, ojedinele hmla. Teploty 17 až 22 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V nedeľu si užijeme slnečné lúče a teploty do 22 stupňov
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné teploty 19 až 22 stupňov Celzia.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné teploty 17 až 21 stupňov Celzia.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné teploty 17 až 21 stupňov Celzia.

Meniny má Koloman

Koloman je disciplinovaný

Mužské meno Koloman má keltský pôvod a v preklade znamená „pustovník“. Nositelia tohto na Slovensku málo zaužívaného mena oslavujú meniny 13. októbra.

Kolomanovia sa prejavujú ako tajomní, neprístupní a nevľúdni. Sú mlčanliví, utiahnutí do seba a ťažko menia svoje názory. Charakterizuje ich veľká disciplinovanosť a schopnosť značného vypätia. Študujú sami a radi, neraz dlho do noci. Stávajú sa z nich väčšinou zanietení výskumníci, inžinieri alebo originálni umelci.

Zdravie Kolomanov je znamenité, rovnako ako aj vitalita. Potrebujú vyváženú a pravidelnú stravu. Pozor by si mali dávať na kosti.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Šťastné farby Kolomanov sú zelená, biela a modrá. Ochranné rastliny valeriána, čakanka, ochranné kamene citrín, zafír a jaspis.

Stalo sa doma

1781 – Vo Viedni bolo vydané jedno z najdôležitejších nariadení cisára Jozefa II., známe ako Tolerančný patent. Pre Uhorsko začal platiť od 25.10.1781.

1914 – Svoju činnosť začala na základe zákona z roku 1912 Alžbetínska univerzita v Bratislave. Prednášať sa však v nej začalo až v apríli 1915. Mala právnickú, filozofickú a lekársku fakultu. Zanikla v roku 1919.

1988 – Horolezci pod vedením Ivana Fialu začali výstup na Mount Everest tzv. Bonnigtonovou cestou. Pri zostupe 17.10. toho roku zahynuli horolezci: Jozef Just, Dušan Becík, Peter Božík a Jaroslav Jaško.

1993 – V Poprade sa začal (trval do 17.10.) I. medzinárodný festival horských filmov.

2011 – Slovensko na druhý pokus, ako posledná krajina eurozóny schválila posilnenie dočasného eurovalu. Po dohode troch koaličných strán SDKÚ-DS, KDH a Mostu-Híd s vtedy opozičným Smerom-SD išlo o očakávaný výsledok, keď dodatok k medzinárodnej zmluve podporila výrazná väčšina 114 zo 147 prítomných poslancov NR SR.

Stalo sa vo svete

1884 – Takmer polovica krajín sveta sa na konferencii vo Washingtone dohodla, že poludník prechádzajúci hvezdárňou v londýnskej štvrti Greenwich sa bude používať pri rátaní zemepisnej dĺžky ako nultý stupeň a ako základný poludník pre svetové časové pásma (Greenwich Mean Time, GMT).

1943 – Druhá svetová vojna: Nová talianska vláda, ktorá sa ujala moci po zvrhnutí Benita Mussoliniho, vyhlásila vojnu Nemecku.

1977 – Počas letu z ostrova Mallorca do Frankfurtu nad Mohanom uniesli dvaja muži a dve ženy lietadlo nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa. Únoscovia žiadali prepustenie 11 nemeckých a dvoch tureckých väzňov. V lietadle bolo 86 cestujúcich. Rukojemníkov sa podarilo oslobodiť až 18.10. na letisku v Mogadiše.

1990 – Prvýkrát po 70 rokoch sa v chráme Vasilija Blaženého na Červenom námestí v Moskve konali pravoslávne bohoslužby.

1997 – V Belfaste sa prvý raz stretol vtedajší britský premiér Tony Blair s Gerrym Adamsom, vodcom severoírskej strany Sinn Féin.

2004 – Vyšetrovatelia začali vykopávať masový hrob pri severoirackej dedine Hatra, kde objavili vyše 100 tiel.

2006 – Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) zvolilo za generálneho tajomníka Pan Ki-muna z Južnej Kórey. V tejto funkcii od januára 2007 nahradil Kofiho Annana. Pan Ki-mun bol na tomto poste do 31. december 2016. Nahradil ho António Guterres.

Skladba dňa

1944, Robert Lamm, Brooklyn, New York City, hráč na klávesových nástrojoch a vokalista skupiny Chicago, hrá v nej od jej založenia. Táto rocková formácia vznikla v roku 1967 v Chicagu, jej zakladateľom bol Terry Kath. Ich prvý názov bol Chicago Transit Authority, pod ním vydali aj prvú LP platňu v roku 1969. V júli 1969 si skrátili názov na Chicago. Prvý hit 25 Or 6 To 4 mali v americkom rebríčku v januári 1970. Táto formácia bola úspešná hlavne v 70. a 80. rokoch. V júli 1972 vydali piaty album Chicago V, ktorý sa dostal na prvé miesto. Z neho je pieseň Saturday In The Park. V máji 1976 im starosta mesta Chicago Richard Daley udelil medailu Za zásluhy o rozvoj mesta. Vydali dvadsaťštyri štúdiových albumov, ten najnovší Chicago XXXVI: Now vyšiel v júli 2014. K diskografii patrí aj viac ako desiatka live a kompilačných albumov. V americkom TOP 40 rebríčku mali celkom 35 skladieb. Veľkými hitmi boli piesne If You Leave Me Now v júli 1976, Hard To Say I'm Sorry v máji 1982, You're The Inspiration v novembri 1984, Will You Still Love You v októbri 1986 a Look Away v septembri 1988. Robert má na svojom konte dvanásť sólových albumov, najnovší Robert Lamm Songs: The JVE Remixes vyšiel v máji 2012.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM