Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V piatok bude oblačno s teplotami do 11 °C, meniny má Svetlana

Pranostika na dnes hovorí: Keď v marci letia divé husi na sever, roľník chystaj sejačku! Meniny má Svetlana. Polooblačno až oblačno, na severe prehánky. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V piatok bude oblačno s teplotami do 11 °C, meniny má Svetlana
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 8 až 11 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 6 až 10 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 6 až 10 stupňov C.

Meniny má Svetlana

Ženské meno Svetlana má slovanský pôvod a znamená „svetlá“. Nositeľky tohto u nás nie veľmi častého mena oslovujeme Svetlanka, Svetluška. Meniny oslavujú 15. marca.

Svetlany sú poetky, ktoré o svojom živote snívajú a zriedkavejšie tieto sny prežívajú. Sú to ženy, ktoré majú vzácnu krehkosť konvalinky, svojho rastlinného totemu. Zavše sa Svetlany zatnú. Trpia nedostatkom sebadôvery. V priebehu niekoľkých hodín sa ich názory, túžby a chute menia. Sú síce životaschopné, ale nie vždy rovnako.

Rýchlo sa unavia, preto by sa mali vyhýbať preťažovaniu. Ovplyvňuje ich planéta Saturn. Šťastná farba Svetlaniek je gaštanová (červenohnedá), ochranná rastlina kostihoj, ochranný kameň zafír.

Stalo sa doma

1412 – Kráľ Žigmund Luxemburský v Starej Ľubovni uzavrel mier s poľským kráľom Vladislavom a litovským veľkokniežaťom Vitoldom.

1848 – Zhromaždením robotníkov a študentov v Pešti (dnes Budapešť, Maďarsko) sa začala buržoázna revolúcia v Uhorsku za demokratické reformy a nezávislosť krajiny od viedenského dvora. Na zhromaždení prijali 12-bodový program Žiadosti uhorského národa.

1882 – Slovenskí študenti v Prahe založili spolok slovenských akademikov Detvan. Jeho prvým predsedom sa stal Jaroslav Vlček.

2012 – Vtedajší prezident Slovenskej republiky (SR) Ivan Gašparovič poveril predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, ktorá zvíťazila v parlamentných voľbách, zostavením novej vlády. Vznikla jednofarebná vláda, pretože lídri zvyšných piatich politických strán odmietli možnosť ísť so Smerom-SD do spoločnej koalície.

2014 – Víťazom prvého kola prezidentských volieb sa stal vtedajší premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorého volilo 28 percent ľudí (531 919 hlasov). Do druhého kola postúpil aj Andrej Kiska. Tomu hlas odovzdalo 24 percent voličov (455 996 hlasov). Volebná účasť bola 43,4 percenta. Tretie, nepostupové miesto obsadil podľa oficiálnych výsledkov Radoslav Procházka (21,24 percenta, 403 548 hlasov).

2018 – Robert Fico (Smer-SD) skončil vo funkcii predsedu vlády SR, demisiu podal do rúk prezidenta SR Andreja Kisku. Abdikáciu podala aj jeho vláda, ministri však vykonávali funkciu až do menovania nového kabinetu. Poverenie na jeho zostavenie si z rúk Kisku prevzal vtedajší vicepremiér pre investície Peter Pellegrini.

2018 – Anastasia Kuzminová triumfovala v šprinte 8. kola Svetového pohára na 7,5 km trati v nórskom Holmenkollene a v bodovaní šprintu sa v predstihu stala víťazkou tejto disciplíny.

Stalo sa vo svete

1493 – Do Španielska sa vrátil objaviteľ Nového sveta Krištof Kolumbus a do roku 1504 podnikol ešte tri cesty do Ameriky, pričom pristál v Hondurase a Nikarague.

1603 – Na cestu do Nového sveta (Ameriky) vyplával francúzsky cestovateľ Samuel de Champlain.

1848 – Zhromaždením robotníkov a študentov v Pešti (dnes Budapešť, Maďarsko) sa začala buržoázna revolúcia v Uhorsku za demokratické reformy a nezávislosť krajiny od viedenského dvora. Na zhromaždení prijali 12-bodový program Žiadosti uhorského národa. V Maďarsku sa udalosť pripomína ako štátny sviatok: Deň revolúcie a boja za slobodu (1848–1849).

1917 – Ruský cár Mikuláš II. abdikoval. Cárom sa mal stať jeho brat veľkoknieža Michail, ktorý však korunu neprijal a vytvorila sa dočasná vláda na čele s kniežaťom Georgijom Ľvovom.

1922 – Sultán Ahmad Fuád sa vyhlásil za egyptského kráľa Fuáda I. a oznámil, že Egypt bude nezávislou konštitučnou monarchiou.

1937 – Doktor Bernard Fantus zriadil v nemocnici Cook County v Chicagu prvú ústrednú krvnú banku, v ktorej uchovávali krvné konzervy pre transfúzie.

1990 – Michaila Gorbačova zvolili za prvého a zároveň aj posledného prezidenta Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR), rezignoval 25.12.1991 po neúspešnom puči odporcov reforiem. Keď Gorbačovova pozícia slabla, nastúpili nové politické sily vedené Borisom Jeľcinom. Tie k 31.12.1991 u­rýchlili zánik ZSSR.

2002 – V súvislosti s najväčším škandálom okolo zbankrotovaného podniku v histórii USA došlo k podaniu prvej žaloby. Americké ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že dlhoročný audítor skrachovaného energetického gigantu Enron Arthur Andersen sa bude pred súdom zodpovedať za zničenie obrovského množstva dokumentov a elektronických záznamov.

Skladba dňa

1963, Bret Michaels (rodený Bret Michael Sychak), Butler, Pennsylvania, USA, sólový spevák a gitarista americkej skupiny Poison. Túto glam metalovú formáciu založili v roku 1984 práve spevák Bret Michaels a bubeník Rikki Rockett. V auguste 1986 vydali debutový album Look What The Cat Dragged In. Hneď ten prvý bol úspešný a dostal sa v rebríčku na 3. miesto. Úspešná pre skupinu bola druhá polovica 80. rokov. V TOP 40 hitparáde mali 10 skladieb, najúspešnejšou z nich bola Every Rose Has Its Thorn, ktorá sa v decembri 1988 dostala na prvé miesto. Ich tvorbu dokumentuje sedem štúdiových albumov, siedmy Poison'd! vydali v júni 2007, najúspešnejším z nich bol Flesh & Blood, ktorý vydali v júni 1990. K diskografii patrí aj päť live a päť kompilačných albumov. Vo svete sa predalo 45 miliónov ich albumov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM