Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: V piatok je prvý zimný deň, meniny má Adela

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Ak december leje, január potom zaveje. Meniny má Adela. Oblačno až zamračené, na severe a východe snehové prehánky.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V piatok je prvý zimný deň, meniny má Adela
Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 0 až –3 a najvyššie denné 1 až 4 stupne C.

Stred: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty –1 až –6 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Východ: prevažne zamračené a snehové prehánky. Najnižšie ranné teploty –1 až –5 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Meniny má Adela

Ženské meno Adela má francúzsky pôvod a v preklade znamená „ušľachtilá bytosť, vznešená“. S Adelkami sa na Slovensku stretávame iba niekedy. Meniny oslavujú 22. decembra.

Adely sú očarujúce a veľmi sebavedomé ženy, ktoré pripravia iným nejedno prekvapenie. Napriek tomu ťažko nachádzajú v sebe rovnováhu. Zveličujú, aby zapôsobili na iných a úspešne sa im to darí. Intenzívne sa zúčastňujú na dianí okolo seba. Študujú dosť dobre. Zameriavajú sa na profesie, kde majú možnosť nadväzovať kontakty a realizovať sa. Uplatnia sa napríklad v médiách.

Adelky rady prijímajú hostí a robia to s noblesou. Majú výnimočnú schopnosť cítiť sa dobre takmer všade.

Mali by si dávať pozor na obličky.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastné farby sú zelená a biela. Ochranné rastliny nechtík, ligurček a materina dúška, ochranné kamene smaragd, zafír a karneol.

Stalo sa doma

1761 – Zomrel v Prochowiciach (Poľsko) evanjelický kňaz, náboženský spisovateľ a prekladateľ MATEJ BAHIL. Narodil sa 24.2.1706 v Ši­veticiach.

1846 – Narodil sa v Martine evanjelický učiteľ a kantor, zbormajster martinského Slovenského spevokolu JÁN MELIČKO, skladateľ piesní pre cirkevné zbory. Zomrel 7.9.1926.

1937 – Začala premávať lanovka z Tatranskej Lomnice na Skalnaté Pleso vo Vysokých Tatrách.

2002 – Zomrel v Bratislave významný prekladateľ a esejista BLAHOSLAV HEČKO, ktorý z talianskej a francúzskej literatúry preložil vyše dvesto divadelných a osemdesiat románových diel. Narodil sa 18.9.1915.

2005 – Do civilu odišlo posledných 214 vojakov základnej vojenskej služby. Na Slovensku sa tak skončila éra povinnej vojenskej služby.

Stalo sa vo svete

1689 – Innsbruck postihlo silné zemetrasenie.

1990 – Lech Walesa sa stal prezidentom Poľska. Tento post zastával do roku 1995.

1882 – Americký vynálezca Thomas Alva Edison predviedol prvý elektricky osvietený vianočný strom.

1917 – V Brest-Litovsku sa začali rokovania ruských delegátov so zástupcami nemeckého a rakúsko-uhorského velenia o uzavretí mieru.

1941 – Za prítomnosti amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta a britského premiéra Winstona Churchila sa v americkom Washingtone začali rokovania s krycím názvom Arcadia.

Skladba dňa

1951 – Narodila sa česká rocková a soulová speváčka VĚRA ŠPINAROVÁ. Zomrela v Prahe, 26. marca 2017. Naspievala skladby ako, Jednoho dne se vrátíš, Bílá Jawa 250, Meteor lásky či Stůl a nůž.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM