Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V piatok sa ochladí na 3 až 8 stupňov, meniny má Etela

Dnešná pranostika hovorí: "Mráz na Petra stolovanie znamená dlhšej zimy trvanie". Meniny má Etela. Premenlivá oblačnosť, prehánky. Teploty 3 až 8 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V piatok sa ochladí na 3 až 8 stupňov, meniny má Etela
Zdroj: TASR

Západ: premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 5 až 8 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 3 až 7 stupňov C.

Meniny má Etela

Ženské meno Etela má nemecký pôvod a jeho význam je „vznešená“. Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Etka, Etelka. Meniny oslavujú 22. februára.

Etela je najmä zvedavá, vnímavá a neúnavná. Je tiež tou, o ktorej sa vravieva: „To mal byť chlapec“. Keď odrastie, pôsobí dojmom, že vlastní skrytú múdrosť. Má rýchle reakcie. Ak sa dostanete do konfliktu s Etelou, nerobte si ilúzie, že všetko prebehne hladko.

Ženám s týmto menom neprospievajú sladké ani mastné jedlá. Mali by sa vyhýbať aj častej irónii a rodinným intrigám.

Obľúbené farby týchto žien sú tmavomodrá, červená a ružová. Ochranné rastliny puškvorec, cesnak a nezábudka. Ochranné kamene rubín, diamant a jaspis.

Stalo sa doma

1977 – V atómovej elektrárni Jaslovské Bohunice A1 došlo k čiastočnému roztaveniu plášťa reaktora a do okolia uniklo veľké množstvo rádioaktívnych lá­tok.

1997 – V dôsledku neprijatia dohody medzi divadelníkmi a vtedajším ministrom kultúry Ivanom Hudecom (HZDS) sa začal ostrý štrajk hercov a pracovníkov divadiel, ktorý po týždni zmenili na kľúčový štrajk. Ten znamenal, že herci nehrali pred divákmi, ale ostatné povinnosti si plnili. K tomuto štrajku sa pripojilo 14 slovenských divadiel.

2009 – Slovenská reprezentantka ruského pôvodu Anastasia Kuzminová vybojovala na majstrovstvách sveta (MS) v biatlone v Pjongčangu v pretekoch s hromadným štartom striebornú medailu.

2016 – Verejnosť spoznala oficiálne logo slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie v druhom polroku 2016. Jeho slávnostné odhalenie sa uskutočnilo v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Autorom loga bol študent bratislavskej Vysokej školy výtvarných umení (VŠMU) Jakub Dušička.

Stalo sa vo svete

1483 – Vytlačili liturgickú knihu Misal, napísanú v hlaholike.

1819 – Španielsko predalo Spojeným štátom americkým (USA) polostrov Florida.

1828 – Nemeckému chemikovi Friedrichovi Wöhlerovi z Frankfurtu nad Mohanom sa podarilo syntetizovať močovinu. Močovina bola dovtedy známa len ako produkt látkovej výmeny bielkovín. Išlo teda o prvé umelé získanie organickej látky a zrod organickej chémie.

1924 – Republikán, 30. prezident USA (1923–1929) Calvin Coolidge, bol prvým americkým prezidentom, ktorého prejav z Bieleho domu vysielal rozhlas.

1967 – Indonézsky prezident Ahmed Sukarno odovzdal po 22 rokoch vo funkcii svoje právomoci predsedovi prezídia vlády generálovi Kemusovi Suhartovi, ktorý bol skutočným vládcom v krajine, avšak nevzdal sa celkom svojej funkcie a prezidentský titul si ponechal až do roku 1968.

1979 – Karibský ostrov Svätá Lucia získal nezávislosť od Spojeného kráľovstva a stal sa 40. členom Spoločenstva národov (Commonwealth of Nations).

1994 – Dôstojníka americkej Ústrednej spravodajskej služby (Central Intelligence Agency, CIA) a jeho manželku zatkli agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (Federal Bureau of Investigation, FBI) pre podozrenie zo špionáže pre Sovietsky zväz (ZSSR). Aldrich Hazen Ames a jeho manželka kolumbijského pôvodu Martia del Rosario Casas Ames robili špionáž pre ZSSR od roku 1985.

Skladba dňa

1974, James Blunt (rodený James Hillier Blount), Tidworth, Wiltshire, UK, anglický folk-rockový spevák, skladateľ a gitarista. Pochádza z rodiny armádneho dôstojníka. Detstvo prežil v Anglicku, na Cypre a v Nemecku, kde jeho otec, plukovník britského letectva slúžil ako pilot bojového vrtuľníka. James vyštudoval kráľovskú vojenskú akadémiu, po nej slúžil ako dôstojník britskej armády v jednotke NATO v kosovskej Prištine. Z armády odišiel a v roku 2003 vycestoval do Los Angeles, aby sa venoval iba hudbe. V októbri 2004 vydal debutový album Back To Bedlam, na ktorom boli hity You're Beautiful a Goodbye My Lover. Jeho predaj prekročil 11 miliónov nosičov. V septembri 2007 vydal druhý album All The Lost Souls s hitmi 1973, Same Mistake či Carry You Home, v novembri 2010 tretí s názvom Some Kind Of Trouble. V októbri 2013 vyšiel jeho štvrtý album Moon Landing a v marci 2017 piata štúdiovka The Afterlove. Pilotný singel Love Me Better vydal už v januári 2017. K diskografii patria aj tri live albumy. V anglickej TOP 40 mal zatiaľ osem skladieb, jednu z nich, You're Beautiful (2005) na prvom mieste. Získal už päť nominácií na Cenu Grammy, ani jednu však zatiaľ nepremenil na sošku gramofónika. V Bratislave koncertoval už trikrát, 26. októbra 2008, 28. októbra 2014 a 10. mája 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM