Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V sobotu sa ochladí na 25 °C, meniny má Jolana

Pranostika na dnes hovorí: "Od Panny Márie Sedembolestnej teplota rýchlejšie poklesne". Meniny má Jolana. Jasno až polooblačno, na východe prehánky. Teploty 20 až 25 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA:  V sobotu sa ochladí na 25 °C, meniny má Jolana
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Východ: polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Jolana

Ženské meno Jolana má maďarský pôvod a jeho voľný preklad je „dobré dievča“. Na slovenskom území je toto meno menej zaužívané. Jeho nositeľky oslovujeme Joli, Jolka, Jolanka.

Jolany, ktoré majú meniny 15. septembra, sa radšej vyjadrujú skutkami ako slovami. Majú pozoruhodnú pamäť a sú príkladne taktné. Jolanky sú dobré spoločníčky a očarujúce hostiteľky. Svoje spoločenské a pracovné kontakty dokážu inteligentne využiť vo svoj prospech. V partnerských vzťahoch sú vnímavé a opatrné. Ich zdravie je priemerné. Neprospieva im hlavne prepracovanie a nedostatok spánku. Stravou by si mali dopĺňať vitamíny D a E.

Ovplyvňujú ich planéty Jupiter a Neptún. Ich šťastné farby sú svetlozelená a fialová. Ochranné rastliny pľúcnik a ruža, kamene rubín a smaragd.

Stalo sa doma

1908 – Pod vedením poslancov uhorského snemu Milana Hodžu, Metoda Mateja Bellu a Františka Skyčáka sa v Budapešti uskutočnilo politické zhromaždenie 88 zástupcov slovenského roľníctva. Cieľom stretnutia bola snaha o reformu Slovenskej národnej strany.

1920 – V Ružomberku vyšlo prvé číslo týždenníka Pravda chudoby, orgánu Československej sociálnodemokra­tickej strany na Slovensku. Od roku 1925 sa týždenník zmenil na denník Pravda.

1950 – Agentmi štátnej bezpečnosti bol zo svojho sídla v Spišskej Kapitule unesený biskup Ján Vojtaššák a dopravený do vyšetrovacej väzby v pražskej väznici Ruzyň.

2008 – Stolní tenisti Ján Riapoš a Rastislav Revúcky získali zlaté medaily v kategórii družstiev vozíčkarov na pekinskej paraolympiáde v Číne.

2008 – Riaditeľom Činohry Slovenského národného divadla (SND) sa stal herec, pedagóg a televízny moderátor Štefan Bučko. Z funkcie bol odvolaný 21.5.2010.

2013 – Cyklista Peter Sagan triumfoval na pretekoch GP Montreal v Kanade.

Stalo sa vo svete

1830 – Otvorením trate Liverpool-Manchester sa začala vo Veľkej Británii epocha železnice. Železničná doprava sa mohla prvýkrát zaobísť bez stacionárnych parných strojov, potrebných na prekonávanie stúpania.

1916 – Prvá svetová vojna: Briti na západnom fronte v bitke na rieke Somme použili po prvý raz vo svetovej histórii novinku vojenskej techniky – tanky.

1935 – Na norimberskom zjazde NSDAP Adolf Hitler inicioval vyhlásenie tzv. norimberských zákonov. Išlo o zákon o ríšskom občianstve a zákon o ochrane nemeckej krvi a nemeckej cti, ktoré tvrdo diskriminovali Ži­dov.

1938 – Britský premiér Neville Chamberlain sa v Berchtesgadene stretol s Adolfom Hitlerom. Chamberlain sľúbil splniť Hitlerovu požiadavku, aby Československo odovzdalo Nemecku územie, kde žije viac než 25 percent nemeckého obyvateľstva.

1959 – Nikita Chruščov ako vôbec prvý najvyšší predstaviteľ ZSSR pricestoval na oficiálnu návštevu USA, ktorá znamenala uvoľnenie napätia medzi oboma veľmocami.

1982 – Pápež Ján Pavol II. prijal na audienciu šéfa Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Jásira Arafata.

1983 – Odstúpil Menachen Begin z postu izraelského premiéra.

Skladba dňa

1941 – Narodila sa Signe Toly Anderson, Seattle, Washington, USA, speváčka skupiny Jefferson Airplane. Túto rockovú, v začiatkoch folk-rockovú formáciu založil v San Franciscu v júli 1965 spevák a gitarista Marty Balin. Vo februári 1966 im vychádza prvý singel It's No Secret, v septembri 1966 aj prvý album Jefferson Airplane Takes Off. Hrali na prvom zhromaždení hippies, ktoré sa pod názvom Human Be-In konalo 14. januára 1967 v Golden Gate Park v San Franciscu. Úspech im priniesla LP platňa Surrealistic Pillow, ktorá vyšla vo februári 1967 a dostala sa v rebríčku na tretie miesto. V máji 1967 mali v hitparáde prvú úspešnú skladbu Somebody To Love. Rozišli sa v roku 1973. Vydali sedem štúdiových albumov, úspešným bol Crown Of Creation zo septembra 1968. Na základoch tejto skupiny vznikla potom v marci 1974 nová formácia s názvom Jefferson Starship.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM