Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V stredu hrozia na mnohých miestach prehánky, meniny má Rudolf

S dnešným dňom je spojená pranostika: Jaro krásne všetkým tvorom spasné. Meniny má Rudolf. Prevažne oblačno, na mnohých miestach prehánky. Teploty 11 až 16 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V stredu hrozia na mnohých miestach prehánky, meniny má Rudolf
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 13 až 16 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Meniny má Rudolf

Mužské meno Rudolf má germánsky pôvod a v preklade znamená „slávny vlk“. Nositeľov tohto v súčasnosti menej rozšíreného a skôr dedičného mena, oslovujeme prevažne Rudko, Rudo, Rudino. Meniny oslavujú 17. apríla.

Rudolfovia sú málo ovplyvniteľní a úplnej oddanosti nie sú schopní. Ak sú o niečom presvedčení, idú za tým s pevnou istotou, až kým nedosiahnu svoj cieľ. Majú pevnú vôľu. Podobajú sa symbolicky tŕnistému kríku, borievke, ktorý je ich rastlinným totemom.

Pre nich je veľmi dôležité správne si zvoliť smer štúdií. Uplatniť sa môžu napríklad ako spisovatelia alebo pedagógovia. Ich mravnosť väčšinou nepozná ústupky a zázemie v rodine pre nich znamená veľmi veľa. Zdravie Rudolfov je priemerné.

Obľúbené farby týchto mužov sú čierna a modrá, ochranná rastlina divozel, kamene obsidián a jaspis.

Podľa Historického kalendára sa 17. apríla sa v roku 1946 narodil v Žiline maliar, grafik a fotograf RUDOLF SIKORA, popredný predstaviteľ konceptuálneho výtvarného umenia na Slovensku. Na Rudolfa v roku 2006 zomrel bývalý český veľvyslanec v Rusku a neskôr na Slovensku RUDOLF SLÁNSKY, ktorý patril medzi najvýraznejších českých diplomatov v 90. rokoch 20. storočia.

Stalo sa doma

1927 – Začalo sa pravidelné rozhlasové vysielanie z Košíc.

1969 – Na zasadnutí Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ) sa Alexander Dubček vzdal funkcie 1. tajomníka a na čelo KSČ sa dostal Gustáv Husák, čím sa začalo takzvané obdobie normalizácie.

2004 – V druhom kole prezidentských volieb zvíťazil Ivan Gašparovič, nominant Hnutia za demokraciu (HZD), nad svojím protikandidátom Vladimírom Mečiarom predsedom Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) s rozdielom 350.000 hlasov.

2013 – Elitné komandá sa v Kolárove zúčastnili na najväčšom cvičení protiteroristických policajných zásahových jednotiek všetkých členských krajín Európskej únie (EÚ), Švajčiarska a Nórska, ktoré tvoria elitnú organizáciu známu ako ATLAS Group

Stalo sa vo svete

1524 – Florentský (taliansky) moreplavec vo francúzskych službách Giovanni da Verrazzano objavil pri hľadaní prejazdu do Tichého oceánu ako prvý Európan New York Bay.

1492 – Španielsky kráľovský pár Ferdinand II. Aragónsky a Izabela I. Kastílska súhlasil s financovaním objavnej cesty Krištofa Kolumba, ktorou chcel západným smerom doplávať do Číny a Indie. Nakoniec bez toho, aby si to uvedomil, doplával k brehom ostrovov nového kontinentu.

1895 – Uzavretie mieru v Šimonoseki (Japonsko) ukončilo čínsko-japonskú vojnu. Čína odstúpila Tchaj-wan a Peskadorské ostrovy Japonsku a uznala nezávislosť Kórey.

1941 – Druhá svetová vojna: Britské jednotky sa vylodili v Iraku.

1961 – Na kubánskom pobreží Bahia de Cochinos (Zátoka svíň) sa vylodili v USA vycvičení a vyzbrojení kubánski odporcovia režimu Fidela Castra. Po troch dňoch ich kubánske vládne oddiely úplne zlikvidovali.

1971 – Egypt, Líbya a Sýria podpísali v líbyjskom prístavnom meste Benghází dohodu o vytvorení Federácie arabských republík.

1975 – Dobytím kambodžského hlavného mesta Phnom Penh Červenými Kmérmi skončil proamerický režim Lon Nola. V Kambodži sa začala vláda teroru, ktorej padlo za obeť skoro dva milióny ľudí a trvala do roku 1979.

2002 – Bývalý vodca povstalcov v boji za nezávislosť svojej krajiny Xanana Gusmao vyhral prvé prezidentské voľby vo Východnom Timore. Prezidentom bol do 8.8.2007.

2004 – Vodca radikálneho palestínskeho hnutia Hamas Abdal Azíz Rantisí bol zabitý pri izraelskom útoku na jeho auto v palestínskom meste Gaza.

Skladba dňa

1974, Victoria Beckham (rodená Victoria Caroline Adams), Harlow, Essex, UK, členka skupiny Spice Girls. U korenistých dievčat jej patrila prezývka Posh Spice. Skupina vznikla na podnet producenta Boba Herberta a jeho syna Chrisa, mali byť akýmsi klonom chlapčenskej skupiny New Kids On The Block. Dostali viac ako 600 žiadostí a 300 z nich pozvali od 4.marca 1994 na kasting do tanečného štúdia na londýnskej Oxford Street. Výsledkom kastingu bola pätica korenených dievčat – Melanie Brown (Mel B), Emma Bunton, Geri Halliwell, Victoria Adams (Beckham) a Melanie Chisholm (Mel C). Boli britským fenoménom 90. rokov. Už ich prvý singel Wannabe z roku 1996 im priniesol celosvetový úspech. V novembri 1996 vydali prvý album Spice, na ktorom boli hity Wannabe a Mama. V novembri 1997 vydali druhý Forever. Oba sa dostali na prvé miesto. V roku 1998 odišla zo skupiny Geri Halliwell, v novembri 2000 vydali tretí album Forever, v roku 2001 sa skupina rozišla. V singlovej hitparáde mali jedenásť piesní, deväť z nich sa dostalo na prvé miesto. Na sólovej dráhe mala Victoria v hitparáde štyri skladby, v októbri 2001 vydala sólový album Victoria Beckham. 4.júla 1999 sa vydala za Davida Beckhama, majú štyroch synov. V septembri 2001 vyšla jej autobiografia pod názvom Learning To Fly. Spice Girls sa zišli v júni 2007 v pôvodnej zostave, v novembri 2007 vydali hitovú kompiláciu Greatest Hits a vycestovali na svetové turné The Return Of The Spice Girls, ktoré začali koncertom 2.decembra 2007 v kanadskom Vancouveri. Ukončili ho rovnako v Kanade, v Toronte na konci februára 2008.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM