Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V stredu sa ochladí na 15 stupňov, meniny má Irma

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Aký je november, taký bude nasledujúci máj. Meniny má Irma. Polooblačno až oblačno, miestami hmla. Teploty 10 až 15 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V stredu sa ochladí na 15 stupňov, meniny má Irma
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 12 až 15 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Meniny má Irma

Ženské meno Irma má nemecký pôvod a v preklade znamená „veľká, silná, pevná“. S nositeľkami tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame ojedinele a oslovujeme ich Irmuška, Irmička. Meniny slávia 14. novembra.

Irma má ťažko ovládateľnú povahu, a to v každom veku. Ako deti chcú na všetko siahať, všetkého sa zmocniť. Ak nedostanú to, čo chcú, okamžite zvyšujú hlas, zrýchľujú reč, búchajú do stola. Rodičia musia zareagovať pri prvej príležitosti, inak sa im Irmušky neskôr vymknú z rúk.

Mladá žena nosiaca toto meno rada študuje, avšak v práci sa realizuje len vtedy, keď ju zaujme. Jej snom je rozkazovať mužom, byť šikovnejšia ako oni a dosiahnuť, aby ju brali ako seberovného partnera, nikdy nie len ako ženu.

Tieto silné ženy sú zvodné a mužov prefíkane využívajú. Len máloktorý Irme odolá.

Ich zdravie je ako zo železa. Ak sa nudia, trápia ich všetky choroby sveta. Slabou stránkou týchto žien sú srdce a ruky, najmä na nich sa môžu prejaviť úrazy pri rozličných nehodách. Zo stravy majú vylúčiť jedlá, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Ich šťastné farby sú ružová a červená. Ochranné rastliny prvosienka, rozmarín, ochranné kamene jaspis a chalcedón.

Stalo sa doma

1916 – Narodil sa v Dobroči architekt, publicista a pedagóg MARTIN KUSÝ. Zomrel 24.2.1989.

1918 – V Prahe (dnes Česko) sa konala prvá schôdzka Revolučného (Dočasného) Národného zhromaždenia Československej republiky (NZ ČSR). Československo bolo vyhlásené za republiku, do prezidentského kresla bol zvolený Tomáš Garrigue Masaryk, za predsedu vlády Karel Kramář.

1946 – Narodil sa v Bratislave divadelný a filmový herec FRANTIŠEK KOVÁR, člen Činohry Slovenského národného divadla (SND).

1987 – Narodil sa v Trenčíne talentovaný hokejista – útočník TOMÁŠ ZÁBORSKÝ, hráč švédskeho klubu Brynäs IF.

2009 – V Slovenskej republike (SR) sa uskutočnili voľby do vyšších územných celkov (VÚC).

Stalo sa vo svete

1908 – Fyzik Albert Einstein zverejnil v Berne (Švajčiarsko) svoju kvantovú teóriu svetla.

1918 – Józef Pilsudski bol zvolený za prvého prezidenta nezávislého Poľska.

1919 – V Maďarsku sa ujali moci konzervatívne kruhy pod vedením admirála Miklósa Horthyho.

1921 – Založili Komunistickú stranu Španielska.

1940 – Päťsto nemeckých bombardérov uskutočnilo nálet na britské mesto Coventry, v tom čase išlo o najväčší nálet počas druhej svetovej vojny. Nemecké lietadlá zhodili na mesto 500 ton zápalných bômb a vzdušných mín. Zo 75.000 budov bolo zničených 65.000. O život prišlo 568 ľudí.

1954 – Generál Muhammad Alí Nagíb bol pozbavený funkcie prezidenta Egyptskej republiky a internovaný do domáceho väzenia. Vlády v krajine sa následne ujal plukovník Gamál Abdal Násir.

1960 – Zrážka dvoch vlakov pri obci Stéblová neďaleko českých Pardubíc spôsobila dovtedy najväčšie železničné nešťastie v českých dejinách. Nehoda si vyžiadala 118 mŕtvych a 105 zranených.

1991 – Do Kambodže sa po 13 rokoch exilu vrátil princ Norodom Sihanuk.

Skladba dňa

1964 – Joseph Simmons (rodený Joseph Ward Simmonds), Queeens, New York City, raper, známy aj ako DJ Run, člen americkej hip-popovej skupiny Run D.M.C. Bola to jedna z prvých hip hopových formácií, založil ju v roku 1983 práve Joseph Simmons. V marci 1984 vydali debutový album Run-D.M.C., v januári 1985 druhý King Of Rock a v júli 1986 tretí Rising Hell. Rozišli sa v roku 2002, vydali sedem albumov, v singlovej hitparáde mali päť skladieb. V októbri 2005 vydal Joseph sólový album Distortion.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM