Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V stredu si nezabudnite dáždnik, na mnohých miestach zaprší

Pranostika na dnešný deň hovorí: Keď vo februári mráz ostro drží, to dlho nepodrží. Premenlivá oblačnosť, prehánky na horách sneženie. Teploty 3 až 8 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V stredu si nezabudnite dáždnik, na mnohých miestach zaprší
Zdroj: TASR

Západ: Spočiatku polooblačno až oblačno, postupne od severozápadu zamračené a na mnohých miestach dážď. Najvyššia denná teplota 9 až 12 st. Zrána slabý, postupne juhozápadný vietor 3 až 9, v nárazoch popoludní miestami okolo 15 m/s (10 až 30 km/h, nárazy okolo 55 km/h).

Stred: Prevažne zamračené a od severozápadu postupne na mnohých miestach dážď, v polohách spočiatku od 800, popoludní od približne 1300 m sneženie. Zrána miestami zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 5 až 9 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 1 st. Zrána slabý, postupne južný až juhozápadný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h). Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor až silná víchrica.

Východ: Prevažne zamračené a popoludní na mnohých miestach dážď, v polohách od približne 1300 m sneženie. Zrána miestami zmenšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 4 až 8 st. Zrána slabý, postupne južný až juhozápadný vietor 3 až 9, v nárazoch popoludní miestami okolo 15 m/s (10 až 30 km/h, nárazy okolo 55 km/h). Na hrebeňoch hôr búrlivý vietor až silná víchrica.

Meniny má Etela

Ženské meno Etela má nemecký pôvod a jeho význam je „vznešená“. Etela je najmä zvedavá, vnímavá a neúnavná. Je tiež tou, o ktorej sa vravieva: „To mal byť chlapec“. Keď odrastie, pôsobí dojmom, že vlastní skrytú múdrosť. Má rýchle reakcie. Ak sa dostanete do konfliktu s Etelou, nerobte si ilúzie, že všetko prebehne hladko.

Ženám s týmto menom neprospievajú sladké ani mastné jedlá. Mali by sa vyhýbať aj častej irónii a rodinným intrigám. Obľúbené farby týchto žien sú tmavomodrá, červená a ružová. Ochranné rastliny puškvorec, cesnak a nezábudka. Ochranné kamene rubín, diamant a jaspis.

Stalo sa doma

1977 – V atómovej elektrárni Jaslovské Bohunice A1 došlo k čiastočnému roztaveniu plášťa reaktora a do okolia uniklo veľké množstvo rádioaktívnych lá­tok.

1997 – V dôsledku neprijatia dohody medzi divadelníkmi a vtedajším ministrom kultúry Ivanom Hudecom (HZDS) sa začal ostrý štrajk hercov a pracovníkov divadiel, ktorý po týždni zmenili na kľúčový štrajk. Ten znamenal, že herci nebudú hrať pred divákmi, ale ostatné povinnosti si budú plniť. K tomuto štrajku sa pripojilo 14 slovenských divadiel.

Stalo sa vo svete

1512 – Zomrel taliansky moreplavec AMERIGO VESPUCCI, ktorého menom pomenoval nemecký kartograf Martin Waldseemüller najskôr Južnú Ameriku, neskôr celý svetadiel. Narodil sa 9.3.1451 (niektoré zdroje uvádzajú aj rok 1454).

1732 – Narodil sa prvý americký prezident (1789–1797) GEORGE WASHINGTON. Zomrel 14.12.1799.

Skladba dňa

1974 – Narodil sa James Hillier Blunt, anglický spevák, hudobník, skladateľ a taktiež aj a bývalý vojak Royal Air Force. Debutoval albumom Back to Bedlam a skladbami ako „You're Beautiful“ a „Goodbye My Lover“, ktoré boli v roku 2005 veľmi populárne. Odvtedy vydáva nové albumy v trojročnom cykle.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM