Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V utorok bude slnečno a horúco, na severe hrozia búrky

Dnešná pranostika znie: Horúčosť v auguste ničomu neškodí, iba čo sa mlynár po potoku brodí. Meniny má Anabela. Slnečno, na severe búrky. Teploty 27 až 32 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V utorok bude slnečno a horúco, na severe hrozia búrky
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 29 až 32 Celzia C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 27 až 31 Celzia C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 27 až 31 Celzia C.

Meniny má Anabela

Ženské meno Anabela vzniklo spojením mien Anna a Bella, alebo spojením Anna a Sibyla, alebo z latinského mena Amabel, čo v preklade znamená „hodná lásky“, „milá“, „ľúbezná“. Na Slovensku stretneme len málo dievčat a žien s týmto menom. Meniny majú 20. augusta a oslovujeme ich napríklad Bela, Belka.

Anabely sú sčítané, pohotové a samostatné. Priatelia sa len s kým chcú a vo vzťahoch majú stanovené jasné pravidlá. Sú aj „nákazlivo“ veselé a rady ovládajú iných.

Štúdium Anabely je mierne chaotické. Dobre sa však môžu uplatniť v oblasti vedy alebo napríklad vo verejnej správe, pretože si vedia poradiť za každých okolností.

Ich zdravie je naoko pevné, môžu mať citlivý žalúdok. Anabely ovplyvňujú planéty Mars a Pluto.

Ich šťastné farby sú tmavomodrá a červená. Ochranné rastliny puškvorec, bazalka, ochranné kamene rubín, diamant a achát.

Stalo sa doma

1848 – Začala sa doprava na železničnej trati Marchegg – Bratislava. Trať sa stala spojnicou medzi Severnou dráhou a Uhorskou centrálnou železnicou. Spájala obe hlavné mestá rakúsko-uhorskej monarchie (Viedeň a Budapešť) a pre Bratislavu znamenala rýchly rozvoj priemyslu. Zároveň Bratislavčania po prvý raz videli parnú lokomotívu. Lokomotíva bola značky Bihar.

1944 – Britsko-americké letectvo bombardovalo rafinériu v Dubovej.

1968 – V Prahe sa začalo o 14.00 h zasadanie predsedníctva Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ). Počas jeho priebehu prišla o 23.00 h prvá správa o obsadení republiky vojskami „socialistickej päťky“ (Zväzu sovietskych socialistických republík – ZSSR, Nemeckej demokratickej republiky – NDR, Poľska, Maďarska a Bulharska). Za dramatickej situácie došlo k schváleniu rozkazu ministra obrany Martina Dzúra, aby armáda nekládla odpor – to isté sa vzťahovalo na Verejnú bezpečnosť (VB) a Ľudové milície (ĽM). Bolo vydané „Provolání ke všemu československému lidu“, v ktorom sa uvádzalo, že vojská ZSSR obsadzujú Československú socialistickú republiku (ČSSR) proti vôli ústavných orgánov a bez ich vedomia.

1984 – Začala sa skúšobná prevádzka jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach.

2016 – Štvorkajak rýchlostných kanoistov v zložení Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka získal na olympijských hrách v Riu de Janeiro v K4 na 1000 m striebro.

Stalo sa vo svete

1980 – Taliansky horolezec Reinhold Messner uskutočnil ako prvý na svete úspešný sólový výstup na najvyššiu horu sveta Mount Everest bez použitia kyslíkového prístroja.

1989 – Pri kolízii rekreačného parníka na rieke Temža v britskom Londýne s plávajúcim bagrom zahynulo 50 ľudí.

1995 – Zle nastavený signál na železničnej trati v indickom meste Uttarpradéš spôsobil dovtedy najväčšiu železničnú tragédiu v dejinách Indie. Zahynulo 400 ľudí a 500 bolo zranených.

2008 – Druhú zlatú medailu pod olympijskými kruhmi v Pekingu získal Jamajčan Usain Bolt. Po zlate na 100 m v novom svetovom rekorde bol najrýchlejší aj na 200 metrovej trati a znovu vo svetovom rekorde 19,30 s.

2009 – Abdala Basata al-Midžrahího, jediného uväzneného človeka usvedčeného z bombového útoku na americké lietadlo, ktoré sa zrútilo na Lockerbie v Škótsku v roku 1988, prepustili zo škótskeho väzenia. Muž sa vrátil do rodnej Líbye.

2012 – Mjanmarská vláda oznámila, že cenzúra médií v krajine sa po dlhých rokoch končí. Išlo o jeden z najvýraznejších krokov k slobode prejavu v Mjanmarsku v rámci reforiem po prechode od vojenského režimu k oficiálnej civilnej vláde.

2017 – Americký boxer Terence Crawford sa stal majstrom sveta v ľahkej welterovej váhe vo všetkých organizáciách. Po triumfe nad súperom z Namíbie Juliusom Indongom zjednotil majstrovské opasky organizácii WBC, WBO, WBA, IBF a magazínu Ring.

Skladba dňa

1948, Robert Plant (rodený Robert Anthony Plant), West Bromwich, UK, sólový spevák a hráč na fúkacej harmonike skupiny Led Zeppelin. Z domu odišiel v 16-tich, prešiel viacerými skupinami, ale bez úspechu. Povedal si, že ak do dvadsiatky nebude v hudbe úspešný, zanechá spievanie. Skupina Led Zeppelin vznikla v septembri 1968, premiérový koncert mali 15. októbra 1968 na Surrey Univerzity. V januári 1969 vydali prvý album s názvom Led Zeppelin. Ešte v novembri 1969 vychádza veľmi úspešný album Led Zeppelin II, ktorý viedol americký aj anglický rebríček albumov. Rovnako úspešné boli pre skupinu 70. roky. Ich úspešná éra skončila 25. septembra 1980 úmrtím bubeníka Johna Bonhama. Deväť štúdiových albumov vydali Led Zeppelin do septembra 1980, osem z nich sa dostalo na prvé miesto. Po devätnástich rokoch, keď posledný koncert mali v máji 1988, sa 10. decembra 2007 zišla na pódiu v londýnskej O 2 Aréne pôvodná trojica Page, Plant, Jones, za bicími bol Jason Bonham, syn bubeníka pôvodnej zostavy Johna Bonhama. Pre 20 tisíc divákov to bol skvelý zážitok, pritom záujem o vstupenky bol stonásobne vyšší. CD a DVD z tohto koncertu pod názvom Celebration Day vyšlo v novembri 2012. Publikácia s názvom Led Zeppelin, ktorá vyšla v závere roka 2009, ponúka kompletnú históriu najtvrdšej rokenrolovej kapely všetkých čias vrátane diskografie, koncertného itineráru, koncertných plagátov a unikátnych fotografií z ich pôsobenia. Na svojom konte má jedenásť vydaných sólových albumov, najnovší Carry Fire vyšiel v októbri 2017, desiaty pred ním bol Lullaby and…The Ceaseless Roar zo septembra 2014.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM