Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: V utorok sa teploty môžu vyšplhať na 28 °C, meniny má Bystrík

Dnešný deň je spojený s pranostikou: September je májom jesene. Meniny má Bystrík. Polooblačno až oblačno. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: V utorok sa teploty môžu vyšplhať na 28 °C, meniny má Bystrík
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Bystrík

Bystrík je nové slovenské meno odvodené zo slova „bystrý“. Je jedným z prvých kresťanských mien na Slovensku. Významným nositeľom tohto mena bol nitriansky biskup a mučeník sv. Bystrík, ktorý žil v 11. storočí. Stretnúť na Slovensku muža s menom Bystrík sa dnes stáva pomaly raritou. V roku 2000 vzniklo občianske združenie Klub Bystríkov, aby na Slovensku meno Bystrík neupadlo do zabudnutia. Ide o prvý klub tohto druhu, ktorý združuje menovcov a organizuje ich stretnutia.

Bystríkovia, ktorí majú meniny 11. septembra, sú duchovne bohatí a napredujúci muži. Sú výnimočne nadaní na prácu sprostredkovateľa, uplatnia sa preto napríklad ako obchodní zástupcovia. Bystríkovia majú schopnosť zasvätiť sa veľkým veciam.

Úspech je pre nich takmer nevyhnutný na zabezpečenie rovnováhy, lebo sú trocha nesmelí. Vyvíjajú neustále aktivity. Niektorí z nich inklinujú k umeniu alebo prírodným vedám.

Bystríkovia sa radi a často venujú svojim blízkym. Šíria okolo seba pohodu a dobrú náladu.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich rastlinný totem jaseň dobre vystihuje ich pružnosť a odolnosť. Pánom s týmto menom pristane oranžová. Ich zvieracím totemom je norka.

Stalo sa doma

1626 – Arcibiskup Peter Pázmáň vydal zakladajúcu listinu pre bratislavské jezuitské kolégium.

1991 – Na pôde spoločnosti slovenskej inteligencie Korene vznikla iniciatíva Za zvrchované Slovensko.

2003 – Pápež Ján Pavol II. pricestoval na tretiu oficiálnu návštevu Slovenskej republiky. Návšteva trvala do 14. septembr

2008 – Kladivárka Martina Hrašnová skončila vo Svetovom atletickom finále v nemeckom Stuttgarte na druhom mieste výkonom 71,40 m.

2010 – Zlato pre slovenskú výpravu na 33. MS slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene vybojovali bratia Pavol a Peter Hochschornerovci.

2010 – Na MS slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene nadviazala na zlato Hochschornerovcov kajakárka Jana Dukátová ziskom striebornej medaily 2010.

Stalo sa vo svete

1649 – Oliver Cromwell porazil v Írsku rojalistické povstanie a dobyl mesto Drogheda, v ktorom Angličania uskutočnili masové popravy írskych bojovníkov, ale aj civilného obyvateľstva.

1910 – V americkom Hollywoode dali do prevádzky prvú komerčne úspešnú trolejbusovú linku.

1922 – Za účasti politických a cirkevných hodnostárov z Veľkej Británie, Zajordánska, Sýrie, Grécka a Arménska vyhlásili v jeruzalemskom vládnom paláci zásady ústavy budúceho palestínskeho štá­tu.

1944 – Druhá svetová vojna: Americké jednotky dosiahli pri Trieri hranice Nemecka. V Auvergne kapitulovala nemecká 1. armáda v počte 23 000 vojakov.

1973 – Vojenská junta na čele s generálom Augustom Pinochetom uskutočnila puč v Čile. Čílsky prezident Salvador Allende odmietol kapitulovať a spáchal samovraždu.

1997 – Škótski voliči si v referende odhlasovali vznik autonómneho parlamentu. Vznik, respektíve obnovenie škótskeho parlamentu, znamenalo najväčšiu ústavnú zmenu od roku 1707, keď personálna únia Anglicka, Škótska, Walesu a Írska zmenila anglické kráľovstvo na Spojené kráľovstvo Veľkej Británie.

Skladba dňa

1971 – Narodil sa Richard Ashcroft (rodený Richard Paul Ashcroft), Billinge, Wigan, UK, sólový spevák skupiny The Verve. Táto rocková formácia vznikla v Manchestri v roku 1989. V marci 1992 mali v hitparáde prvú skladbu All In The Mind, v júni 1993 vydali prvý album A Storm In Heaven. Rozišli sa v roku 1999. Po osemročnej prestávke sa v roku 2007 vrátili na scénu. Na svojom konte majú štyri štúdiové albumy, štvrtý s názvom Forth vyšiel v auguste 2008. K diskografii patria aj dve kompilácie, v singlovom rebríčku mali šesť skladieb. Hitmi boli dve z nich, Bitter Sweet Symphony v júni 1997, ktorá skončila na druhom mieste a The Drugs Don't Work v septembri 1997, tá sa dostala v hitparáde na prvú pozíciu. V roku 2009 sa rozišli druhýkrát.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM