Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Víkend sa začne ochladením, meniny má Rastislav

Dnešná pranostika znie: V januári sneh a blato, vo februári mnoho mrazov zato. Meniny má Rastislav. Polooblačno až oblačno, ojedinele hmla. Teploty -1 až 4 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Víkend sa začne ochladením, meniny má Rastislav
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 1 až 4 stupne C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné teploty –1 až 3 stupne C.

Meniny má Rastislav

Mužské meno Rastislav má slovanský pôvod a vo voľnom preklade znamená „ten, kto rastie v sláve“. Nositeľov tohto mena oslovujeme Rasťo, Rastík a patrí medzi menej zaužívané.

Rasťovia, ktorí majú meniny 13. januára, sú zdržanliví, pedantní ľudia a veľmi dobrí pozorovatelia. Majú svoj vysnívaný svet, do ktorého smie nazrieť len niekoľko blízkych ľudí. Sú sympatickí, rozvážni a materiálne založení.

Rasťovia chcú, aby sme ich ľúbili, ale nie sú si istí, či budú vedieť vyjadriť lásku, ktorú cítia. Reagujú niekedy uštipačne alebo oneskorene.

Aj keď sa zdá, že Rasťovia študujú viac z povinnosti ako z ozajstného záujmu, sú dokonale spôsobilí na dlhotrvajúce štúdium, síce bez nadšenia, ale zato svedomito. Môžu sa stať, napríklad, vysokými úradníkmi, uplatnia sa aj v oblasti priemyslu.

Čo sa týka zdravia, Rasťovia by si mali dávať pozor na pečeň a pľúca. Ich obľúbená farba je červená a biela, ochranná rastlina podbeľ, ochranné kamene tigrie oko, topás a achát.

Stalo sa doma

1923 – Ministerstvo s plnou mocou pre správu Slovenska rozhodlo o demontáži strojov z hutníckych a železiarskych podnikov v Krompachoch a vo Zvolene.

1928 – Narodil sa v Malackách herec, výrazná postava modernej slovenskej činohry, filmu a televízie KAROL MACHATA. Hral napríklad vo filmoch: Drevená dedina, Zemianska česť, Posledná bosorka, Prerušená pieseň, Polnočná omša, Prípad pre obhajcu, Skrytý prameň, Hriech Kataríny Padychovej, Červené víno, Neďaleko do neba. Významné je jeho pôsobenie v rozhlasovej dramatickej tvorbe.

1929 – Narodil sa vo Zvolenskej Slatine vynikajúci huslista, koncertný majster SĽUK-u RINALDO OLÁH. Zomrel 1.6.2006.

1997 – Prezident Michal Kováč vyhlásil referendum so štyrmi otázkami. Tri sa týkali vstupu SR do NATO a štvrtá priamej voľby prezidenta SR.

2009 – Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podpísala zmluvu s spoločnosťou SkyToll, ktorú založili členovia víťazného konzorcia v tendri na komplexnú službu elektronického výberu mýta v SR Ibertax – SanToll.

Stalo sa vo svete

1559 – Alžbetu I. korunovali za kráľovnú Anglicka.

1703 – Boli vydané prvé ruské tlačené noviny „Vedomosti“. V súvislosti s touto udalosťou si pripomínajú zamestnanci ruských printových médií – Deň ruskej tlače.

1910 – Z newyorskej metropolitnej opery sa uskutočnilo prvé živé rozhlasové vysielanie opery s tenoristom Enricom Carusom.

1935 – V oblasti Sárska sa uskutočnilo referendum, v ktorom 90,8 percenta oprávnených voličov hlasovalo za opätovné začlenenie do Nemecka. Rada Spoločnosti národov na základe referenda 17.1. rozhodla o pripojení Sárska k Nemecku.

1966 – Robert C. Weaver bol prvým černochom, ktorý získal miesto v americkom vládnom kabinete, keď sa stal ministrom pre bývanie, mestský rozvoj a výstavbu.

1991 – Sovietski vojaci zaútočili na rozhlasové a televízne centrum a obsadili niekoľko ministerstiev v hlavnom meste Litvy vo Vilniuse, pričom zahynulo 15 osôb, vyše 160 bolo zranených a 64 ostalo nezvestných.

Skladba dňa

2008 – Zomrel v Bratislave operný spevák SERGEJ LARIN, sólista opery SND. Rodák z Lotyšska vystupoval v Metropolitnej opere v New Yorku, v milánskej La Scale, v Nemeckej štátnej opere v Berlíne, Bavorskej štátnej opere v Mníchove, v parížskej Národnej opere a v londýnskej Covent Garden. Narodil sa 9.3.1956.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM