Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Víkend začneme mrazivým počasím, teploty dosiahnu -1 až 4 stupne

Dnešná pranostika znie: Keď je pekne na Romana, býva žatva požehnaná. Meniny majú Roman a Romana. Prevažne polooblačno. Teploty -1 až 4 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Víkend začneme mrazivým počasím, teploty dosiahnu -1 až 4 stupne
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –4 až –7 a najvyššie denné 1 až 4 stupne C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –5 až –10 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –5 až –9 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Meniny majú Roman a Romana

Krstné mená Roman, Romana majú latinský pôvod a znamenajú „pochádzajúci(a) z Ríma“. Nositeľov týchto na Slovensku bežne zaužívaných mien oslovujeme Romko, Romanko, Romanka, Romina.

Od útlej mladosti prejavujú Roman aj Romana veľkú vytrvalosť a vedú si svoj vlastný život. Sú uzavretí, vážni, cieľavedomí a trpezliví. Dominantnou v ich povahe je aktivita. Roman aj Romana, ktorí oslavujú meniny spolu 23. februára, sa dokážu zanietene vrhnúť do učenia. Ich skvelé inštinkty ich nasmerujú na povolania, akými sú daňový kontrolór, či policajt.

Vhodné sú pre nich vitamíny najmä z citrusových plodov. Romanove šťastné farby sú zelená, svetlomodrá. Ochranné rastliny nechtík, rozmarín a nezábudka, ochranné kamene smaragd, zafír.

Romana má šťastné farby bielu a ružovú. Ochranné rastliny šalviu, nechtík a žltú chryzantému, ochranné kamene karneol, ruženín.

Stalo sa doma

1393 – Uhorský kráľ Žigmund Luxemburský rozšíril privilégiá obyvateľov Kremnice. Odvtedy mohol Kremničanov súdiť len ich vlastný richtár alebo kráľovský taverník.

2001 – Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) hlasmi deväťdesiatich poslancov schválila novelu Ústavy SR.

2005 – Vtedajší prezident Spojených štátov amerických (USA) George Bush pricestoval na návštevu Slovenskej republiky (SR). Išlo o historicky prvú návštevu najvyššieho predstaviteľa USA na Slovensku.

2006 – Na Slovensku sa potvrdila prítomnosť vtáčej chrípky. Laboratórne testy potvrdili, že dva uhynuté vtáky boli infikované nebezpečným vírusom H5N1.

2007 – Na improvizovanom cintoríne v areáli spoločnosti ZVS Holding v Dubnici nad Váhom odhalili prvý pamätník, na ktorom sú uvedené aj mená obetí rómskeho holokaustu.

2007 – Vtedajší premiér Robert Fico (Smer-SD) a generálny riaditeľ talianskej spoločnosti Enel Fulvio Conti sa dohodli na dostavbe 3. a 4. bloku Jadrovej elektrárne Mochovce.

2017 – Slovenská akadémia vied (SAV) sa stala prvou inštitúciou na Slovensku, ktorá podstúpila nezávislý medzinárodný audit.

Stalo sa vo svete

1573 – James Fitzmaurice sa vzdal anglickým jednotkám, čím sa skončilo írske povstanie.

1574 – Za vlády francúzskeho kráľa Karola IX. vypukla piata náboženská vojna.

1660 – Karol XI. sa stal kráľom Švédska a bol ním do svojej smrti 5.4.1697.

1905 – Švajčiarsky právnik Paul Percy Harris v americkom Chicagu založil prvý Rotary Club.

1919 – Benito Mussolini sformoval v Taliansku fašistickú stranu.

1940 – Svetlo sveta uzrel rozprávkový film Pinocchio z dielne Walta Disneyho.

1944 – Na Stalinov príkaz násilím deportovali z Dagestanu asi milión Čečenov a Ingušov na Sibír a do strednej Ázie za spoluprácu s nemeckými nacistami, čím vlastne zanikla Čečensko-Ingušská autonómna sovietska socialistická republika, ktorú obnovili až 9.1.1957.

1945 – Šesť amerických námorníkov vztýčilo na Mt. Suribači (Mount Suribachi) na ostrove Ivodžima americkú vlajku (akt zachytil fotograf Joe Rosenthal z Associated Press).

1954 – Prvýkrát hromadne zaočkovali v americkom Pittsburghu deti proti detskej obrne.

1970 – Vyhlásili vznik Guyanskej kooperatívnej republiky v rámci britského Spoločenstva národov (Commonwealth).

1991 – Vo vojenskom prevrate v Thajsku zvrhla armáda predsedu vlády Čatičaja Čunchavana.

Skladba dňa

1948 – Steve Priest (rodený Stephen Norman Priest), Hayes, Londýn, basový gitarista skupiny Sweet. Táto formácia vznikla v januári 1968 pod názvom Sweetshop. V roku 1970 si skrátili názov na Sweet, v máji 1971 mali v hitparáde prvú skladbu Funny Funny. V rokoch 1971 až 1974 spolupracovali so známou autorskou dvojicou Nicky Chinn – Mike Chapman. V novembri 1971 vydali prvú LP platňu s názvom Funny How Sweet Co-Co Can Be. V singlovej hitparáde mali 14 skladieb. Najúspešnejšou z nich bola Blockbuster, ktorá sa vo februári 1973 dostala na prvú pozíciu. Hitmi boli aj piesne Co-Co, Little Willy, Wig Wam Bam, Hell Reiser, The Ballroom Blitz, Teenage Rampage či Fox On The Run. Rozišli sa v roku 1982. V roku 1986 sa pokúsili o návrat, už ale bez väčšieho úspechu. Vydali deväť štúdiových albumov, k diskografii patria aj tri live a viac ako desiatka kompilačných albumov. Na scéne sa objavili v novej zostave ako Andy Scott's Sweets, už v novej zostave, kde hrali gitarista Andy Scott a Steve Priest. Steve má aj svoju formáciu, účinkuje pod názvom Steve Piest's Sweet. Steve Priest žije s rodinou v Kalifornii.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM