Rastislav Búgel Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Začiatok pracovného týždňa prinesie slnečné počasie

Pranostika na dnes hovorí: "Aký sa deň Havla ukazuje, taká zima sa objavuje." Meniny oslavuje Vladimíra. Slnečno, miestami hmla. Teploty 18 až 23 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Začiatok pracovného týždňa prinesie slnečné počasie
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné teploty 20 až 23 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Vladimíra

Ženské meno Vladimíra má slovanský pôvod a význam mena je „veľká vládkyňa“. Nositeľky tohto ojedinelého krstného mena oslovujeme Vlaďka, Vladina, Vladi.

Vladimíry, ktoré majú meniny 16. októbra, sú výstredné a priame. Niekedy sa vyjadrujú dosť drsno. V citovej oblasti sú Vlaďky láskavé. Túžia po zmene a rady spoznávajú nové krajiny. Pracovná kariéra je pre Vlaďky prioritná.

Majú pevnú vôľu, priemerné zdravie a sú neúnavné. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr.

Stalo sa doma

1895 – Rakúsko-uhorský cisár František Jozef I. podpísal zákon uhorského snemu, ktorým sa zrovnoprávnilo židovské náboženstvo.

1968 – Predsedovia vlád Československa a Sovietskeho zväzu podpísali v Prahe zmluvu o dočasnom rozmiestnení vojsk Varšavskej zmluvy v Československej socialistickej republike (ČSSR).

Stalo sa vo svete

1813 – Začala sa trojdňová bitka pri Lipsku – tzv. bitka národov, na ktorej sa na oboch stranách zúčastnilo pol milióna vojakov. Koaličné vojská (Prusko, Rakúsko, Rusko, Švédsko a Veľká Británia) porazili armádu Napoleona Bonaparta, čo bol definitívny koniec jeho nadvlády v Nemecku.

1945 – Vznikla FAO – organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo.

1946 – V norimberskom väzení popravili obesením desiatich nacistických zločincov odsúdených Medzinárodným vojenským tribunálom.

1951 – V pakistanskom meste Rávalpindí zavraždili predsedu vlády Liákata Alího.

1963 – Na poste spolkového kancelára NSR vystriedal Konráda Adenauera (kancelárom bol od roku 1949 a demisiu podal 11.10.1963 ako 87-ročný) dovtedajší minister hospodárstva Ludwig Erhard.

1996 – Na guatemalskom štadióne Mateo Flores pri zrútení brány štadióna a v následne vzniknutej tlačenici zahynulo 83 ľudí a 180 bolo zranených.

2007 – V Čechách v Prahe sa začal proces s vtedy 85-ročnou Ludmilou Brožovou Polednovou, ktorá v päťdesiatich rokov 20. storočia ako prokurátorka v zinscenovanom procese poslala na smrť Miladu Horákovú a ďalšie tri osoby.

2009 – Amerického miliardára pôvodom zo Srí Lanky Raja Rajaratnama, ktorý je známy ako zakladateľ jedného z najväčších hedžových fondov na svete Galleon Group, zatkli za údajné zneužívanie informácií v obchodnom styku.

Skladba dňa

1947 – V San Franciscu sa narodil Bob Weir. V roku 1965 stál pri zrode americkej rockovej skupiny Grateful Dead. Kapela sa v roku 1995 rozpadla. Počas svojho pôsobenia kapela vydala niekoľko desiatok albumov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM