Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Zaľúbenci oslavujú, pripomíname si sviatok sv. Valentína

Pranostika na dnes hovorí: "Na svätého Valentína zima siliť sa počína." Meniny oslavuje Valentín. Zamračené, na mnohých miestach snehové prehánky. Teploty -1 až 4 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Zaľúbenci oslavujú, pripomíname si sviatok sv. Valentína
Zdroj: Pixabay.com

Západ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 1 až –2 a najvyššie denné 1 až 4 stupne C.

Stred: prevažne zamračené, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty 0 až –5 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Východ: prevažne zamračené, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty 0 až –4 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Meniny má Valentín

Mužské meno Valentín má latinský pôvod a v preklade znamená „silný“, „zdravý“. S nositeľmi tohto mena sa stretávame na našom území málokedy. Meniny oslavujú 14. februára, ktorý je aj Dňom zaľúbených.

Títo muži sú veční hľadači, po celý život sa pokúšajú prísť veciam na koreň. Valentínovia sú aj veľmi aktívni a potrebujú sa realizovať. Majú impulzívnu povahu a sú zmyselní. Láska i nenávisť sa v nich rodia pomaly, ale sú trvalé.

Sú pozoruhodne životaschopní, majú pevné zdravie. Náchylní sú na prechladnutie. Nerobia im dobre výstrednosti v stravovaní.

Obľúbené farby Valentínov sú červená a fialová. Ochranné rastliny sú púpava a šafran, ochranné kamene diamant a ametyst.

Stalo sa doma

1458 – Uhorský kráľ Matej Korvín bol namiesto korunovácie posadený na trón. Takýto netradičný spôsob nástupu do funkcie si vynútil fakt, že uhorská kráľovská koruna bola po krádeži z Vyšehradu roku 1440 uložená vo Viedni.

1843 – Stretli sa Ľudovít Štúr, Ján Francisci, Ján Kalinčiak, Ľudovít Gáber-Lovinský, Samuel Štúr a Samuel Vozár a dohodli sa nepoužívať ďalej biblickú češtinu ani bernolákovčinu, ale uzákoniť stredoslovenčinu za spisovný jazyk.

1845 – Vojenskú službu v stálej armáde habsburskej monarchie skrátili na osem rokov.

1970 – Vo Vysokých Tatrách sa začali (trvali do 22.2.) MS v severských lyžiarskych disciplínach. Otvorenie šampionátu vysielala televízia po prvý raz vo farbe.

1990 – Pápež Ján Pavol II. vymenoval troch nových slovenských biskupov Rudolfa Baláža, Eduarda Kojnoka a Alojza Tkáča, po prvý raz bolo obsadených všetkých 13 diecéz na československom ú­zemí.

1997 – NR SR rozhodla o uskutočnení referenda k otázkam vstupu SR do NATO, rozmiestneniu jadrových zbraní na území SR a vojenských základní na území SR.

2008 – Konferencia biskupov Slovenska (KBS) vo zverejnenom komuniké informovala, že pápež Benedikt XVI. dekrétom zo 14. februára 2008 rozhodol o reorganizácii diecéz Rímskokatolíckej cirkvi na Slovensku. Zároveň poveril svojho osobného vyslanca a legáta Jeho Eminenciu kardinála Jozefa Tomka, aby o uskutočnených zmenách informoval najvyššieho predstaviteľa Slovenskej republiky, biskupov a celú cirkev na Slovensku.

  • Strana európskych socialistov (PES) prijala späť do svojich radov slovenskú stranu Smer-SD.

Stalo sa v zahraničí

842 – Nemeckí králi Karol II. Holý a Ľudovít II. Nemec potvrdili svojou prísahou v Štrasburgu svoje spojenectvo proti cisárovi západofranskej ríše Lotárovi I. – v tomto dokumente prvýkrát použili nemecký jazyk v písomnej forme.

1929 – Odohral sa gangsterský masaker v americkom Chicagu: skupina Al Caponeho nechala v istej garáži zavraždiť sedem zločincov, ktorí patrili k súperiacej bande podsvetia.

1943 – Sovietska armáda oslobodila od fašistov mestá bývalého ZSSR Lugansk (Vorošilovgrad) a Rostov na Done.

1946 – Labouristická vláda premiéra Clementa Attleeho vo Veľkej Británii zoštátnila anglickú Bank of England.

1950 – V Moskve podpísali čínsko-sovietsku zmluvu o priateľstve, spojenectve a vzájomnej spolupráci na 30 rokov.

1956 – Začalo sa (trvalo do 25.2.) zasadanie XX. zjazdu Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSZ), na ktorom priznal Nikita Sergejevič Chruščov Stalinove zločiny.

1989 – Iránsky náboženský vodca ajatolláh Chomejní vyriekol fatwu (náboženský edikt), ktorou vyzval moslimov na celom svete, aby britského spisovateľa Salmana Rushdieho popravili za údajnú urážku islamu v jeho knihe Satanské verše.

2003 – Prvého cicavca klonovaného z dospelého zvieraťa – ovcu Dolly – utratili smrteľnou injekciou, keď u nej diagnostikovali pľúcne ochorenie v pokročilom štádiu.

2006 – Grécky premiér Kostas Karamanlis v rámci reorganizácie vlády vymenoval starostku Atén Doru Bakojannisovú za novú ministerku zahraničných vecí. Jedna z najpopulárnejších političiek v krajine nahradila ako prvá žena na čele rezortu diplomacie skúseného Petrosa Moliviatisa.

  • Takmer pol milióna ľudí sa zišlo na Námestí mučeníkov v libanonskej metropole Bejrút, aby si pripomenuli prvé výročie atentátu na bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího.

2009 – Americký Kongres schválil balíček ekonomických stimulov za 787 miliárd USD (613,74 miliar­dy eur).

2010 – Ukrajinská ústredná volebná komisia oficiálne vyhlásila Viktora Janukovyča za víťaza prezidentských volieb zo 7. februára toho roku.

Skladba dňa

1954 – Narodila sa česká speváčka a gitarová virtuózka Lenka Filipová.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM