Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Záver pracovného týždňa bude oblačný, teploty neprekročia 24 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Keď má pršať, zelinky vydávajú omnoho väčšiu vôňu." Meniny oslavuje Nina. Prevažne oblačno a na západe prehánky. Teploty 19 až 24 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Záver pracovného týždňa bude oblačný, teploty neprekročia 24 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Meniny má Nina

Ženské meno Nina je ruské, ale má zrejme grécky pôvod a jeho význam je „pochádzajúca z mesta Ninive“. Nositeľky tohto populárneho mena oslovujeme Ninka, Ninočka.

Niny, ktoré majú meniny 12. júla, potrebujú v živote nájsť istotu, aby mohli byť šťastné. Veľmi im záleží na tom, aby ich mal niekto rád a vždy pri nich niekto stál. Naproti tomu majú dosť uzavretú povahu. Nechcú sa totiž spáliť, majú strach z omylu. Ninky vedia byť očarujúce. Sú tiež veľmi citlivé, nežné a láskyplné.

Ich zdravie je zvyčajne dobré. Majú veľa životných síl a najmä chuti do života, do práce a nikdy sa nesťažujú. Prospeje im, ak si do jedálneho lístka zaradia hrozno, jabĺčka, maliny a broskyne.

Stalo sa doma

1260 – V bitke pri Kressenbrune sa stretli v bitke vojská vedené uhorským kráľom Belom IV. a českým panovníkom Přemyslom Otakarom II. V boji a na úteku prišlo o život takmer 20.000 vojakov kráľa Bela IV. Vzápätí Přemysl vtrhol do Uhorska. Po dlhšom rokovaní v apríli 1261 obaja panovníci uzavreli mier, ktorý potvrdil aj sobáš Přemysla Otakara II. s vnučkou Bela IV. Kunhutou v októbri 1265.

1908 – Pri príležitosti 60. výročia Slovanského zjazdu (1848) sa konal v Prahe II. Slovanský zjazd (trval do 17.7.) za účasti zástupcov všetkých rakúsko-uhorských Slovanov, ale aj Rusov, Poliakov, Bulharov a Srbov.

1940 – V britskom Duxforde vznikla 310. československá stíhacia peruť britského Kráľovského letectva. Jej veliteľom sa stal plukovník Karol Mareš. V priebehu niekoľkých mesiacov vznikli ešte tri ďalšie perute a českí a slovenskí letci sa zapojili do leteckej bitky o Britániu. V bojoch padlo 511 českosloven­ských letcov.

1995 – Rozhodnutím parlamentu sa na Slovensku skončila kupónová privatizácia ako dôsledok schválenia zákona o veľkej privatizácii.

Stalo sa vo svete

1191 – Francúzsko-anglické križiacke vojská pod vedením francúzskeho kráľa Filipa II. a anglického kráľa Richarda I. Levie Srdce dobyli po dlhom obliehaní mesto Akkon, ktoré sa stalo hlavným mestom niekdajšieho Jeruzalemského kráľovstva.

1806 – Zmluvu o vytvorení Rýnskeho spolku pod protektorátom francúzskeho cisára Napoleona I. uzatvorilo 16 nemeckých ríšskych štátov. Podľa zmluvy mohol Napoleon pri svojich ťaženiach disponovať vojenskými jednotkami členov spolku.

1929 – Uskutočnil sa prvý testovací let 12-motorového nemeckého lietadla Dornier Do-X, v tom čase najväčšieho lietadla na svete.

  • Rakúsky gynekológ Hermann Knaus z Grazu uverejnil svoje výskumy o plodných a neplodných dňoch žien, ktoré sa stali základom prirodzenej metódy antikoncepcie.

1941 – Vlády Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) a Spojeného kráľovstva uzavreli v Moskve dohodu o vzájomnej pomoci a spoločnom postupe v boji proti nacistickému Nemecku. Obsahovala aj záväzok, že ani jedna strana nebude separátne rokovať s Nemcami o mieri.

1943 – Pri Prochorovke sa odohrala jedna z najväčších tankových bitiek počas druhej svetovej vojny.

1979 – Taliansky extrémny horolezec Reinhold Messner vystúpil bez kyslíkových prístrojov na vrchol hory K2, považovanej za najťažšiu osemtisícovku v Himalájach.

2005 – Knieža Albert II. oficiálne prevzal moc v Monackom kniežatstve. Na trón zasadol už 6. apríla 2005, keď zomrel jeho otec knieža Rainier III. Oficiálna intronizácia nového monackého kniežaťa sa konala 19. novembra 2005.

2006 – Izraelská armáda začala bombardovať územie južného Libanonu. Dôvodom bol únos dvoch vojakov hnutím Hizballáh. Medzi oboma krajinami sa rozpútala vojna. Konflikt sa skončil prímerím 14. augusta 2006.

2015 – Srbský tenista Novak Djokovič sa stal tretíkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na prestížnom Wimbledone. Vďaka triumfu sa vyrovnal svojmu vtedajšiemu trénerovi a legendárnemu tenistovi Borisovi Beckerovi, ktorý vo Wimbledone zvíťazil v rokoch 1985, 1986 a 1989.

Skladba dňa

1952 Narodila sa Liz Mitchell (rodená Elizabeth Rebecca Mitchell), Clarendon, Jamajka, speváčka skupiny Boney M. Mala dvanásť, keď rodina emigrovala do Anglicka. Svoju spevácku dráhu začínala v nemeckej skupine Les Humphries Singers. Od roku 1976 bola členkou a sólovou speváčkou skupiny Boney M. Túto popovo diskotékovú formáciu založil v Nemecku v závere roka 1975 producent a skladateľ Frank Farian zo štúdiových spevákov. Ich prvou úlohou bolo nahrávanie zborových vokálov pre piesne v štýle disko. V júni 1976 vydali prvý album Take The Heat Off Me. Presadili sa vo februári 1977 so skladbou Daddy Cool. Prichádzajú ďalšie hity, ktoré ovládli európske diskotéky a skupina vychádza zo štúdiovej anonymity na koncertné pódiá. V Anglicku sa definitívne presadili so skladbami Ma Baker z júla 1977 a Rivers Of Babylon z mája 1978, obe sa dostali na prvé miesto hitparády. V singlovom rebríčku mali 13 skladieb. Vydali sedem štúdiových albumov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM