Miroslav Pomajdík Regióny

Raperi zo Spišskej: Zažili sme posmešky od kapiel, v začiatkoch sme nahrávali v skrini

V Spišskej Novej Vsi nemáme núdzu o zaujímavé hudobné skupiny, ktoré sa venujú rôznym štýlom. Medzi úspešných predstaviteľov tzv. čiernej muziky u nás patria aj raperi Rodeez (25) a Comez (27), ktorých plodná spolupráca funguje aj v projekte viacerých raperov Nova Villa.

Ilustračný obrázok k článku Raperi zo Spišskej: Zažili sme posmešky od kapiel, v začiatkoch sme nahrávali v skrini
Zdroj: Dnes24.sk

Rodeezová domovská formácia sa volá Tajná Idea a spolu s Hotovou Alternatívou tvoria N2H. Z tejto zmesky spolu s Comezom vznikla spomínaná Nova Villa, od ktorej si môžete vypočuť aj ich nový song. My sme vyspovedali už spomínaných raperov Rodeeza a Comeza, pre ktorých sa táto hudba stala životným poslaním.

1. Ako ste sa dostali k rapu?

Rodeez: Kedysi dávno som tancoval break dance a prostredníctvom tanca som sa dostal k rapovej muzike. Pohyboval som sa v spoločnosti, ktorá hip-hopom žila, takže čo sa týka rapových albumov, tie sme si požičiavali na kazetách a CDečkách. Neskôr som to skúsil a akosi som pri tom ostal doteraz.

Comez: Prostredníctvom basketbalu, ktorý som aktívne hrával. V kinách vtedy chodil Space Jam, v hlavnej role s Michaelom Jordanom a to som samozrejme musel vidieť. K filmu bol natočený klip Hit Em High, kto pozná zoznam interpretov, tomu viac vravieť netreba. Kto nepozná, tomu Youtube napovie. Neviem, či to bol prvý dotyk s touto hudbou, ale je to určite jedna z najstarších spomienok.

2. Aké boli vaše začiatky?

Rodeez: Na začiatky vždy rád spomínam. Bol to tuším rok 2003. Spočiatku sme nahrávali hocikde, kde to išlo. Doma v skrini, na povale a na dynamický mikrofón, ktorý sme si vždy od niekoho požičiavali. V Spišskej bolo v tej dobe hádam viac rapovych kapiel, ako je tomu dnes. Zažili sme si aj posmešky zo strany dlhšie fungujúcich kapiel, avšak na koncertoch sme si to všetko vykompenzovali. Postupom času sme do toho trochu zainvestovali, teda mám na mysli nový štúdiový mikrofón, akustické peny, PC a začali sme nahrávať oveľa intenzívnejšie. Koncertov pribúdalo aj mimo Spišskú Novú Ves a vybudovali sme si aké také meno aj medzi ostatnými v našom meste.

Comez: Najprv som sa venoval produkcii. Vtedy boli k časopisom s počítačovou tématikou stále na CD pribalené demoverzie programov a hier. V jednom z nich bolo demo Hip hop e-jay, verzia z roku 97,zaujalo ma to a postupne som sa dostával ku čoraz komplikovanejším programom. K písaniu textov a rapu som prišiel o pár rokov neskôr. Boli časy, keď som písal texty celej svojej skupine. Na techniku sme sa skladali z peňazí za letné brigády zo stavieb a podobne. Niekto si kúpil bicykel, niekto trávu a my mikrofón.

3. Čo pre vás znamená tento hudobný štýl a čím vám učaroval? Ako sa rap podpísal na vašom živote?

Rodeez: V prvom rade je to pre mňa najistejšia forma vyjadrenia a pravdu povediac, netuším čomu by som sa venoval, keby som do toho nespadol. Asi by som vyšíval, alebo sa učil piecť, fakt neviem. Dokážem pri ňom vypnúť a nemyslieť na nič. Rád sa venujem freestylu, ak je to možné. Na mojom živote sa to podpísalo tým, že som sebavedomejší ako predtým a za ten čas som postretával mnoho skvelých ľudí, či už na koncertoch pri nahrávaní a podobne.

Comez: Jasné, že hip hop pospájal ľudí. Tak to celé začalo. Vznikla komunita ľudí, ktorá sa stretávala na rôznych miestach. Obuli sme korčule a išli pred Jednotu, alebo kúpili spreje a išli niekam po tme. Dnes sa graffity robia na zákazky, respektíve za peniaze a ja som rád, že naša generácia priviedla celé to snaženie až sem. Dôkaz, že mnohí z tejto generácie slovenských ľudí mali a majú potenciál robiť veľké veci. Čo sa týka životnéhoštýlu, ten môj sa už dnes nijako nelíši od iných. Akurát možno tým, že ja po práci tvorím často dlho do noci, kým ostatní spia, alebo čumia do telky.

4. O čom sú vaše piesne, čo chcete nimi povedať.

Rodeez: Texty si píšem výhradne ja. Kedysi dávno som skúšal robiť muziku, ale potom som od toho upustil. Verím že, v budúcnosti sa pustím aj do hudobnej produkcie, teda chcel by som. Témy na skladby prichádzajú rôzne. Závisí to od situácie, ktorú momentálne prežívame a od dojmov. Väčšinou sú to sociálne témy, klasické rapové prezentácie, životné udalosti, ktoré sme prežili a najnovšie siahame za vtipnými témami, sršiace iróniou až sarkazmom. Na koncertoch sú takéto skladby vďačným prostriedkom. Najviac ma inšpirujú ľudia a ich príbehy.

Comez: Každý reper je zároveň textárom. Podstatou toho, ako dobre to robí je to, ako narába s rytmom, hlasom a slovnou zásobou. Máloktorý spevák dnes sám tvorí aj text vlastnej piesne a naopak, máloktorý textár vlastný text aj naspieva. Rap je v tomto smere komplexnejší. O to viac si vážim práve hudobníkov, ktorí to robia sami. Naše skladby sú tématicky rôznorodé. Čerpáme zo zážitkov, pocitov, čohokoľvek, čo sa naskytne. Vlastne, práve ma čosi aj napadlo.

5. Aké sú vaše najväčšie úspechy, na ktoré máte tie najkrajšie spomienky?

Rodeez: Môj osobný najvňčší úspech je z roku 2007, kedy som v Košiciach z finálového kola postúpil do celoslovenského finále art attack freestyle battl v Bratislave, kde som sa radil medzi 16 najlepších mcs na Slovensku. Spoločný úspech je to, že aj napriek toľkým rokom držíme pokope a baví nás robiť hudbu pre ľudi. Spomienok je mnoho a všetky sú najkrajšie.

Comez: Postup do finale v súťaži Vytiahni svoj majk v televízii Musiq 1. Úspechom by bolo to vyhrať, ináč to je len niečo, čo môžem spomenúť. Radosť cítim, keď som spokojný s novou skladbou, albumom, klipom, možno ešte väčšiu, keď to ľudia ocenia. Najlepšie spomienky? Začínajú slovami: „nehovor to“ :D

6. Čo hovoríte na dnešnú raperskú scénu na Slovensku a kto vás ovplyvnil?

Rodeez: Ku slovenskej rapovej scéne sa vyjadrovať nebudem, ale pozdravujem tých, s ktorými sa poznáme. Vzorom mi bol Cistychov a čo sa týka zahraničných interpretov, tých je viac, 2pac, Run DMC, Mobbdeep, Onyx, Eminem, X zibit, Soprano, WWO a ďalsí…

Comez: Rapová a hudobná scéna sa dnes pomaly zlievajú v jedno. Neviem, či je to na prospech, alebo na škodu. V skutočnosti si myslím, že mnoho slovenských „nerapových“ hudobníkov je v étery, rádiách a televízii udržiavaných umelo (kto vie pr€čo), čo brzdí ľudí so skutočným talentom, ktorí si to zaslúžia. Vo veku, keď som ešte vzory riešil, to boli Wutang, neskôr Eminem a kopec mien, ktoré bežnému človeku nič nepovedia. To som si študoval autobiografie, booklety, kupoval, napaľoval a zbieral všetko, čo som od nich našiel, skúšal sa obliekať ako oni. Dnes už…

7. Máte nejaké humorné, či adrenalínové zážitky spojené s vašim koncertovaním, či tvorením muziky?

Rodeez: Každé nahrávanie sa nesie v humornom štýle. Radi nahrávame spontánne skladby na niekedy až neuveriteľne vtipné témy. Baví nás to potom počúvať.

Comez: Máme…

8. Povedzte nám niečo o svojej tvorbe, albumoch a kde vás môžeme najbližšie vidieť?

Rodeez: Keď ideme od začiatku, 2006-EP SETRI SA, 2008-mixtape HIP HOP CLASSIC, Projekt 05201, 2010-EP DEKAPOL, 2011-JEDEN SVET NESTAČÍ. Najbližšie sa s Comezom podieľam na novom albume, ktorého výsledok budete počuť koncom jari. Prioritným plánom pre mňa je tento album dokončiť a pochodiť koncerty a natočiť nejaké videá. Mimo muziky to je škola, teda spromovať, nech to mám už za sebou.

Comez: Singlov sa porobilo veľké množstvo. Dnes je nejaký zlomok z toho na Youtube. Posledné dva albumy nájdete na mojom channely. Najbližším hudobným plánom je dokončť album s Rodeezom.

NOVA VILLA (Comez ft. N2H) - VYZYVAM
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM