Lucia Lauková Rôzne Zo Slovenska

Rarita v pohorí Tribeč: Sokol sťahovavý zahniezdil na nečakanom mieste

Ochranár hovorí o najväčšej rarite akú mal možnosť zažiť. Sokol sťahovavý si v pohorí Tribeč vybral netradičné hniezdisko.

Ilustračný obrázok k článku Rarita v pohorí Tribeč: Sokol sťahovavý zahniezdil na nečakanom mieste
6
Galéria
Zdroj: TASR

V zlomenom vrchole starého solitérneho buku v pohorí Tribeč sa uhniezdil sokol sťahovavý. Jeho hniezdenie na strome je pre odborníkov raritou, s akou sa doteraz nestretli. „Tento druh je u nás prísne viazaný na skalné biotopy. Aj v iných krajinách, kde sa sokol sťahovavý vyskytuje, prioritne hniezdi v skalných biotopoch, využíva tiež vysoké budovy v intravilánoch niektorých miest,“ povedal Jozef Chavko, predseda Ochrany dravcov na Slovensku.

Hniezdenie sokola sťahovavého na strome zaznamenal miestny filmár, ktorý odovzdal záznam členovi Ochrany dravcov na Slovensku s tým, že ide o sokola lastovičiara. „Pri prezeraní videozáznamu sme s údivom zistili, že ide o sokola sťahovavého. Hniezdo sme kontrolovali koncom mája, boli v ňom tri mláďatká vo veku približne 20 dní,“ uviedol Chavko. Kontrola bola podľa jeho slov realizovaná tak, aby neboli hniezdiace vtáky rušené.

Najbližšie známe hniezdenie ďalšieho páru evidujú ochranári na skale zhruba 18 kilometrov od hniezda na strome. „Všetky páry, ktoré sme doteraz monitorovali od roku 1994, keď sa druh po 24 rokoch znova objavil na našom území, doposiaľ hniezdili výlučne v skalnom prostredí. Ja osobne sa výskumu dravcov venujem prakticky celý život a tento prípad patrí medzi tie najväčšie rarity, aké som mal možnosť zažiť,“ skonštatoval Chavko.

Foto: ilustračné

Sokol sťahovavý
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM