Marek Kravjar Správy

Raši v Na hrane: KDH je obeťou Kisku, použil ju ako kladivo

Vicepremiér Richard Raši reagoval na "žalovanie" predsedu národniarov Andreja Danka. Alojz Hlina zase dáva ruky prečo od vyhlásenia Andreja Kisku. Aj to odznelo v dueli politickej relácie Na hrane TV Joj.

Ilustračný obrázok k článku Raši v Na hrane: KDH je obeťou Kisku, použil ju ako kladivo
Zdroj: TV JOJ

S nadľahčením a úsmevom. Tak sa pozerá vicepremiér Richard Raši na vyhlásenia predsedu národniarov Andreja Danka. Alojz Hlina zase dáva ruky prečo od vyhlásenia Andreja Kisku, že majú vinu za nevznik Bloku zmeny. Aj to zaznelo v dueli politickej relácie Na hrane v TV Joj.

„Pán predseda vlády niekoľko mesiacov ignoruje koaličnú radu, myslím, že tam bol len v septembri a ja už odmietam sa neustále prosiť. Predseda vlády si myslí a uveril v seba, že koaličná rada nemusí fungovať, ja mu to neberiem, ale neviem si už rady ani s predsedom vlády, ani s ministrom financií. Nezažil som takúto anarchiu,“ posťažoval si v úvodnom zostrihu v relácii Na hrane TV Joj predseda parlamentu a SNS Andrej Danko.

Na čo reagoval vicepremiér za Smer-SD Richard Raši poznámkou, že komentáre ich koaličného partnera berie „s nadľahčením a úsmevom“. Ako pripomenul, platnosť koaličnej zmluvy skončila a každá strana, ktorá bojuje o prežitie, musí mediálne zaujať.

Vyzdvihol dôležitosť poslancov Národnej rady a tvrdí, že vzťahy ostali korektné, čo dokazujú aj schválené vládne zákony v pléne NRSR.

Kritikom, čím myslel aj predsedu Danka, odkázal, že pravdepodobne žiarlia, keďže premiér Peter Pellegrini je z jeho pohľadu úspešným príbehom Slovenska.

Na otázku moderátora, či teda nie je ohrozené prijatie najdôležitejšieho zákona roka, teda štátneho rozpočtu, odpovedal, že je stále priestor k dohode a že poslanci „budú rozumní“.

Alojz Hlina, predseda KDH, vníma rozpory v koalícii s nadhľadom. „Je pred voľbami a pred voľbami zvyknú aj pravdu povedať.“ Latentný konflikt vnímal počas celého funkčného obdobia, len ho vedeli vyriešiť.

Nedohoda o Bloku zmeny

Kresťanskí demokrati sa o samostatnom postupe do volieb rozhodli ešte v predvečer osláv Nežnej revolúcie. V demokratickej opozícii napriek tomu prebiehali rozhovory o vytvorení širokej koalície, ktoré stroskotali presne sto dní pred parlamentnými voľbami.

Hlina priznal, že zo štvrtkovej tlačovej besedy Andreja Kisku, kde sa vyslovil, že bez KDH volebná koalícia nemá zmysel, nemá dobrý pocit.

„Nedá sa to urobiť tak, že chcete svetový mier, a keď to tak nebude, nebudete chcieť zahasiť ani jeden malý konflikt. Do duše pána Kisku nevidím, iba vyhodnocujem jeho kroky. Mne sa to javí tak, a nie som ďaleko od pravdy, že niekto potrebuje prekryť ten obraz, že prečo sme sa (demokratická opozícia) nespojili a kto je na vine. Chránim KDH a budem ho chrániť. Už dnes som našiel na Facebooku platenú reklamu strany Za ľudí, že KDH je vinníkom, že sa opozícia nespojila,“ a dodal, že KDH nie je vinníkom.

Na otázku, či príčinou nespájania sa je aj osobný konflikt Alojza Hlinu a Igora Matoviča dodal, že „volajú nás na svadbu a nepáčia sa nám tie nevesty,“ za čo si vyslúžil v sále potlesk. „To je sobáš, ktorý mi konzervatívci nemôžeme urobiť. Nedáva to logiku, prečo by sa tridsaťročná strana spájala so stranou, ktorá ma štyroch členov,“ pokračoval Hlina na margo vzťahov s Matovičovím hnutím OĽaNO.

Raši na margo stroskotaných rokovaní vyhlásil, že: „Andrej Kiska normálne oklamal celú opozíciu. Vybral si obeť, vybral si KDH a použil ju ako kladivo, že kvôli nim sa opozícia nespojí,“ tvrdo reagoval Raši s tým, že Kiska od začiatku vedel, že sa s nikým nespojí a „s KDH si vytrel… celý politický program“.

Gašpar nie, otázny Blaha

V ďalšej časti relácie Raši potvrdil, že číslom jedna na kandidátke bude premiér Peter Pellegrini a nebude tam chýbať ani predseda Smeru, poslanec Robert Fico.

Ako strana sa vraj poučili a dajú si pozor na toxické mená, aby sa vyhli škandálom, ktorým strana dlhodobo čelí pre úzke vzťahy jej niektorých členov s ľuďmi z mafiánskeho prostredia.

Tiež potvrdil, že na kandidátke sa neobjaví meno bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a otázne ostáva aj meno kontroverzného poslanca Ľuboša Blahu.

Fašisti a Harabin

Raši taktiež vylúčil povolebnú spoluprácu s fašistami z ĽSNS. „Určite Kotlebu s jeho extrémistickou stranou s fašistickými prvkami vylučujeme zo spolupráce,“ a potvrdil tak slová premiéra. Spoluprácu so stranou Vlasť Štefana Harabina ale jednoznačne nevylúčil. „Pre nás je to strana s nejasnou profiláciou. Karty sa budú rozdávať až po voľbách,“ dodal.

„V demokracii môže aj taký úkaz akým je Harabin kandidovať a môže byť v televízii a odkopávať vášne. To čo robí Harabin je na Leopoldov,“ vyjadril sa na margo ponuky strany Vlasť na koaličnú spoluprácu Hlina. „KDH bude v parlamente. Niektorí budú po voľbách plakať, ale kresťanský demokrati to nebudú,“ uzavrel úvahu Hlina.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM