Eva Sládková Šport Futbal

Rasistické prejavy na futbale: Fanúšikovia Slovana sa zase predviedli

Včerajší ligový zápas futbalového Slovana Bratislava proti Michalovciam sa opäť zapíše do povedomia mnohých nie pre skvelé športové výkony.

Ilustračný obrázok k článku Rasistické prejavy na futbale: Fanúšikovia Slovana sa zase predviedli
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Na tribúne sa totiž objavil kontroverzný transparent, ktorý rozhorčil aj zástupkyňu primátora Bratislavy Luciu Štasselovú.

„Sedíte na letnej terase, čítate rozhovor s autorkou knihy o prvom transporte židovských dievčat do osvienčimského pekla. Listujete knihu, v ktorej sa hovorí, ako vaši susedia prišli ráno, aby odvliekli dcéru, sestru, nevedno kam. A vzápätí otvoríte denné správy, ktoré prinesú informáciu, že rasisti v Slovane vyvesia na zápase proti Michalovciam toto. A v krajine sa nič nestane,“ napísala smutný status viceprimátorka.

Na životoch záleží

Túto reakciu vyvolal transparent s nápisom White Lives Matter – v preklade Na životoch bielych záleží. Je reakciou na hnutie, ktoré je aktuálne veľmi silné v USA. Iniciatívu Black Lives Matter (Na životoch čiernych záleží) vyvolala smrť Afroameričana Georga Floyda po brutálnom zásahu polície. Udalosť otriasla aj Slovákmi, ktorí protestovali pred americkou ambasádou a začali viac diskutovať o vlastnom, slovenskom rasizme.

Konzekvencie

Ako pripomenul Denník SME, tvrdé jadro fanúšikov Slovana je známe rasistickými a xenofóbnymi prejavmi dlhodobo. Len minulý rok na jeseň musel klub pre prejavy fanúšikov odohrať bez divákov dva zápasy v Európskej lige a jeden v domácej Fortuna lige.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM