Prokop Slováček Zo Slovenska

Rastú alebo nerastú? Hlavná sezóna ešte len príde, ale už teraz sa košíky plnia

So známou mykologičkou Ivonou Kautmanovou sme sa pozhovárali o tom, čo by sme teraz mali nájsť v našich lesoch, kedy sa začne tá pravá hubárska sezóna i aké je zlaté pravidlo pri zbieraní a rozpoznávaní húb. A prezradila aj svoj najobľúbenejší recept.

Ilustračný obrázok k článku Rastú alebo nerastú? Hlavná sezóna ešte len príde, ale už teraz sa košíky plnia
Zdroj: TASR

Výdatné dažde a teplé počasie v posledných dňoch zaktivizovali podhubia v lesoch a košíky vášnivých hubárov sa mohli začať plniť. Napríklad Strážovské vrchy boli plné dubákov, kozákov, ale aj masliakov a bedlí. Podobná situácia je na viacerých miestach Slovenska.

Počasie je premenlivé, je teplo, dusno i búrky. Ako sa to odrazilo na výskyte húb?

Napršalo dosť, teploty sa nemajú šplhať vysoko nad 30 stupňov, takže huby sa začali objavovať. Niekde viac, niekde menej. Ale tá naozajstná plnohodnotná hubárska sezóna by mala vypuknúť neskôr, v septembri.

Aké huby by mali v tomto období normálne rásť?

Za normálnych okolností sme práve v hluchom období. Prvá vlna sa začína na Petra a Pavla, ktorí „sejú huby“ na konci školského roka, a končí sa práve v týchto dňoch. V polke augusta už nabehne septembrová vlna. Ale v posledných rokoch máme tento klasický model rozbúraný, takže môže rásť hocikedy hocičo. Mohli by rásť hríbovité huby – dubáky, modráky, kozáky. Tiež plávky, kuriatka, už aj bedle, špičky na lúkach, alebo pečiarky.

Dá sa zadefinovať zlaté pravidlo pri zbieraní húb?

Medzi tými, ktoré majú na spodku klobúka rúrky, takú špongiu, nie sú smrteľne jedovaté. Nebezpečné sú tie, ktoré majú na spodku klobúčika lupene. Napríklad pečiarku, alebo bedľu si neskúsený hubár môže zameniť so smrteľne jedovatou muchotrávkou zelenou. Na tú si treba dať naozaj veľký pozor. Otravy z ostatných húb sa dajú prežiť a vyliečiť bez následkov. A hlavne, ľudia nesmú byť chamtiví, aby si nemysleli, že za každú cenu musia niečo z lesa doniesť. Častokrát presvedčia samého seba, že táto huba je dobrá, jedlá a potom urobia chybu.

Čítajte aj: Budeme sa potiť, alebo sa máme báť búrok? Čo nás čaká v druhej polovici leta

Podľa čoho poznám muchotrávku zelenú a ako ju nezameniť s bedľou?

Muchotrávka zelená má biele lupene, prsteň na hlúbiku a vyrastá z pošvy. Bedľa nemá pošvu, má síce prsteň, ale lupene má také krémové, hnedasté. A hlavne, má úplne iný, šupinatý klobúk. Muchotrávka ho má hladký. Inak paradoxom je, že vraj muchotrávka zelená má veľmi dobrú chuť. Tvrdili to ľudia, čo boli otrávení.

Takže na huby s atlasom? Alebo aj s dvoma?

Aj podľa atlasu sa na sto percent veľmi zle rozoznávajú huby. Ak chceme rozlíšiť bedľu a muchotrávku zelenú pomôže to. Ale inak, ak konkrétne huby naozaj nepoznáme, a nie sme si istí, odporúčala by som ich radšej nebrať. Alebo ich priniesť človeku čo sa naozaj vyzná, alebo k nám do poradne.

Kedy vás v nej nájdeme?

Každý pondelok od 15.00 do 17.00 v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave. Ale podobné poradne už fungujú aj v iných mestách.

Do niektorých receptov sa huby pridávajú surové. Je to v poriadku? Alebo ich máme radšej jesť až po tepelnej úprave?

To je veľmi široká téma. Niektoré huby sa používajú ako liek, a najvýraznejšie účinky majú surové. Ale bola by som opatrná, lebo to má svoje riziká. Huby sú veľmi zložité. Všeobecne neodporúča jesť ich surové a keď, tak len ako liek v malých dávkach. Používajú sa čerstvé mladé dubáčiky alebo pečiarky, ale nemalo by sa to preháňať. O hubách toho len veľmi málo vieme, o tom čo vlastne obsahujú, ako niektoré látky zapôsobia v tele.

Čítajte aj: Návod ako prežiť horúčavy. Vedeli by ste podať prvú pomoc pri kolapse?

Dokedy sa budú dať zbierať huby?

Možno až do novembra. Stále je času dosť. Boli roky, keď sme dubáky zbierali tesne pred Vianocami. Globálne otepľovanie posúva sezónu smerom k stredomorskému modelu. Napríklad ako v Bulharsku. Tam sú najsilnejšie mesiace december a január.

Máte recept, ktorý milujete?

Je toho viac, ale azda najradšej mám rýdzik opečený len s troškou oleja na suchej platni. Už veľa ľudí, ktorí tvrdili, že huby nejedia a nebudú, podľahlo tejto chuťovke.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Znova vás poštípali? Dajte im po nose domácim repelentom + RECEPTY

Hubarska sezona
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM