Aktualizované Anton Hrachovský Zo Slovenska

Kauza únosu Vietnamca: Slovensko vyhostilo zahraničného diplomata

Slovensko vyhostilo jedného z diplomatov vietnamského veľvyslanectva v Bratislave v súvislosti s kauzou únosu Vietnamca.

Ilustračný obrázok k článku Kauza únosu Vietnamca: Slovensko vyhostilo zahraničného diplomata
Zdroj: TASR

Štátny tajomník rezortu diplomacie František Ružička odovzdal verbálnu nótu veľvyslancovi Minh Trong Duongovi v stredu 5. februára 2020. Stalo sa tak z poverenia ministra rezortu diplomacie Miroslava Lajčáka (na snímke). Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Na Slovensku persona non grata

V nóte sa uvádza, že Slovensko vyhlasuje jedného z diplomatov vietnamského veľvyslanectva v Bratislave za personu non grata. Slovensko tak musí opustiť do 48 hodín.

Ružička na stretnutí zároveň deklaroval záujem o ďalšie prehlbovanie vzájomných vzťahov, ktoré sa bude zakladať na serióznosti, vzájomnej výhodnosti a rešpektovaní noriem medzinárodného prá­va.

„SR k tomuto vážnemu kroku pristúpila v súvislosti s právoplatným rozhodnutím nemeckého odvolacieho súdu vo veci únosu vietnamského občana, pričom rezort diplomacie v zmienenom prípade avizoval razantné diplomatické konzekvencie vo chvíli, keď sa oficiálne potvrdia veľmi vážne podozrenia zo zneužitia pohostinnosti slovenskej strany,“ uviedli z tlačového odboru rezortu.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko preto vyšetrovalo možné porušenie medzinárodného práva Vietnamom, pričom sa zaoberalo aj možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM