ELA Správy Rôzne

Rebríček šťastných obyvateľov: Predbehli nás krajiny poznačené vojnou. Viac šťastia majú za rohom!

Ako vyzerá umiestnenie 156 krajín v najnovšom rebríčku šťastia obyvateľov?

Ilustračný obrázok k článku Rebríček šťastných obyvateľov: Predbehli nás krajiny poznačené vojnou. Viac šťastia majú za rohom!
Zdroj: pixabay.com

Fínsko sa už tretíkrát po sebe stalo najšťastnejšou krajinou na svete. Na základe prieskumu v 156 štátoch sveta to oznámili odborníci z Organizácie Spojených národov, informovala agentúra AFP.

Správa posudzuje šťastie obyvateľov jednotlivých krajín na základe toho, ako sami vnímajú faktory ako hrubý domáci produkt v prepočte na obyvateľa, dĺžka zdravého života a tiež pozorovaná miera korupcie vo vláde a v podnikaní. Všíma si tiež sociálne istoty či mieru slobody, akú cítia občania v životných rozhodnutiach.

Škandinávske štáty vedú

Podobne ako v každej z predchádzajúcich siedmich správ aj v najnovšom rebríčku dominovali prvej desiatke škandinávske krajiny spolu so štátmi ako Švajčiarsko, Nový Zéland a Rakúsko. Prvýkrát sa do prvej desiatky prebojovalo aj Luxembursko.

Na konci tohtoročného rebríčka sú krajiny postihnuté konfliktmi a extrémnou chudobou, pričom Zimbabwe, Južný Sudán a Afganistan sú klasifikované ako najmenej šťastné krajiny na svete.

Údaje pre tohtoročnú Svetovú správu o šťastí boli zhromaždené v rokoch 2018 a 2019, preto ich neovplyvňujú obmedzenia prijímané v mnohých krajinách v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu.

Autori správy však predpovedajú, že obmedzenia, ktoré v mnohých končinách sveta musia teraz ľudia strpieť, by mohli v budúcnosti – paradoxne – zvýšiť ich pocit šťastia.

„Zdá sa, že najčastejším vysvetlením je, že ľudia sú príjemne prekvapení ochotou svojich susedov a inštitúcií spolupracovať, aby si navzájom pomáhali,“ uviedol autorský tím na webovej stránke.

AFP pripomenula, že v celej Európe ľudia žijúci v izolácii v dohodnutý večer z okien, balkónov či terás tlieskajú lekárom, zdravotníkom a ďalším zložkám, naďalej poskytujúcim starostlivosť a služby počas krízy vyvolanej šírením nového koronavírusu. Začali sa objavovať programy pomoci medzi susedmi, ktorí sú starší alebo chorí, či musia byť v karanténe alebo izolácii.

Ako dopadlo Slovensko?

Slovensko si oproti roku 2019 polepšilo opäť o jednu priečku a umiestnili sme sa na 37 mieste. Pre zaujímavosť, z našich susedov si polepšilo aj Rakúsko, ktoré je naďalej v prvej desiatke. Pred nami je ale Česko, ktoré z 20. miesta skočilo na 19.

Výrazne poskočilo Maďarsko, kým v rebríčku v roku 2019 bolo na 62. priečke, teraz je na 53. Poľsko je „nešťastnejšie“, z miesta 40 kleslo na 43. Lepšie je na tom aj Ukrajina, z 133 sa dostala na 123. miesto.

Slovensko v šťastí obyvateľov predbehli aj krajiny s tvrdým náboženským režimom či častými konfliktmi: Izrael (14.), Saudská Arábia (27.), Guatemala (29.), Kosovo (35.)

Rebríček najšťastnejších krajín sveta 2020

  • 1. Fínsko
  • 2. Dánsko
  • 3. Švajčiarsko
  • 4. Island
  • 5. Nórsko
  • 6. Holandsko
  • 7. Švédsko
  • 8. Nový Zéland
  • 9. Rakúsko
  • 10. Luxembursko
  • 37. SLOVENSKO
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM