Barbara Dallosová Magazín

Rebríček TOP polievok sveta potešil: Patrí medzi ne aj obľúbená POCHÚŤKA zo Slovenska

Známy kulinársky portál zverejnil rebríček päťdesiatich najlepšie hodnotených polievok sveta. Svojho zástupcu v ňom máme aj my.

Ilustračný obrázok k článku Rebríček TOP polievok sveta potešil: Patrí medzi ne aj obľúbená POCHÚŤKA zo Slovenska
Zdroj: pixabay.com

Svetlo sveta uzrel rebríček najlepších polievok sveta. Medzi päťdesiatimi pokrmami sa objavil aj slovenský zástupca. Ako už možno tušíte, reč je o našom kulinárskom poklade, kapustnici. Rebríček zverejnil portál TasteAtlas.

Slovenský poklad

Kapustnica sa ocitla uprostred rebríčka, patrí jej 26. miesto. Portál ju opísal ako zimné jedlo s bohatou chuťou, ktorého základom je kyslá kapusta a rôzne druhy mäsa, údenín a húb.

„Kapustnica je podobná iným kapustovým polievkam, ktoré sa tešia obľube vo východnej a strednej Európe. Na Slovensku sa niekedy podáva so zemiakovými haluškami či kyslou smotanou,“ píše TasteAtlas.

V rebríčku si kapustnica vyslúžila pár stručných viet. My, Slováci, však vieme, že príprava tejto polievky je hotové umenie. A najmä, žiadny rodinný recept nie je taký istý. Niekto robí polievku číru, iný smotanovú, niekto bezmäsitú, iný plnú klobásky. Kapustnica má mnoho obmien a ako to už býva, každý tvrdí, že tá jeho je najlepšia.

Čo ešte bodovalo?

Prvé miesto rebríčka patrí východnej kuchyni. Najlepšou polievkou má byť takzvaný tonkotsu ramen. Ramen je známa japonská polievka, ktorá má ale viacero variácií. V rebríčku sa umiestnili hneď tri jeho verzie, ďalšie dve sú na siedmom a ôsmom mieste.

Základom víťazného tonkotsu ramenu je silný bravčový vývar. Nájdeme v ňom čerstvé rezance, vajíčko s mäkkým žĺtkom a jemný bravčový bôčik, bambusové klíčky, morskú riasu nori a kukuricu.

Druhé miesto patrí našim susedom. Hneď za tonkotsu ramenom sa umiestnila poľská polievka s názvom žurek. Ide o kyslú polievku z kvásku s mäsom, zemiakmi, klobásou a uvareným vajíčkom. Prvú trojicu uzatvára mercimek corbasi, výdatná turecká polievka z červenej šošovice a mrkvy.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie novinky z domova i zo sveta:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM