Recept na dnes

Recept pre maškrtné jazýčky: Pripravte si chutný cheesecake z pečených gaštanov

K jeseni neodmysliteľne patria chutné gaštany. Využiť ich môžete aj netradične. Vašich blízkych potešíte cheesecakeom z pečených gaštanov a javorového sirupu.

Ilustračný obrázok k článku Recept pre maškrtné jazýčky: Pripravte si chutný cheesecake z pečených gaštanov
5
Galéria

Milovníci sladkého si dnes prídu na svoje. Obľúbené pečené gaštany môžete využiť aj netradične. Dnešný recept vám zaberie hodinku, no potešíte celú rodinu.

INGREDIENCIE

Korpus

180 g Lotus sušienok

80 g roztopeného masla

Zopár hrozienok (voliteľné)

Plnka

375 g Philadelphia (alebo akýkovek iný cream cheese – smotanový syr)

250 g pečených lúpaných gaštanov (dajú sa kúpiť napr. v Billa medzi orieškami)

+ zopár gaštanov na ozdobenie torty

5–6 lyžíc extra hustej smotany na šľahanie

3 vajcia

2 lyžice múky

7 lyžíc javorového sirupu

3 lyžičky práškového vanilkového cukru bourbon z pravej vanilky

Štipka mletej škorice

Lyžička mletého badiánu

Povrch

100 g čokolády na varenie

Škoricový / karamelový cukor

Gaštany na ozdobenie

Jedlé kvety (voliteľné)

Čo ešte budeme potrebovať

Alobal

Trochu masla na vymastenie formy

Papier na pečenie vystrihnutý do kruhu (veľkosť dna formy)

Hlboký plech, aby sme cheesecake mohli piecť vo vodnom kúpeli

TIP

Pečte cheesecake pomaly pri nízkej teplote a vo vodnom kúpeli. Zabránite tak tomu, aby popraskal alebo vám prihorel. Cheesecake je správne upečený vtedy, keď sa kraje začnú oddeľovať od formy, no jeho stred je stále „trasľavý“. Počas pečenia neotvárajte rúru

POSTUP

Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov. Dno formy natrieme maslom, uložíme naň vystrihnutý papier na pečenie a znova potrieme maslom. Formu obalíme do alobalu a naplníme ju rozdrvenými (polámanými) Lotus keksíkmi. Roztopíme si maslo a polejeme ním keksíky vo forme. Môžeme posypať hrozienkami. Odložíme bokom.

Cream cheese vymiešame s javorovým sirupom, vanilkovým cukrom, škoricou a badiánom. Po jednom pridáme vajcia – vždy zapracujeme jedno a až potom pridáme druhé (príp. ich môžeme zľahka rozšľahať vo vedľajšej miske). Gaštany vymixujeme so smotanou do hladkej hmoty a primiešame ku cream cheese. Opatrne prisýpame múku a vytvoríme hustú plnku.

Vylejeme ju na keksíkový korpus, postavíme do hlbokého plechu s vlažnou vodou – tak, aby voda siahala približne 1 cm po okraj tortovej formy. Dáme piecť na 15 minút do rúry. Po 15– tich minútach stiahneme teplotu na 120 stupňov a pečieme ešte približne 25 minút (pokým cheesecake nie je hotový).

Keď koláč celkom vychladne, dáme ho aspoň na 5 hodín na chladničky. Pred podávaním polejeme čokoládou a ozdobíme gaštanmi, cukrom a kvetmi. Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli s trochou extra hustej smotany na varenie.

Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk.

RECEPT: Cheesecake  z pečených gaštanov a javorového sirupu
5
Galéria
Zdroj: nin.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie