Nikoleta Janečková Rôzne

Recepty gemerských babiek zožali veľký úspech, tým to ale nekončí: Máme pre vás ďalší bonbónik!

Kto by si už nepochutil na dobrom jedle. Len nedávno u vás zožali veľký úspech recepty na špeciality starých mám z Gemera, ktoré sme vám na našom portáli priniesli. Preto tu pre vás máme ďalší bonbónik!

Ilustračný obrázok k článku Recepty gemerských babiek zožali veľký úspech, tým to ale nekončí: Máme pre vás ďalší bonbónik!
Zdroj: TASR

Jedlá, ktoré sa v minulosti varili na Gemeri boli jedlá lacné ale výdatné. Ľudia v tomto kraji boli boli chudobní, a tak väčšinou sa varilo zo zemiakov a kapusty, ktoré si sami dopestovali. Gazdiné boli veľmi šikovné a vedeli navariť aj zo surovín, ktoré dnes v kuchyni väčšina z nás už ani nepoužíva, napr. z listov žihľavy, či lopúcha.

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Gemerské osvetové stredisko už dlhé roky zbiera, archivuje a zverejňuje pokrmy, ktoré boli pre náš región typické. Máte teda možnosť odskúšať si staré, takmer zabudnuté recepty našich starých materí.

Nedávno sme vám priniesli 5 špecialít starých más z Gemera. Tento článok u vás zožal obrovský úspech, preto sme sa vám rozhodli priniesť ďalšie takéto recepty. Tu sú:

Guľky s cesnakom

Potrebujeme: zemiaky, soľ, cesnak, korenie, hladká múka, vajíčko, údená bravčová slanina

Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke s pridaním soli. Po vychladnutí ich ošúpeme a pretlačíme. Pridáme vajíčko. Spracujeme polotuhé cesto, z ktorého vyšúlame dlhšie šúľance asi o rozmere 2–3 cm a nakrájame ich na dĺžku 2–3 cm. Každý kúsok zagúľame v rukách do tvaru guľky. Uvaríme v osolenej vode, prelejeme studenou vodou a omastíme rozškvarenou slaninou.

Hubovník

Potrebujeme: 5 žemle, mlieko, soľ, korenie, majoránka, 2 vajcia, masť, huby, cibuľa

V mlieku namočíme žemle. Na masti popražíme cibuľu, huby, pridáme soľ a vajcia. Žemle vytlačíme, pridáme hubovú praženicu a majoránku. Upečieme na vymastenom plechu.

Lokše s bryndzou

Potrebujeme: 1 kg zemiaky, 1 kg hladká múka, bryndza, soľ, slanina

Múku zmiešame s vodou. Cesto rozdelíme na menšie bochníky. Bochníky rozvaľkáme na tenké lokše. Tieto upečieme na horúcej platni sporáka. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kocky, dáme variť do malého množstva osolenej vody. Keď sú zemiaky uvarené, necedíme ich, ale namrvíme do nich také množstvo lokší, aby popili vodu. Navrch namrvíme bryndzu a polejeme na škvarky rozpraženou slaninou.

Svadobný koláč

Potrebujeme: 1 kg polohrubá múka, 2 PL práškový cukor, 3 žĺtka, droždie, 1 dl olej, 100 g Hera, štipka soli, vanilkový cukor, 100 g hrozienka

Z mlieka, droždia a cukru urobíme kvások, pridáme do ostatných ingrediencií. Všetko zmiesime, vypracujeme hladké cesto, ktoré hneď rozvaľkáme, urobíme vrkoč a dáme do okrúhlej formy. Potrieme ho vajcom a necháme kysnúť aspoň hodinu. Upečieme v dobre vyhriatej rúre do ružova.

Škorce s makom

Potrebujeme: 5 PL kukuričná krupica, 500 ml voda, štipka soli, maslo, mak, kryštálový cukor

Do horúcej vody pri stálom miešaní vsypeme kukuričnú krupicu. Varíme ju do mäkka kým nezhustne, približne 20 minút. Z horúcej masy nožom na okraji hrnca tvarujeme malé škorce, ktoré necháme vychladnúť. Škorce v miske posypeme makom, ocukríme podľa vlastného uváženia a pomiešame nadhadzovaním misky. Celkom nakoniec ich omastíme prepraženým maslom.

Zdroj: Uvedené recepty pochádzajú z webového portálu Gemerského osvetového strediska.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM