Anton Hrachovský Rôzne

Referendum o integrácii do jadra EÚ nie je potrené, myslí si premiér Fico

Predseda vlády SR Robert Fico si nemyslí, že by bolo potrebné organizovať referendum o tom, či má byť Slovensko v jadre Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Referendum o integrácii do jadra EÚ nie je potrené, myslí si premiér Fico
Zdroj: TASR

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) si nemyslí, že by bolo potrebné organizovať referendum o tom, či má byť Slovensko v jadre Európskej únie, teda či má byť súčasťou hlbšej integrácie Únie. „Ale ja to nevylučujem, ale nemyslím si, že by to bolo v tomto okamihu potrebné urobiť,“ uviedol premiér v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Jadro ako perspektíva

Jadro EÚ je podľa neho perspektíva a budúcnosť Slovenska. Chce si počkať na ďalšie kontúry toho, ako by mala užšia integrácia vyzerať. Chce však, aby bolo Slovensko pri tvorbe týchto rozhodnutí, preto ho teší, že slovenskí experti budú v priamom kontakte s tímom francúzskeho prezidenta.

„Bez akýchkoľvek ťažkostí budeme od samého začiatku vedieť, čo všetko to so sebou prináša,“ opísal Fico.

Pripomenul napríklad, že Európska komisia predložila návrh o európskom pilieri sociálnych práv. Ten bude pravdepodobne predstavovať aj obsah zbližovania krajín v sociálnej oblasti. Spomína sa v ňom napríklad otázka minimálnej mzdy či lepšej starostlivosti o chorých ľudí.

Ideme svojou vlastnou cestou

Slovensko však ide podľa premiéra aj svojou vlastnou cestou a napríklad chce na domácej pôde diskutovať o slovenskom pilieri sociálnych práv. „Prečo by napríklad minimálna mzda nemohla byť zakotvená v Ústave SR? Veď je to tak dôležitý inštrument,“ zdôraznil. Chce teda podľa vlastných slov hovoriť o témach, ktoré by mohli posunúť slovenský sociálny systém dopredu. Ide napríklad o zvyšovanie príplatkov za nočnú prácu či diskusiu o príplatkoch za prácu v sobotu a v nedeľu.

„Možno sa poďme baviť, ako budeme reagovať na zásadné klimatické zmeny, ku ktorým prichádza,“ dodal predseda vlády. Nemožno sa už podľa neho ďalej pozerať na to, že vonku je 36 stupňov a ľudia pracujú na stavbách. „To nikde v Európe takto nie je,“ dodal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM