Zo Slovenska

RegioJet chce blokovať nasadenie štátnych IC vlakov, doplatia na to cestujúci?

Nasadenie náhradných vlakov po odchádzajúcom RegioJete je ohrozené. Dopravca napriek sľubu, ktorý osobne dal ministrovi dopravy, odmieta uvoľniť trate, na ktorých vozil cestujúcich do Košíc.

Ilustračný obrázok k článku RegioJet chce blokovať nasadenie štátnych IC vlakov, doplatia na to cestujúci?
Zdroj: TASR

Uviedla to v stanovisku hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Karolína Ducká. „Súkromný dopravca si z cestujúcich chce urobiť rukojemníkov. Štát urobí všetko pre to, aby sa nenechal takýmto jednaním vydierať a budeme hľadať všetky zákonné možnosti, ako zabezpečiť dostatok miesta vo vlakoch,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd).

Reagoval tak podľa nej na informácie od správcu koľajníc Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré dnes dostali od RegioJetu písomné stanovisko, že RegioJet odmieta zrušiť objednávku trás, na ktorých jazdia vlaky súkromného dopravcu medzi Bratislavou a Košicami a ktoré od februára zastavuje. Preto nebude možné zaviesť štátne IC vlaky v týchto časoch.

Blokuje trasy?

Ku kritike postupu RegioJetu sa pridal aj štátny osobný dopravca, Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Firma ešte minulý týždeň ubezpečovala cestujúcu verejnosť, že spraví všetko preto, aby zabezpečila dopravu pre ľudí, ktorí by po odchode spoločnosti RegioJet z trasy Bratislava – Žilina – Košice ostali bez spojení.

Ako však konštatuje v aktuálnom stanovisku, v súčasnej situácii nemôže garantovať, že bude schopná zabezpečiť náhradu vlakov spoločnosti RegioJet.

Súkromný dopravca totiž neodblokoval trasy svojich zrušených vlakov, a tak ZSSK nemôže prevádzkovať vlaky v rovnakom čase s rovnakými zastávkami.

ZSSK požiadala správcu infraštruktúry ŽSR o pridelenie trás a rada by ich využila, no v súčasnej neistote nemá podľa stanoviska možnosť konkrétne plánovať.

Doplatia na to cestujúci?

„V hre je aj prípadný odchod o niekoľko minút skôr alebo neskôr, no je veľmi náročné ho nastaviť, keďže dochádza ku kolíziám v staniciach aj s inými spojmi,“ upozorňuje štátny dopravca.

V prípade zmien je spoločnosť pripravená okamžite reagovať na vzniknutú situáciu. „O prípadnom novom nastavení budeme informovať v najbližších dňoch a týždňoch,“ doplnil člen predstavenstva a riaditeľ úseku obchodu ZSSK Karol Martinček.

Podľa RegioJetu však stanovisko ministerstva dopravy nie je pravdivé. „RegioJet nechce nijako blokovať ZSSK, aby mohla začať využívať trasy z Bratislavy do Košíc,“ konštatoval v reakcii hovorca súkromného dopravcu Aleš Ondrůj.

Ilustračné foto, TASR

RegioJet vlaky
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM