Peter Simon Regióny

Rekonštrukcia Baníckeho múzea v Rožňave napreduje: Ľudí však odstrašuje prístavba!

Budova novej a modernej expozície baníctva a hutníctva Gemera napreduje každým dňom. Práce trvajú už niekoľko mesiacov. Okrem nových vymožeností pribudla aj prístavba. Tá má u niektorých občanov nášho mesta negatívny ohlas.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Baníckeho múzea v Rožňave napreduje: Ľudí však odstrašuje prístavba!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako pre náš spravodajský portál uviedol riaditeľ baníckeho múzea v Rožňave Pavol Lackanič, práce sa realizovali v zmysle Zmluvy o dielo medzi investorom a zhotoviteľom. Prebehlo už preberacie konanie a v súčasnosti sa pracuje na odstraňovaní vád. Pracovníkov ešte čaká reštaurovanie fasády na historickej budove, ktoré je vzhľadom na potrebu vhodných klimatických podmienok naplánované na jarné mesiace. „Investorom projektu je Košický samosprávny kraj, ktorý získal nenávratný finančný príspevok z Regionálneho operačného programu (ROP) z prioritnej osi 3, ktorá je zacielená na posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov. Rozpočet na stavebné práce po verejnom obstarávaní je 945 208 eur,“ spresňuje Lackaniič.

Ako dodal, kraj realizuje spolu sedem investičných projektov vo svojich kultúrnych zariadeniach, na ktoré získal prostriedky. Náklady presiahnu spolu 12 miliónov eur, regionálna samospráva sa na nich podieľa piatimi percentami. Ide o investičné projekty v Baníckom múzeu v Rožňave, Andrášiovskom kaštieli v Trebišove, Provinčnom dome v Spišskej Novej Vsi, michalovskej Hvezdárni, v Zemplínskom múzeu v Michalovciach, rekonštrukciu Jazdiarne v trebišovskom kaštieli a revitalizáciu depozitára Východoslovenského múzea v Košiciach.

Nová a moderná expozícia

Po dokončení prác bude čakať návštevníkov nová a moderná expozícia baníctva a hutníctva Gemera, ktorá bude zahŕňať okrem netradičnej prezentácie cenných zbierok Baníckeho múzea aj viacero interaktívnych a audiovizuálnych prvkov. „Nebude chýbať prezentácia parných vozidiel z fondov múzea: tretí najstarší parný valec na svete (z roku 1883) a nákladné parné auto Škoda Sentinel, podľa ktorého dostal celý projekt názov Zážitkové centrum Sentinel v Rožňave, ktoré už zaujali dôstojné miesto v otvorenej galérii v prístavbe historickej budovy. Súčasťou bude aj prednášková miestnosť,“ uviedol riaditeľ.

Prístavba sa nie každému pozdáva

Budova počas rekonštrukcie dostala aj novú prístavbu. Tá sa niektorým občanom nášho mesta nepozdáva a vyvoláva negatívny ohlas. Podľa ich slov by mala ostať budova v pôvodnom stave bez takéhoto zásahu. „Všetky stavebné a rekonštrukčné práce prebehli v súlade so stavebným povolením, projektom a v úzkej komunikácii s Krajským pamiatkovým úradom. Múzeum vo všeobecnosti samozrejme uchováva zbierky dokumentujúce históriu, ale zároveň sa snaží prispôsobiť aj moderným trendom a výzvam. Aj pri rekonštrukcii a rozšírení expozície do nového šatu sa bude postupovať spojením starého s novým. Aj tento kontrast môže byť motivujúcim prvkom predovšetkým pre mladých návštevníkov, ktorí práve v novej časti budú mať k dispozícii modernú interaktívnu techniku, prednáškovú a počítačovú miestnosť,“ uviedol riaditeľ k novej prístavbe.

Koncom mája možno prvý návštevníci

Podľa slov riaditeľa baníckeho múzea bude rekonštrukcia kompletne ukončená realizáciou náročných reštaurátorských prác na fasáde budovy, ktoré sa viažu na priaznivé klimatické podmienky. „Predbežný termín ich ukončenia sa predpokladá na koniec mája 2016. Slávnostné otvorenie sa samozrejme plánuje, žiaľ, zatiaľ jeho termín nie je známy, keďže Banícke múzeum v Rožňave čaká dôležitá etapa a to vybudovanie novej bansko-hutníckej expozície, čo si vyžaduje dostatok času,“ hovorí na záver Pavol Lackanič.

Pozrite si v našej galérii fotky z rekonštrukcie budovy baníctva a hutníctva v Rožňave!

Obrazom: Rekonštrukcia Baníckeho múzea v Rožńave napreduje
8
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM