Správy Regióny

Rekonštrukcia Bratislavského hradu pokračuje, stáť bude viac ako 16 miliónov eur

Na hrade sa bude búrať, obnovovať historické murivá, demontovať, robiť výkopy, nosné konštrukcie, povrchové úpravy fasád, stien a stropov, izolácie, podlahy, kamenné či zámočnícke prvky.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Bratislavského hradu pokračuje, stáť bude viac ako 16 miliónov eur
20
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Bratislavský hrad ďalej rekonštruujú. Na rade je budova na Severných hradbách, plochy severnej terasy, budova pri Mikulášskej bráne, Žigmundova brána, Spodná východná terasa, Bastión Leopoldovej brány. Obnoviť sa má Leopoldovo nádvorie a rekonštrukciou prejde aj fasáda budovy na Západnej terase.

Opravy pokračujú

Na hrade sa bude búrať, obnovovať historické murivá, demontovať, robiť výkopy, nosné konštrukcie, domurovky, strešný plášť, povrchové úpravy fasád, stien a stropov, izolácie, podlahy, kamenné či zámočnícke prvky, ale aj umeleckoremeselné a reštaurátorské prá­ce.

Súčasťou ďalšej obnovy Bratislavského hradu budú tiež práce súvisiace s prípojkami a prípadnými prekládkami. Pôjde napríklad o prípojku vody, areálové osvetlenie či telekomunikačné rozvody. Tiež sa opraví vzduchotechnika, vykurovanie, voda či bezpečnostné systémy.

Vyberali zo šiestich ponúk

Stavebné práce na objektoch v areáli hradu majú stáť 13 460 416 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), s DPH to teda bude 16 152 500 eur. Pôvodne predpokladaná cena bez DPH bola 13 901 401 eur. Do súťaže prišlo šesť ponúk. Zákazku dostali firmy VHS-PS, VW WACHAL, Trade FIDES.

Rozhodovala cena, použila sa elektronická aukcia. Zmluvu uzatvorili 26. novembra 2018. Vyplýva to z oznámenia o výsledku verejného obstarávania zverejneného vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.

„Predmetom zákazky sú stavebné práce pri rekonštrukcii objektov v areáli národnej kultúrnej pamiatky Bratislavský hrad v súlade so schváleným uznesením vlády SR zo dňa 17. 12. 2008,“ píše sa v oznámení.

Bratislavský hrad objektívom Karola Srnca
20
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM