Filip Chudý Regióny Rôzne Zo Slovenska

Rekonštrukcia Považského hradu finišuje: Čo po otvorení ponúkne? FOTO

Už do záverečnej fázy sa dostala rekonštrukcia jednej z považskobystrických dominánt. Aké atrakcie budú na Považskom hrade?

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia Považského hradu finišuje: Čo po otvorení ponúkne? FOTO
13
Galéria
Zdroj: Združenie hradu Bystrica

Jednou z najvýznamnejších dominánt Považskej Bystrice je Považský hrad, ktorý sa nad naším mestom týči približne 700 rokov. No podpísal sa na ňom zub času, preto Združenie hradu Bystrica spolu s mestom vytvorili snahu na jeho zachovanie. A tak vznikol projekt obnovy národnej kultúrnej pamiatky Považského hradu, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu a prostriedkov zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. „Celkové oprávnené výdavky projektu sú vo výške 537 864 eur, z čoho výška grantu predstavuje 457 184 eur a spolufinancovanie mesta tvorí 80 680 eur,“ informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

V minulom týždni sa v kaštieli Burg v Považskom Podhradí konala záverečná konferencia tohto projektu, kde boli odprezentované jeho výsledky. „Projekt je momentálne v záverečnej fáze, na konferencii odzneli odborné prednášky na témy týkajúce sa hlavných stavebných aktivít,“ prezradila koordinátorka projektu Marika Zábojníková s tým, že sa hovorilo o sanácii skalného brala, rekonštrukciu časti múrov a prípravy informačného systému a tiež boli prezentované význam a výsledky archeologického prieskumu.

Vďaka financiám z grantu sa na hrade podarilo zachrániť jeho najohrozenejšiu časť. „Išlo o stavbu paláca, bývalú kaplnku a skalné bralo, ktoré je tesne pod ňou. Celá táto časť bola vo veľmi zlom stave a vďaka projektu sa ju podarilo definitívne zastabilizovať,“ vyjadrila sa Zábojníková.

Projekt obnovy hradu nebol len o sanačných a rekonštrukčných prácach najviac narušených častí, prináša so sebou oveľa viac. Koordinátorka projektu tiež prezradila, že na nádvorí hradu pribudne náučný chodník tvorený systémom lavičiek, tie budú umiestnené pod rôznymi významnými objektmi a informačné tabule sa budú viazať práve k týmto objektom. „Najvýchodnejšia časť, kam ľudia chodili kvôli výhľadu bude po novom uzavretá. Bolo to nebezpečné nielen pre turistov, ale aj pre samotné torzá múrov. Dostať sa sem bude možné len po novovzniknutej lávke na konci ktorej bude vyhliadkový ďalekohľad. Takisto pribudne kovový model hradu, takže konečne budeme mať možnosť vidieť ako naozaj kedysi dávno vyzeral. Model bol konzultovaný aj s historikmi, takže je veľmi dôveryhodný,“ prezradila Zábojníková.

Považskobystrická hovorkyňa doplnila, že práce na hrade v súvislosti s projektom jeho obnovy sú v záverečnej fáze, následne bude vyčistené stavenisko a Považskobystričania sa budú môcť potom tešiť na jeho slávnostné otvorenie, o ktorom budú včas informovaní.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Centrum Považskej sa rekonštruuje: Pozrite na FOTKÁCH, ako má vyzerať!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM