Stanislav Černák Kultúra

Rekonštrukciou vstal z ruín: Vígľašský zámok nominovali na stavbu roka!

Veľká oprava sa dočkala pozoruhodnej odozvy. Zrekonštruovaný Vígľašský zámok sa uchádza v zaujímavej ankete o stavbu roka! Tú vyhlasuje Združenie pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva–ABF Slovakia.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukciou vstal z ruín: Vígľašský zámok nominovali na stavbu roka!
Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensku máme množstvo krásnych stavieb. Od októbra prebieha hlasovanie o cenu verejnosti, v ktorej je nominovaný aj Vígľašský zámok. Súťaž je vyhlásená pre všetky stavebné diela – budovy, inžinierske stavby (novostavby, rekonštrukcie, obnovy) -, bez ohľadu na štátnu príslušnosť fyzických osôb či krajiny registrácie právnických osôb, to je autorov architektonického riešenia, projektantov, hlavných zhotoviteľov, stavebníkov či developerov.

Na stránkach Stavba roka sa hlasuje do 28. októbra prostredníctvom bodového rozpätia 1 až 5. „Známkou 1 sa súťažiacej stavbe prideľuje najnižšia hodnota a známkou 5 najvyššia hodnota známok. Z respondentmi udelených hodnôt známok každej stavbe sa vypočíta výsledný rating každej tejto stavby ako pomer celkového prideleného počtu známkových bodov a počtu hlasov,“ uvádzajú na svojom webe organizátori súťaže. V 20-ročnej histórii súťaže dávajú organizátori po šiestykrát možnosť hlasovať aj verejnosti.

Ako sme už spomínali, medzi nominované stavby roka patrí aj zrekonštruovaný zámok vo Vígľaši, ktorý sa dostal do užšieho výberu 23 stavieb. Na webe súťaže o Vígľašskom zámku napísali toto: „Rekonštrukcia Zámku Vígľaš znamená jedinečný počin, pretože táto národná kultúrna pamiatka vstala doslova z ruín. Samotnej niekoľkoročnej stavebnej činnosti predchádzal návrh rekonštrukcie virtuálne v počítači, a to na základe zamerania zostatkov murív a zachovaných prvkov, archívnych materiálov – pohľadníc, fotografií, kresieb, architektonicko-historického a archeologického výskumu. Zároveň sa zmenila jeho funkcia na moderný kongresový wellnes hotel. Obnovenie tejto pamiatky zachová historické dedičstvo pre ďalšie generácie nielen vo forme ruín a archívnych dokumentov, ale v zhmotnenej forme znovu oživeného Zámku Vígľaš.“

Hlasovať môžete TU.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM