Regióny

Rekonštrukciu ciest v Hybiach brzdí budovanie kanalizácie: Obci by pomohol vyšší počet obyvateľov

Hornoliptovská obec Hybe v okrese Liptovský Mikuláš je niekdajšie kráľovské mestečko, v súčasnosti má 1560 obyvateľov a najväčší urbár na Slovensku s rozlohou 5000 hektárov. V blízkej budúcnosti by sa chcela vyšplhať na úroveň dvoch tisícok obyvateľov, aby sa mohla zaradiť medzi väčšie sídelné celky

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukciu ciest v Hybiach brzdí budovanie kanalizácie: Obci by pomohol vyšší počet obyvateľov
Zdroj: TASR

„Roky sa boríme s dobudovaním kanalizácie. Keďže patríme medzi menšie obce, nespĺňame základnú podmienku na podporu z eurofondov. Preto postupujeme iba po malých etapách s príspevkami Envirofondu. Škoda, keby sme dostali naraz viac prostriedkov, boli by sme oveľa ďalej,“ uviedol starosta Martin Piovarči.

Až po dokončení kanalizácie príde na rad podľa neho rekonštrukcia ciest, chodníkov a veľkého centrálneho námestia. „Podarilo sa nám postaviť 24 nájomných bytov, do ktorých sa nasťahovali viaceré mladé rodiny. Dôležitým predpokladom rozvoja každej obce je aj existencia základnej školy, ktorú sa nám darí udržiavať,“ skonštatoval.

„Obecnú časť školského objektu sme už zrekonštruovali, no ušetrené energie nám unikajú cez druhú časť, ktorú máme iba v prenájme. Snažíme sa ju nadobudnúť do obecného majetku, aby sme ju mohli zveľadiť na funkčný celok. Brzdia to veľmi rozdielne znalecké posudky. Verím, že sa dohodneme,“ dodal starosta Hýb s tým, že pripravujú aj prístavbu hasičskej zbrojnice a rekonštrukciu kultúrneho domu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM